22 / 12 / 2024

Yaylalar Holding, Bodrum Konacık'ta konut inşa edecek!

Yaylalar Holding, Bodrum Konacık'ta konut inşa edecek!

Nuh Celal Yayla, Bodrum Konacık'ta bir konut projesine başlayacağız. Turizm bölgesi olduğu yatırıma başlamak için sonbaharı bekliyoruz. 146 dairelik projeye 25 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız dedi...



Dubai su pazarının yüzde 85'ini kontrol eden Yaylalar Holding, yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Patron Nuh Celal Yayla, "Talebe yetişemiyoruz, kapasite artıracağız" dedi.


2009'da Dubai'de su tesisi kuran Yaylalar Grup, kısa sürede pazarın yüzde 80'ini ele geçirdi. 7 emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri'ne Mahata markasıyla giren şirket, pazardan yılda 20 milyon dolarlık ciro elde ediyor. Buradaki yatırımlarını artıracaklarını söyleyen holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Celal Yayla, "Dubai'deki yatırımlarımız bundan sonra da devam edecek. Ülkede su üretimi yapan tek firmayız. İhtiyacın gerisi ithalat yoluyla karşılanıyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle pazarda su tüketimi hayli yüksek" dedi. 16 şirketten oluşan grubun ana iş kollarını plastik, inşaat ve gıda oluşturuyor. Geçen yıl 450 milyon dolar ciro elde eden holding, bu yılın sonunda 500 milyon doları hedefliyor. Dubai'ye yaptığı yatırımla kısa sürede büyük başarı elde eden Nuh Celal Yayla'yla gelecek planlarını konuştuk. 


 Dubai su pazarının en büyük oyuncusu oldunuz. Nasıl başladı bu yolculuk? 

2008'de yatırıma başladığımız tesisimiz 2009'un sonunda faaliyete geçti. Ülkede plastik pet şişe üretimi yapan entegre bir tesisimiz var. Ürettiğimiz şişelerin su dolumunu yapıyoruz. Markamızın adı ise Arapça 'naturel su' anlamına gelen Mahata Water. 


 Buradaki pazar payınız nedir? 

Pazardan çok memnunuz. Membaya şişe yetiştiremediğimiz için plastik üretimini artıracağız. Mevcut kapasite ancak Birleşik Arap Emirlikleri'ne yetiyor. Pazar payımız yüzde 80-85'i buluyor. Yılda yaklaşık 20 milyon dolarlık ciro yapıyoruz. 


 Ülkede başka sektörlere yatırım planlıyor musunuz? 

Su tesisini kurmadan önce ülkede inşaat yatırımları yapmıştık. 2007'den sonra yaşanan sıkıntılardan dolayı müteahhitlik faaliyetlerimize son verdik. Yurtdışında yatırım yapmanın finansal, idari ve personel anlamında sıkıntıları var. Dubai'de 320 kişiye istihdam yaratıyoruz. Üretim yapan bir firma olmak gerçekten zor. Ama gıda konusunda yeni yatırımlar için teklifler alıyoruz. Şimdilik kesin bir kararımız yok. 


BODRUM'A EV YAPACAK 

 Sıcak nedeniyle su tüketimi fazla mı Dubai'de? 

Bardak, 100 cc ve 1 litrelik ambalajlarla satış yapıyoruz. 5 litrelik ise yok denecek kadar az satılıyor. Çünkü aşırı sıcaktan dolayı taşımak çok zor. İnsanlar alışveriş merkezinden çıkıp ellerindeki poşetlerini arabasına yükleyene kadar adeta buhran geçiriyor. 


 Ana işkolunuz plastikle ilgili planlarınız neler? 

Plastik hammadde olarak adlandırılan petrokimya ürünlerinin ithalatını yapıp, yurtiçindeki sanayi kuruluşlarına satıyoruz. Ülke olarak plastik üretimi konusunda çok genç bir sektörüz. Türkiye'de üretim mevcut tüketimin yüzde 15'ine cevap verebilecek seviyede. Tekel kuruluş konumundaki Petkim ise talebe cevap veremediği için bizim gibi ithalat yapan firmalara gün doğuyor. Karşılanamayan bir açık var ve bunu bizler karşılıyoruz. 


 Nereden ithalat yapıyorsunuz? 

Hemen hemen her kıtadan ithalat yapıyoruz. Ağırlıklı olarak Amerika, Avrupa, Asya, Kuzey Afrika'dan alıyoruz. 


 İnşaat sektöründeki yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? 

Daha önce çeşitli konut ve sanayi yatırımları yaptık. Bodrum Konacık'ta bir konut projesine başlayacağız. Turizm bölgesi olduğu yatırıma başlamak için sonbaharı bekliyoruz. 146 dairelik projeye 25 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. 


 Kimi hedefliyorsunuz? 

Yatırımımız Bodrum'un yerlileri ve orta gelir seviyesini hedef alan bir proje. Bodrum artık tatil beldesi olmaktan öteye geçmiş. Kışın bile Bodrum'da trafik var. Bu nedenle yatırımımızın geniş kesimlerden ilgi göreceğini düşünüyoruz. Ama son yıllarda turizm bölgelerindeki yatırımlar tehlikeli boyutlara ulaştı. Başbakan'ın bu konudaki tavrını doğru buluyorum. 


 Bölgede turizme yönelik yatırımlar düşünüyor musunuz? 

Şu an için gündemimizde yok ama ileriye dönük neden olmasın. 


3 KEZ KRİZ GÖRDÜM

Babam işçilikten geliyor. Plastik atölyesinde işçilik yaparak başlamış ve şirketi bu günlere getirmiş. Şu anda holdingi iki kardeş yönetiyoruz. Babam onursal başkan oldu. Emeklilik hayatı yaşıyor. Ona belli konularda mutlaka danışırım. 5 Nisan kararları döneminde iş hayatına atıldım. Bu yaşımda 3 büyük kriz gördüm. Bunu da şans olarak değerlendiriyorum. Çünkü kriz yönetimini öğrendim. İşe başladığımda babam "Haksızlık, adaletsizlik yaparak başımı öne eğmeyin. Allah yolunuzu açık etsin" dedi. Para her zaman kazanılabilir. İnsan itibarını kaybederse bunu tekrar kazanması çok zor. Plastik top üretimi yaparken Tahtakale'de çalıştım. Orada çok şey öğrendim. İlk arabamı 1998'de taşıt kredisiyle aldım. Babam bir ay benimle konuşmadı. Bu nedenle yatırımlarımızı ağırlıklı olarak özkaynakla yaparız. Taşıyabileceğimiz kadar risk alıyoruz. 


RİSKİ HESAPLAYIN

 Girişimcilere tavsiyeleriniz neler? 

Olumsuzluk ihtimalini mutlaka göz önünde bulundurun. İyi bir risk analizi yapın. Çünkü artık ticaret şartları çok zor. Kâr marjları çok düştü. Pasta aynı, dilimler küçüldü. 



Feride Cem/ Sabah 





Geri Dön