06 / 05 / 2024

Yedikule sakinleri boş alana park yapılmasına destek verdi!

Yedikule sakinleri boş alana park yapılmasına destek verdi!

Fatih Yedikule semt sakinleri tam destek veriyor, güvenlik problemi sebebiyle akşam saatlerinde geçmenin mümkün olmadığı bölgeye yapılacak havuzlu parkla birlikte çevrenin daha da değerleneceği görüşünde...




Yedikule surlarının iç tarafında yapılacak olan süs havuzlu park projesine mahalle halkı tam destek veriyor. Daha önce bu bölgede cinayetler işlendiğini belirten mahalleli, tiner ve uyuşturucu bağımlılarının sur diplerini mesken edindiğine dikkat çekiyor. Mahalle sakinleri, parkın yapılması ile hem güvenlik sorununun çözüleceğini hem de insanların rahat nefes alabilecekleri bir yeşil alana kavuşacaklarını söylüyor. ‘Bostanlar yıkılmasın' diye eylem yapanların ise Gezi Parkı olaylarını devam ettirmek isteyen Yedikuleli olmayan bir grup olduğunu belirten mahalleliler, “Akşam vakti geçemediğimiz yerlerin park olmasına kimse karşı çıkmamalı.” diyor.


 İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen ‘Yedikule-Belgradkapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi' 85 dönümlük bir arazi üzerinde yapılıyor. Projenin uygulama çalışmaları 2012 sonunda başlamıştı. Yaklaşık iki hafta önce ise alanda bulunan bostanların bir kısmının kaldırılma işlemine başlanmış, ardından bazı gruplar bölgeye gelerek eylem yapmıştı. Mahalle halkı ise eylemcilerin aksine bölgenin parka dönüştürülmesine destek veriyor. Eylemcilerin Yedikuleli olmadığını söyleyen Hüseyin Karaöz (78) adlı vatandaş, "Zaten surların iç tarafında ufak bir bölüm hariç hiç yeşillik yoktu. Burada eylem yapanların niyeti belli. Bu eylemler Gezi Parkı'nda başlatılan süreci devam ettirme gayretidir.” şeklinde konuştu. Park yapılacak alanın bitişiğinde ikamet eden ev hanımı Beyhan Sorgun (51) da “Bostan yıkılalı 15 sene oldu. Artık moloz ve toprakla doldu. Madem eylem yapacaklardı  15 sene evvel yapsalardı. Biz şimdi buranın park olmasını  istiyoruz.” dedi.


Yedikule Mahallesi Muhtarı Ali Küpücü de kamuoyunda o alanın sanki yemyeşil ve insanlara açık bir alanmış gibi algılanmasının yanlış olduğunu vurguladı. Küpücü, “Parkın yapılacağı toplam 85 dönüm arazi içinde bostan alanı ufak bir yerdir." diyerek, surların dışında bulunan bostan alanlarının da medyada gösterilip projeye dahilmiş izlenimi verildiğini söyledi. Yedikule sakinlerinden Bülent Yıldız ise, “Zaten o alan hep kapalıydı. Girmeye izin yoktu. Sadece kurban bayramında kesim için hayvanlar alınıyordu.” diyerek parkın yapılmasıyla nefes alabilecekleri bir alana kavuşacaklarını belirtti.


‘akşam vakti bir kere bile yalnız geçemedim’


Mahalle halkı parkın yapılmasını hem bir sosyal alana kavuşmak hem de bölgenin güvenliğinin sağlanacak olması yönünden destekliyor. Vatandaşlar, alanda özellikle gece vakitlerinde tek başına yürümenin çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Adını vermek istemeyen bir vatandaş, “Sur dibi tinerci ve uyuşturucu bağımlısı insanlarla dolu. Geceleri içki içilip her türlü fuhuş yapılıyor. Asla güvenli bir ortam değil.” şeklinde konuştu. Mahalle sakini Beyhan Sorgun da, “Burası zaten boş arazi ve güvensiz. Geçmeye korkuyorsunuz. Ben 32 senedir buradayım, daha bir kere akşam vakti kendi başıma geçmedim bu alandan.” diyerek özellikle kadınların ve çocukların bu güvensiz ortamdan daha çok etkilendiğini ifade ediyor. Mahallenin bakkalı Yunus Başar ise alanda daha önce iki cinayet işlendiğini söyledi ve halkın eylemcilere olan tepkisinin sebebini şöyle anlattı: “O alanda daha önce cinayetler işlendi. Dışarıdan gelen eylemciler tabii bunları bilmiyor. Onlar mahalle halkının ne hissettiğini ve ne yaşadığını hesaba katmadan hareket ediyorlar. O yüzden mahalleli eylem yapanlara karşı çıktı.”


BİSİKLET YOLU VE BASKETBOL SAHASI YAPILACAK


Sur altı bölgede yakınına ait bir bostanın parka dönüştürüleceğini söyleyen Nevzat Yıldırım ise, yakınının uğradığı zararın tazmin edilmesini istedi. Yıldırım, Fatih Belediyesi’nin bostan sahipleriyle görüşeceği bilgisini verdi.


Yedikuleliler, yakın çevrelerinde park olmadığını belirterek projenin bitmesiyle çocukların güvenli bir şekilde oynayabilecekleri bir yeşil alan sahibi olacaklarını vurguluyor. ‘Yedikule-Belgradkapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi', içinde birçok etkinlik alanını barındırıyor. Park içinde yeşil alan, süs havuzları, dinlenme alanları, çocuk oyun alanı, jimnastik alanı, bisiklet yolu, basketbol sahası, hayvan dolaştırma alanı ve otopark yapılacak.


Zaman Gazetesi/Gökmen KÖSE-Abdullah BOZDOĞAN


Geri Dön