23 / 11 / 2024
fuzul

Yedikule Bostanları’nda yıkım yeniden başladı!

Yedikule Bostanları’nda yıkım yeniden başladı!

Yüzyıllardır sebze üreten bostancıların barakalarının zabıta ekipleri tarafından kaldırılmasıyla Yedikule Bostanları’nda yıkım sesleri yeniden yükseldi. Toplam 60 dönüm olan ekilebilir bostan arazisinin yaklaşık 30 dönümü yok edilmişti.




Dünya kentsel tarımının ilk örneklerinden olan Yedikule Bostanları’nda ‘yıkım’ yeniden başladı.


UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tarihi Yedikule Bostanları’nın Mevlanakapı ve Silivrikapı arasındaki bölümündeki bostancı barakaları ve seraları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri tarafından yıkıldı. Yedikule Bostanları’nın sur içinde kalan kısmı, süs havuzlu bir park projesi uğruna 2013 yılında belediye tarafında molozla doldurulmuştu. Toplam 60 dönüm olan ekilebilir bostan arazisinin yaklaşık 30 dönümü yok edilmişti. Bu süreçte bölge halkı, çevreciler ve bilim insanlarının mücadelesi ile park projesi iptal edildi. Alan bakımsızlığa ve güvensizliğe terk edilirken, bölgeye ilişkin henüz yeni bir plan ortaya konmadı.  Kadir Topbaş’ın başkanı olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yeni projesinde tarihi hendeklerin içine su kanalları yapılarak, saltanat kayıklarının yüzdürüleceği ortaya çıktı.


İDARİ MAHKEMESİ’NDE DAVA AÇACAĞIZ


Yedikule’den Mevlanakapı’ya kadar uzanan sur dibinde yıllardır çalışan, üreten, ekip biçen 100’e yakın aile bu bostanlardan geçimini sağlıyordu. Yedikule Bostancıları Derneği sözcüsü Cihan Kaplan, yıkımların herhangi bir tebligat veya açıklama olmadan gerçekleştirildiğini anlattı. Surların güvensiz olduğu öne sürülerek yıkımın gerçekleştirildiğini söyleyen Kaplan, “Yedikule’yle Mevlanakapı arasında bostancıların kullandığı sera ve barakaların yıkımının en geç mart ayına kadar tamamlanacağı, o tarihe kadar tarlamızdaki hasadımızı alıp gitmemiz gerektiği söylendi. Ancak, bu yıkım yasal değil. İdari Mahkemesi’nde dava açacağız. Biz burada yıllardır kiradan yüksek ecrimisil ödüyoruz” dedi.


BÖLGEYİ GÖZDEN DÜŞÜRMEK İSTİYORLAR


Yıkımların temel sebebinin bölgeyi sürekli gözden düşürmeye yönelik olduğunu savunan CHP İBB Meclis Üyesi Mimar Esin Hacıalioğlu ise,  “Mimara açmak için önce oraya çöp, moloz dökersiniz Fatih Belediyesi’nin yaptığı gibi,; var olan güzelliği ortadan kaldırırsınız ve bölgenin gelişmesini engellersiniz. Böyle böyle imara açmanın çalışmalarını yapıyorlar. Son olarak da bir bostanın üzerine çocuk parkı yapmış olduklarını gördük” dedi.  Ortada henüz lanse edilmiş bir proje olmadığını söyleyen Hacıalioğlu, tarihi Sur hendeklerinin içine su kanalları yapılarak, saltanat kayıkları yüzdürülmesi gibi bir planları olduğunu söyledi.


UNESCO TOPLANTISINDAN ÖNCE YOK ETMEK İSTEDİLER


YEDİKULE Bostanları Koruma Girişimi üyesi Mimar Aslıhan Demirtaş ise haziran ayında İstanbul’da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO toplantısı yapılacağını hatırlattı ve belediyenin bu toplantı öncesinde Suriçi ve Sur dışındaki bostanları kendilerine herhangi bir yaptırım uygulanmasına zemin bırakmadan ortadan kaldırmak istemiş olabileceğine dikkat çekti. Demirtaş, şunları söyledi:


“UNESCO toplantısı esnasında bu konunun tekrar altının çizilmesine fırsat tanımadan ortadan kaldırmış oldular. Yedikule’de Surlar dışındaki her şeyi görsel kirlilik olarak gören bir zihniyet söz konusu. Belediye üzerinden gelir elde edilebilecekleri niteliksiz yeşil alanlar yaratmak istiyorlar” diye konuştu.


Sözcü/ Mehtap Ö. ERTÜRK 


Geri Dön