29 / 04 / 2024

Yazlığına giden tatilde elektrik üretecek!

Yazlığına giden tatilde elektrik üretecek!

Türkiye"nin en eski ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind"in Proje Geliştirme Direktörü Ali çolak,   yeni çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik" in birçok şeyi değiştireceğini söyledi



çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, İskenderun, çatalca ya da Silivri civarında yazlık evi olanlara gün doğdu. Buralarda yazlığı olanlar ın bundan böyle hem tatil yapıp, hem de kendi elektriğini üretebileceğini söyleyen Türkiye"nin en eski ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind"in Proje Geliştirme Direktörü Ali çolak,   yeni çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik" in birçok şeyi değiştireceğini söyledi.

Yeni çıkan yönetmelikle çiftlik evleri, yazlık, dinlenme tesisleri, oteller ve benzin istasyonları rüzgar enerjisinden kendi elektriğini üretebilece ğini belirten çolak , œRüzgar türbini kurarak elektrik üreten kişi ve kuruluşlar ihtiyaç fazlası elektriği de o bölgeni n dağıtım şirketine satabilecek dedi.
Bu tür yerlere 3, 5, 10, 20 ve 30 kW arasında rüzgar türbini kurma nın yeterli   olacağını berten çolak, kW"lık bir rüzgar türbininin fiyatı nın 9-10 bin   TL civarında olduğunu söyledi. Bu rakamın ortalama olarak kendini 3-4 yılda amorti e ttiğini söyleyen çolak, œYazlığın ya da tesisin bulunduğu yerin elektrik şebekesiyle bağlantısı varsa çift sayaç kullanılıyor. Böylece ihtiyaç fazlası elektrik üretilmesi durumunda bunu o bölgenin dağıtım şirketine satmak mümkün oluyor. Eğer bulunulan yerin hiçbir şekilde elektrik şebekesiyle bağlantısı yoksa o zaman fazla elektrik akülerde toplanıyor ve istenilen zamand a kullanılabiliyor dedi.

Yasa çıktı, talep arttı
Yönetmelikle birlikte rüzgar türbini kurmak isteyen kişi ve kuruluşların sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını söyleyen çolak, Türkiye"nin rüzgar açısından son derece elverişli bir ülke olduğunu ifade etti.
Rüzgar türbini kurmanın maliyetinin sanıldığı kadar yük sek olmadığını ifade eden çolak, son dönemde dinlenme tesisleri, oteller, inşaat firmaları, tekstil ve çimento fabrikaları, gıda tesisleri ve tavuk çiftliklerinden yoğun talep aldıklarını söyle di. çolak, œYenilenebilir enerji yatırımı yapmak isteyenlere bankalar kredi desteği de veriyor. Bu ned enle talep gün geçtikçe artıyor açıklamasında bulundu.


Geri Dön