Kent Haberleri

Yazlık bölgelerde ev kiraları otellere yaklaştı: Haftalık ve aylık kiralama fiyatları hangi ilde ne kadar?

TSKB Gayrimenkul Değerleme, yazlık bölgelerdeki fiyat artışlarını, konaklama tercihlerindeki değişiklikleri anaziz etti. Peki yazlık bölgelerde haftalık ve aylık kira bedelleri ne kadar? Türkiye’nin yazlık bölgelerindeki kiralamaları, konut fiyat artış oranlarını ve yabancılara konut satış verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sektörün durumunu da değerlendirdi

TSKB Gayrimenkul Değerleme, gayrimenkul sektörünün 2023 yaz trendlerine ilişkin bir araştırma yaptı. Türkiye’nin yazlık bölgelerindeki kiralamaları, konut fiyat artış oranlarını ve yabancılara konut satış verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sektörün durumunu da değerlendirdi. 

Yaz ayları ile beraber tatil amaçlı yazlık kiralamaların ve otellerin herkes için önemli bir konu haline geldiğine dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, açıklamasında "Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok tercih edilen ilçelerin, İzmir genelinde Çeşme, Karaburun, Urla, Foça; Muğla genelinde Bodrum, Fethiye, Datça, Marmaris; Aydın genelinde Didim ve Kuşadası ile Antalya genelinde ise Alanya, Kaş ve Kemer olarak dikkat çektiğini söyleyebiliriz" diyerek, buralarda yaz sezonu boyunca kiralamaların 15 günlük, aylık ve 3 aylık olarak tercih edildiğini söyledi. 

Yazlık bölgelerdeki konut fiyat artış oranları ile ilgili de konuşan Makbule Yönel Maya, "İzmir ilinde Urla, Çeşme, Karaburun ve Foça ilçelerinde son 6 aylık verileri değerlendirdiğimizde; İzmir’in yazlık kesimlerinden Foça’da birim satış verilerindeki artışın yüzde 80, Çeşme’de yüzde 30, Urla’da yüzde 45, Karaburun’da ise yüzde 35 civarında olduğu görülüyor" şeklinde konuştu. 

Yazlık bölgelerde ev kiraları otellere yaklaştı: Haftalık ve aylık kiralama fiyatları hangi ilde ne kadar?

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Muğla’da ise Bodrum ilçesinin artış grafiğinde yüzde 55 fiyat artışı ile il bazında ilk sıradaki yerini koruduğuna vurgu yaptı ve "Bodrum, yazlık bölgeler içerisinde cazibesini en çok artıran ilçe olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllardaki özelikle üst gelir grubuna yönelik konut projelerindeki artış, yeme-içme alanlarında dünyaca ünlü markaların ilçede şube açması, dünyaca ünlü isimlerin yazın bölgeye geliyor olması bu artan cazibenin en net göstergeleri olarak sayılabilir" şeklinde konuştu. 

Muğla’da Bodrum ilçesini, Fethiye ve Marmaris ilçeleri yüzde 50 fiyat artışı ile Datça ilçesi ise yüzde 30 fiyat yükselişi ile izliyor. 

Aydın’ın Didim ilçesinde eskiden beri gelen İngiliz nüfusunda yaşanan yükselişin güncel tarih itibarıyla aynı trendi koruduğuna dikkat çeken Makbule Yönel Maya, açıklamasında "Didim ilçesinde yabancı satışların büyük çoğunluğu İngiliz vatandaşlarına gerçekleşiyor. Bölge genelinde son 6 ayda değerde yüzde 30 artış oluştuğu gözleniyor. Kuşadası ilçesinde ise 6 aylık fiyat artışı sahil şeridine yakın yazlık evlerde yüzde 40 civarına kadar çıkıyor" ifadelerine yer verdi. 

Antalya ili içinde alt bölgelere bakıldığında Alanya’nın özelikle farklılaştığına vurgu yapan Maya, "Alanya özelinde Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte her iki ülke vatandaşlarının konut sahibi olmak için bölgeye olan ilgilerinin yüksek olduğu söylenebilir. İlçenin bazı mahallelerinde yabancıya satışın yüksekliği nedeniyle yasaklamalar da getirilmiş durumda" dedi ve Alanya’nın konumu, dağ yamacına doğru şehrin büyümesi sebebiyle geniş manzara imkanı ve nem oranının yükseklere çıkıldıkça düşmesi, Gazipaşa Havaalanı’nın yapılması, tarım bakımından zengin bir çeşitliliğe sahip olması gibi özellikleri sebebiyle tercih edildiğinin söylenebileceğini aktardı. 

Kaş’ın özellikle villa tarzı yapılaşmanın yoğun olduğunu ve talep edilen kiraların bölgedeki yaşam pahalılığına paralel şekilde yabancı turistlerin gelir seviyesi yüksek kesimi tarafından tercih edildiğinin altını çizen Makbule Yönel Maya, "İlçenin yerleşimi, topoğrafyası, konumu nedeniyle çoğu bölgesinde deniz manzarası bulunuyor. Bu bölgede yaz aylarında aylık, sezonluk ve yıllık villa kiralamalarının çokluğu göze çarpıyor" dediği açıklamasında Kemer'de ise villa tarzı yapılaşma yanında, otel, apart otel ve pansiyon yapılaşmasının ilçe merkezinde yaygın olduğunu aktardı. 

Tatilciler otel yerine villa kiralamaya yöneliyor

Turizm tesislerinin konaklama ücretlerinde uyguladığı yükselişlerin son 2 senedir yazlık bölgelerdeki trendleri değiştirdiğinin altını çizen Makbule Yönel Maya, "Pandemi ile başlayan yazlık bölgelerden uzun dönemli ev kiralayarak uzaktan çalışma trendinin ardından, son 2 yıldır konaklama tesislerindeki fiyat artışlarının yanında kısa dönemli ev kiralayarak tatil dönemini geçirme de yükselen bir trend olarak karşımıza çıkıyor" açıklamasında bulundu ve fiyatlarıı da paylaştı. 

Temmuz ayı geneline bakıldığında, söz konusu ilçelerdeki yazlık konutlarda aylık kiralamaların minimum aylık 30 bin TL seviyesinde olurken, Antalya'nın Kaş ve Kemer ilçelerinde aylık kiralar 75 bin ile 90 bin lira arasında değişiyor. 

Maya, açıklamasında "Bodrum’da ise standart bakım durumunda ve kısmen denize mesafeli yazlıklar için aylık kiralamalar aylık 60.000-80.000 TL arasında gerçekleşiyor. Denize yakın konumlarda ise aylık kiralar 200.000 TL’ye kadar çıkıyor. Butik otel fiyatları ise tüm bölgelerde temmuz ayı genelinde oda fiyatı olarak günlük en az 2.500-3.000 TL aralığında" bilgilerine de yer vererek, fiyatların otel kalitesi, konumu ve bakım durumuna göre daha da tırmanabildiğini söyledi.

Bu kapsamda, özellikle kalabalık aile tatillerinde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından aylık kiralamaların sık sık tercih edildiğini aktaran Makbule Yönel Maya, "Aylık kiralar için talep edilen fiyatların artmasıyla birlikte bazı bölgelerde otel fiyatları ile ev kiralarının benzer düzeylere geldiği görülüyor. Temmuz ayı verileri değerlendirildiğinde Fethiye, Karaburun, Datça gibi ilçelerde ev kiralamanın gecelik bazda daha avantajlı olduğu görülüyor" dedi ve Kaş, Kemer ve Alanya ilçelerinde ise sezonluk konut kiralamasının otel fiyatları ile yarıştığına dikkat çekti. Maya, Antalya’daki yüksek kira artışında yabancı talebinin de etkisinin görüldüğünü söyledi. 

Yabancılara satışlarda Rusya vatandaşlarının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer aldığını belirten Maya, “Rusya vatandaşları geçtiğimiz yıl 16.312 adet ile yabancıya satışlarda yaklaşık %24’lük bir paya sahip iken bu yılın ilk 5 ayında payı %34’e yükseldi. Antalya ilçelerinde görülen kira artışlarında da rolü olan bu talebin ilçe bazında dağılımına bakıldığında Alanya zirvede yer alıyor. Alanya, Türkiye’deki tüm ilçeler bazında da en yüksek yabancıya konut satışı yapılan ilçe durumunda. Rusya vatandaşları tarafından en çok tercih edilen bir diğer il ise Mersin. Mersin’in Erdemli içesinde geçtiğimiz yıl 951 adet satış gerçekleştirilirken bu yıl ilk 4 ayda satış sayısı 368 oldu. Mersin’in önde gelen ilçelerinden Mezitli’de ise geçtiğimiz yıl Rusya vatandaşlarına 1.312 adet konut satışı yapılırken bu yılın ilk 4 ayında 439 adet konut satışı gerçekleşti” dedi. 

2023 Temmuz Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz kararı ne olur? İşte 2023 Temmuz Fed faiz kararı...

'Büyük İstifa' dalgası Türkiye'yi de etkiledi! Pandemi sonrası ortaya çıkan bu akımla çalışanlar istifa etmeye başladı!

Elazığ'da depremzedeler için 2 bin 936 konut yapılıyor!

Genç girişimciler müjde! Bakanlık duyurdu: 250 bin TL'ye kadar, yüzde 100 hibe desteği sağlanacak!