Yazlık

Yazlık kiraları uçuşa geçti: Aylık kiralar 7 milyon TL'ye kadar çıktı!

Yaz tatilinin en gözde ilçeleri arasında yer alan Bodrum’da kiralar bu yaz da uçuşa geçti. İşte yazlık bölgelerdeki kira rakamları...Paylaşılan detaylara göre, Gölköy’de lüks bir sitede villaların aylık kiraları 6-7 milyon TL'ye ulaştı

Yaz tatilinin en gözde ilçeleri arasında yer alan Bodrum’da bu yaz da kiralar oldukça yüksek. Paylaşılan detaylara göre, Gölköy’de lüks bir sitede villaların aylık kiraları 6-7 milyon TL'ye ulaştı. Yani bir aylık tatil bedeli ile ülkenin birçok şehrinde ev satın alınabiliyor. Yaptığı açıklamada bölgedeki kiralarla ilgili önemli detaylara değinen emlak danışmanı Onur Doyan, portföylerindeki lüks sitede aylık villa kiralarının ortalama 250 bin Euro, rezidansların da 60-70 bin Euro olduğunu söyledi.

Yine Gölköy’de markalı bir projede 4 aylık olarak kirama yapılıyor ve istenen rakamlar 1.5 ila 2.5 milyon TL arasında değişiyor. Bodrum’da son bir senede  kiralarda yüzde 30-40 artış olduğunu dile getiren emlak danışmanlık şirketi yöneticisi Levent Yıldırım, talep olduğunu ancak rakamları duyanların bir kısmının vazgeçtiğini ve daha uygun seçenek aradığını söyledi.

Açıklamasında 60 bin Euro’ya da, 6 bin Euro’ya kiralık ev olduğunu söyleyen Levent Yıldırım, konumunun ve denize uzaklığının belirleyici olduğunu söyledi.

Güneyde fiyatların daha düşük olduğunu ve aylık kiraların 45-50 bin lira olduğunu söyleyen Levent Yıldırım, Türkbükü’nde 2 oda 1 salon evlerin 60-95 bin TL, Yalıkavak’ta villaların 25 bin-60 bin Euro bandında olduğunu söyledi. Levent Yıldırım  ayrıca yıllık kiralamada aylık 15 bin TL, sezonluk kiralamada aylık 45 bin TL altına ev bulmanın zor olduğunu söyledi.

“Denize sıfır sitelerde aylık kiralar 80-100 bin TL” diyen gayrimenkul danışmanı Sefa Kocaman da Bodrum’da yüksek sezonda aylık 50 bin TL altına yer bulmanın çok zor olduğunu, markalı sitelerde de denize uzak dahi olsa aylık kiraların 250-300 bin liraya çıktığını söyledi.

30 BİN TL’YE DE VAR 300 BİN TL’YE DE

Yaptığı açıklamada Ayvalık’ın en popüler tatil yeri Cunda’da yüksek sezonda aylık ortalama kiranın 60 bin TL olduğunu dile getiren emlak danışmanı Sonat Atik, lüks evlerde rakamın 100 bin TL'yi geçtiğini belirtti. Emlak danışmanı Zafer Dinç Aksoy, Ayvalık’ta yazın ortalama 35-40 bin TL bedelle müstakil bir ev kiralanacağını söylerken, emlak ofisi sahibi Selda Genç, Ayvalık ve Cunda’da sezonda aylık kiraların 30-50 bin bandında olduğunu ve sezonlukta 90-100 bin TL'ye çıktığını söyledi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, ilan sitelerine göre de rakamlar villanın konumuna, eşyalarına göre oldukça değişiyor. Cunda’da aylık 300 bin TL olarak belirtilirken, Ayvalık Altınova’da aylık 180 bin TL'ye kiralık villa da bulunuyor. 10-15 bin TL olan daire tipi ilanlarda ise yaz-kış yaşayacaklara uzun dönem kiralama yapıldığı bildirilirken, kimi ev sahipleri de nisan-mayısta 15 bin olan kiranın sezonda 40 bin liraya çıkacağını söylüyor.

Yine verilen detaylara göre, Ayvalık’ta daha ulaşılabilir fiyatlı seçenekler için Sarımsaklı bölgesi tavsiye edilse de burada da sezonluk kiralar 70 bin TL'ye ulaşıyor. Erdek’te de denize sıfır evlerde sezonluk kiralar 80-100 bin TL. Bölge emlakçılarına göre bu yaz Erdek’te 30-40 bin TL'ye sezonluk kiralama yapmak mümkün olacak.

GÜNLÜK 1.000 TL'DEN BAŞLIYOR

Didim diğer seçeneklere göre daha ulaşılabilir bir bölge olarak öne çıksa da burada da rakamlar yükseldi. Yaptığı açıklamada geçen yaza göre yüzde 100 artış olduğunu kaydeden emlak danışmanı Selami Yavaş, “Yaz sezonu için günlük kiralar 1.000 TL'den başlıyor, 3 bin 500-5 bin TL'ye kadar çıkıyor” diye konuştu. Yaz tatili için gelenlerin Mavişehir bölgesini tercih ettiğini kaydeden emlak danışmanı Emre Kıral, kiraların aylık 25 bin TL ila 60 bin TL arasında değiştiğini söyledi. İlanlara göre havuzlu lüks sitelerde temmuz-ağustos döneminde aylık kiralar 70-75 bin TL'ye kadar yükseliyor. 

ORTALAMA SEZONLUK KİRA 400 BİN LİRA

İzmir Çeşme’de orta gelirli ailelerin yazlık kiralaması da çok zor. Emlak danışmanlık ofisi sahibi Gözde Heptokkan yaptığı açıklamada merkezde yaz-kış kalınan bölgede aylık kiraların ortalama 10 bin lira olduğunu söyleyerek, "Alaçatı, Ilıca gibi yazlık yerlerde yüksek sezonda 3 aylık kiralama bedeli ortalama 400 bin TL, Lüks projelerde 1-1.5 milyon TL'ye kadar yükseliyor" dedi.

Bir başka emlak ofisi sahibi Erhan Kahraman da Çeşme’de pandemi sonrası kiraların hızla arttığını dile getirerek, “Geçen sene çok yüksek rakamlar istenen konutlar boş kaldı. Bu sebeple bu sene ciddi artışlar beklemiyoruz” diye konuştu.

Erhan Kahraman’ın ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre; Çeşme Ilıca’da sezonluk kiralar ortalama 300 bin TL, Alaçatı’da, 450 bin TL, Dalyan’da 200-250 bin TL Mamurbaba’da 500-750 bin TL, lldır’da 200 bin TL, Reisdere’de 180-250 bin TL, Çiftlikköy’de 180-225 bin TL, Boyalık Altınyunus’ta 350-550 bin TL, merkezde ise 150-180 bin TL

RAKAMLAR YABANCI ETKİSİYLE UÇTU

Tatilcilerin gözde illeri arasında yer alan Antalya’da önce tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonra Rusya-Ukrayna savaşı ile kiralar yükseldi. Verilen detaylarına göre, Şubat'ta yıllık kira artışı yüzde 185’i, ortalama kira bedeli ise 13 bin TL'yi aştı.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Antalya Başkan Yardımcısı Gökhan Üçgün yaptığı açıklamada savaş ve deprem etkisi ile bölgenin yoğun göç aldığını ve kiraların her geçen gün arttığını söyledi. Tatil bölgelerindeki fiyatlar hakkında da önemli açıklamalar yapan Üçgün: “İngilizlerin tercihleri arasında yer alan Kaş’ta geçen sene aylık ortalama 75 bin TL olan villa kiraları, bu sene 150 bin TL'ye çıktı. Kemer’de geçen sene daire kirası 3 bin 700 TL'den başlıyor, 17 bin TL'ye yükseliyordu. Bu sene 6 bin TL ila 27 bin TL arasında değişiyor. 15-35 bin TL olan villa kirası 25-60 bin TL bandına çıktı. Side’de konut kiraları bu sene 6-12 bin TL, villa kiraları da 10-15 bin TL arasında değişiyor. Belek’te İSE villalar eşyalı ve günlük şekilde kiralanıyor. Geçen sene 1.000-3 bin TL olan günlük bedel, bu sene 1.500-5 bin TL'ye geldi. Alanya’da daireler için 10-25 bin TL, villalar için de 30-50 bin lira isteniyor.” 

Foça Belediyesi imarlı 6 arsa satacak! Yazlık bölgelerde arsa arayanlar dikkat!

Kiracıların ev sahiplerine sorması gereken 7 çok önemli soru!