22 / 12 / 2024

Hayati Yazıcı: İpek Yolu projesi ile Londra’yı Pekin’e bağlayacağız!

Hayati Yazıcı: İpek Yolu projesi ile Londra’yı Pekin’e bağlayacağız!

Hayati Yazıcı, Orta Koridor’u bina etme adına, “2014’te tamamlayacağımız proje ile Londra’dan kalkacak bir trenin, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile kesintisiz olarak Pekin’e kadar gitmesini mümkün kılmayı hedefliyoruz" dedi...




Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orta Koridor’u bina etme adına ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, “2014’te tamamlayacağımız proje ile Londra’dan kalkacak bir trenin,  Marmaray  ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Hazar Denizi’nde bulunan Aktau Limanı’ndan kesintisiz olarak Pekin’e kadar gitmesini mümkün kılmayı hedefliyoruz.” dedi. Yazıcı, Güney Koridoru’nu da devreye alarak Türkiye ve Avrupa’nın enerji talebine önemli oranda cevap vereceklerini dile getirdi.


Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), dünyanın önde gelen enerji şirketlerini Hazar Forumu’nda bir araya getirdi. 4-5 Aralık tarihlerini kapsayan forumun açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı da katıldı. Burada söz alan Yazıcı, enerji ağının ve taşımacılık koridorunun ülkelerin ve şehirlerin bir birine bağlandığına işaret etti, ortak aklın ve uygulamaların ticareti ve refahı artıracağını belirtti.


Doğal kaynakları olan Hazar'ın enerji aktörleri için çekim alanı olduğuna temas eden Yazıcı, “Bölgede 1 milyar 900 milyon birey ikamet ediyor. Milli gelir de 20 trilyon doları aşıyor. Bu rakam dünya milli gelirinin dörtte biri. Yine Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkeler dünya petrol yataklarının yüzde 12’sini, doğalgaz yataklarının 4’ünü elinde bulunduruyor. Temelinde bu bölgenin artan kaynaklarının Avrupa’ya taşınması adına Türkiye’nin konumu mühim.” ifadelerini kullandı.


Enerji arz güvenliğinin önemine değinen Yazıcı, şunları söyledi; “Araştırmalar dünya enerji ihtiyacının 2030’da yüzde 60 artacağına işaret ediyor. Avrupa tarafından yapılan araştırmalar da Avrupa enerji talebinin 20 senede yüzde 45 artacağını ortaya koyuyor. Doğalgaz alanında Avrupa Birliği ülkelerinin şu an yüzde 51 olan ithalat bağımlılığı 2020’da yüzde 70'e çıkacaktır. Bu durum yeni arz kaynaklarına ihtiyacı tartışmaya açıyor. Türkiye’yi çevreleyen Asya ülkelerinde petrol kaynaklarının yüzde 73’ü, doğalgaz kaynaklarının yüzde 72’si bulunuyor. Bu bölge ile enerji ithalatına her sene 300 milyar dolar harcayan Avrupa’yı bir birine bağlayan bir ülke Türkiye."


Güney Koridoru ve Orta Koridor projelerden söz eden Gümrük ve Ticaret Bakanı, şu açıklamalarda bulundu: “Hazar’da üretilen ürünlerin aktarımı önemli. Bu anlamda Güney Koridoru bölgenin enerji kaynakları için ana kanalı Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) hakikaten mühim. Avrupa’yı Hazar kaynakları ile buluşturacak bir rota sunmaktadır. Projenin Avrupa ve Türkiye’nin büyük enerji taleplerini indireceği tahmin edilmektedir. Tabii şu muhakkak TANAP, Güney Koridoru’nun hayata geçirilmesinde mihenk taşı görevi görmektedir. Öte yandan Marmaray, Asya ve Avrupa kıtalarını İstanbul Boğazı’nın altından bir tünelle bağlamaktadır. Asya ve Avrupa’yı hem kara, hem demir yoluyla birbirine bağlayan bu projeye, malum modern İpek Yolu olarak da anılan Orta Koridor’u bina etmekteyiz. Bu çerçevede Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının temelini Azerbaycan ve Gürcistan ile attık. 2014’te tamamlamayı öngördüğümüz projeyi süratle hayata geçirme gayretindeyiz.


Bu proje ile Londra’dan kalkacak bir trenin, Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile Hazar Denizi’nde bulunan Aktau Limanı bağlantısından kesintisiz olarak Pekin’e kadar gitmesini mümkün kılmayı hedefliyoruz. Esasen Orta Koridor, basit bir ulaştırma projesi değildir. Asırlık bir rüyayı hayata geçirecek bu projenin; Hazar’ın iki tarafında yer alan ülkelerin ticaretini artırmasını ve halklarımızın iletişimini güçlendirmesini hedefliyoruz.”


Yazıcı, İpek Yolu ülkelerinin 4,2 trilyon dolar ihracat, 4,4 trilyon ithalat yaptığını, dünyada önemli bir yeri olduğunu bildirdi. Türkiye’nin bu ülkelere ihracatını yüzde 33 artırdığını duyurdu. Yazıcı, Hazar Forumu ile ticaretin artacağını, İpek Yolu hattında bulunan gümrük idarelerinin uyumlu hale geleceğini sözlerine ekledi. 


Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (SOFAZ) yöneticisi Shahmar Movsumov ise üretim ve ticarette şeffaflığı temel aldıklarını vurguladı. Movsumov, enerji alanında ortak faaliyet alanlarının bulunduğunu anlattı.


Zaman


Geri Dön