24 / 12 / 2024

Yaylalardaki kaçak yapılara yeni planlama geliyor!

Yaylalardaki kaçak yapılara yeni planlama geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaylalardaki kaçak yapıları önlemeye ilişkin yapılacak yeni planlama çalışmalarının başladığını açıkladı..




Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yaylalardaki kaçak yapıları önlemeye ilişkin çalışmaların başladığını açıkladı.

 

Yaylalarda doğal yapının bozulmasına yönelik tartışmalar, buralardaki kaçak yapılaşmayı önlemek için alınan önlemler ile termik santrallerin kurulmasına gösterilen tepkilere ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, meralar, ormanlar ve sit alanlarında yapılaşma yasağının bulunduğunu anımsattı.

 

Anadolu Ajansı'ndan Burcu Çalık'ın haberine göre, eskiden sadece hayvancılık amaçlı kullanılan bu alanlara sonrasında yazlıklar, birkaç katlı çirkin binalar yapılmaya başlandığına dikkati çeken Özhaseki, bu noktada iyi planlamanın önemini vurguladı.

 

Yaylalardaki kaçak yapılara yeni planlama geliyor!

 

Bakan Özhaseki, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma içerisinde Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı,  TOKİ  var. Özellikle Ayder Yaylası için başladı bu çalışma." dedi.

 

- "Bir plan dahilinde devam edecek" 

 

Bakan Özhaseki, yürütülen çalışmada yurt dışındaki benzer örneklerin incelendiğini, Davos'un da gidip görüldüğünü ve bu kapsamda yaylalardaki kaçak yapılaşmayı önlemeye ilişkin çalışmanın başlatıldığını anlattı. Bakan Özhaseki şu açıklamalarda bulundu:

 

"Bundan sonra yaylalarda bir disiplin olacak. İhtiyaç sahipleri için nereye konut yapılacaksa orada birtakım dedelerden, babalardan kalma mülkiyetler, yerler de var. İşte buralara nasıl yapılabileceği, otopark alanının, yolun, camisinin nerede olacağı planlanacak. Canı sıkılan 'Bu bizim mahallenin camisi olsun' diye yapamayacak artık bundan sonra. Bu bir plan dahilinde devam edecek."

 

Her geçen gün artan çirkin yapıları da gördüklerini belirten Özhaseki, şunları söyledi:

 

"Burada direkt sorumluluk belediyelerde. Eğer Bakanlığımıza şikayet yapılırsa biz takibat yapıyoruz. Şahsi kanaatim, şimdilik oralarda herhangi bir yapıya izin vermemek doğru. İdareci arkadaşlarımızın, ilçe, büyükşehir belediyesinde çok sıkı denetimi, sonrasında da planların yavaş yavaş devreye girip eski yapıların yıkılıp yeniye doğru, yeni yapılacakların da bu plan dahilinde yapılması yarınlarımızı kurtaracaktır. Yoksa bunun dışında hiçbir çaresi yok bu işin." 

 

- "Yeni bir planlama lazım" 

 

Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün yöresel mimari konusunda da çalışmalar yürüttüğünü belirten Özhaseki, bu çalışmanın Karadeniz Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Mardin, Isparta, Safranbolu'yu kapsadığını söyedi. 

 

Özhaseki, "Bunu zorlayacağız, başka çaresi yok. O yöresel örnekleri oraya zorlayacağız. Oraya rastgele gelip de betondan duvarlar falan yaparak bu işlerin yapılmaması lazım." diye konuştu.

 

Özhaseki, Tip projelere ilişkin ellerinde onlarca örnek bulunduğunu, öneri getirdikleri yerlerin de olduğunu ama yaylalarda yeni bir planlama gerektiğini söyledi. Özhaseki, "Belki turizme açılacak yerler de varsa onların da bir plan dahilinde yapılması, rastgele değil bir plan dahilinde gelişmesi söz konusu." dedi.

 

- Termik santraller 

 

Termik santrallerin kurulmasına ilişkin tepkilere yönelik de cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki,  "Türkiye'de elektrik üretimi noktasında ortaya konulan çalışmalarla çevreci kuruluşlar arasında sanki bir çatışma var gibi gözüküyor. Bunu hangi alanda yaparsanız yapın bir itirazla karşılaşıyorsunuz. Haklı olan itirazlar da var, peşinen reddetmeyelim ama çok rastgele, sıradan yapılmış itirazlar da var." dedi.

 

Özhaseki, bu noktada gerçekten çevreye hiç zarar vermeyecek, yenilenebilir enerji denilen kaynaklara bile itirazlar geldiğini söyledi. Özhaseki, buna tarım toprağı olmayan arazilerde kurulan rüzgar güllerini örnek olarak gösterdi. 

 

Özhaseki, hükümet olarak alınan kararla dere yatağındaki HES'ler için 10 megavat kurulu gücün altındaki santrallere izin verilmediğini ifade etti.  

 


Geri Dön