28 / 04 / 2024

Yedieminlerde bulunan araçların satışında yeni düzenleme...

Yedieminlerde bulunan araçların satışında yeni düzenleme...

Yediemin otoparklarındaki atıl duran 1,5 milyon hacizli aracın ekonomiye kazandırılması için uygulamaya sunulan düzenlemede yarın yeni aşamaya geçileceği açıklandı. Bu kapsamda, vatandaşlar yarından itibaren 10 gün içinde araçlarını geri alabilecek. İşte ayrıntılar...



Yediemin otoparklarında hacizli araç sahiplerine iadeler yarından itibaren başlayacak. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tüm Yediemin Otopark Çekici Kurtarıcı Taşıyıcılar ve Depo İşletmeleri Federasyonu Başkanı Rasim Uluç, Türkiye'de yediemin bünyesindeki otoparklarda yaklaşık 1,5 milyon aracın yer aldığını ve bu araçların satışı yolu ile ekonomiye 25 milyar doları bulacak katkının sağlanabileceğini kaydetti.

Türkiye genelinde kasım ayı başından itibaren 700 bin aracın satışının başladığı bilgisini kaydeden Uluç, Ankara'daki otoparklarında 1600 araç bulunduğunu kaydetti. Yarından itibaren 10 gün süre ile sahibine borçlu araç iade süresinin başlayacağını belirten Uluç, şunları bildirdi: "Banka ve şahıs alacaklarından dolayı yakalamalı ve hacizli araçları bulunan vatandaşlar, yarından itibaren en yakın icra dairesine gidip, talep formlarını, dilekçelerini doldurduktan ve yediemin otopark ücretini ödedikten sonra araçlarını gelip teslim alabilirler. Başka hiçbir ücret ödemeden araçlarına kavuşabilirler. 'Aracımı aldım, borcundan kurtuldum.' diye bir durum söz konusu değil. Borç kapatılmamışsa haciz durumu devam ediyor. Çoğu ticari araç. Devlet, ilgili kişiye 'Aracını kullan, borcunu öde.' diyor. Buna göre, sahipleri tarafından alınmayan araçlar ise 5 Aralık'ta rehin hakkı sahibi (alacaklı) kişi ve kuruluşlara iade süreci de başlayacak. Alacaklısı tarafından da alınmayan araçlar açısından elektronik satış (e-ihale) sürecine geçilecek." denildi.

GÜMRÜKTEKİ ARAÇLAR İÇİNDE AYNI SÜREÇ

İlk 10 günlük zaman içinde gümrükte hacizli araçların satışını gerçekleştirdiklerini kaydeden Uluç : "Ticaret Bakanlığının Tasiş elektronik ortamında satışlar mevcut. Araçlar buradan alınıp Tasiş tarafından satılmaktadır. Bize bu şekilde gelen araçlar yüzde 1-2 civarında. Biz de bu araçları 10 günlük süre sonunda gümrüğe teslim ettik." diye konuştu. İkinci 10 günlük süreçte ise vergi dairelerinin kamu alacağına istinaden arabaları olduğunu ileten Uluç, burada da yüzde 10-15 gibi araç olduğunu ve ihale süresinin dolacağını belirtti. Rasim Uluç, bazı art niyetli araç sahiplerinin aracın ihalede kendilerinde kalması için araçların bazı parçalarını söktüğünü, dolayısıyla aracın kendilerine nasıl teslim edildiyse satışını da o şekilde gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi. 

 Yedieminlerde bulunan araçların satışında yeni düzenleme...

İHALE BİLGİLERİ

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Yediemin otoparklarındaki atıl duran 1,5 milyon hacizli aracın ekonomiye kazandırılması ve yüksek ikinci el araç fiyatlarının önüne geçilmesi amacı ile 1 Kasım'da başlatılan satışlar devam ediyor. Vatandaşların ihalelere katılması için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve istenilen teminatı yatırmaları gerekmektedir. İhaleye katılmak istemeyenler ise yatırdığı teminatı geri çekebiliyor. Satışın gerçekleştiği durumda ise kanunun belirtildiği şekilde ödeme yapılarak araçlar devralınabiliyor. 5 milyon liralık aracın ortalama satış rakamı 1-1,5 milyon lira olarak açıklanıyor. Bu rakam belirlenirken aracın bekleme süresi, kayıpları dahil çeşitli detaylar hesaplanarak ihaleye çıkılıyor. Aracı satın alan kişi sadece satın alma bedelini öderken otopark ücretleri ve cezaların hiçbiri alıcıyı bağlamıyor. Araçta çıkacak eksikliklerin hepsi aldıktan sonra alıcı tarafından karşılanıyor. Bu süreçte araca birden çok kişinin başvurması durumunda ihale gereği en yüksek fiyatı teklif eden kullanıcı aracın yeni sahibi oluyor.

UYAP açıkladı! Devlet elindeki yüzlerce evi satılığa çıkardığnı duyurdu...

Hacizli araçların satışı ikinci el piyasasını düşürür mü? Satış işlemi ne kadar sürer? Uzmanlar açıkladı!

İstanbul’da yediemin ve çekici ücretlerine yüzde 67'e varan dev zam

Araç sahipleri şaşkına döndü! Kimse ne olduğunu anlamadı! Tam 105 araç aniden...

Geri Dön