Kent Haberleri

Yedisu fayında 7.2 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Doç. Dr. Taylan Sançar, riskli yerleri bir bir açıkladı!

Dersim, uzmanların 7 üzerindeki büyüklükte deprem beklediği bölgeler arasında yer alıyor. Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taylan Sançar, konuyla ilgili konuştu ve riskli yerleri bir bir açıkladı.

Uzun zamandır uzmanların Dersim’i de içine alan Yedisu fayına işaret ettikleri ve 7 üzerindeki büyüklükte deprem bekledikleri gündeme geliyor. 

Dersim’de bulunan faylar üzerinde çalışmalar yapan Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taylan Sançar, deprem riski ve alınan tedbirler ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Evrensel'den Serpil Berk'in haberine göre; Sançar, Ovacık, Nazmiye ve Yedisu faylarının risk taşıdığının altını çizdi ve ülkemizde 7-8 yılda bir deprem yaşandığına, gerekli tedbirlerin alınması halinde az zararla atlatılacağına vurgu yaptı. 

7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR 

Doç. Dr. Taylan Sançar, Dersim’in etrafını çeviren üç önemli fay hattının olduğunu belirtti ve "Bunlardan bir tanesi Kuzey Anadolu fay hattına bağlı Yedisu fay hattı. 75 kilometre uzunluğa sahip olan bu fayın deprem tarihçesini biliniyor, fay en son 1784'te, ondan öncede 1583'te deprem üretti ikisinin arasında 201 sene gibi bir süre var. 1583 yılından önceki depremlere baktığımızda süre bu kadar uzun değil yüz, yüz elli yıl arasında değişiyor. 1784 depreminden 240 sene geçti. Yani bu Yedisu üzerinde biriken enerji bu fayın yakın zamanda deprem üretme potansiyelinin çok fazla göründüğünü gösteriyor" açıklamasında bulundu. 

Bir fayın üreteceği depremin büyüklüğünün, o fay üzerinde meydana gelmesi düşünülen yüzey kırığının uzunluğuyla ilgili olduğunu belirten Sançar, "75 km fayı hangi formüle koyarsak koyalım bize 7.2’lik bir deprem üreteceğini ifade ediyor" dedi. 

İkinci fayın da Ovacık fayı olduğuna dikkat çeken Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taylan Sançar, bu fayın Yedisu’ya göre daha karmaşık bir yapısının olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi: 

"Erzincan’a yakın bir yerde başlayıp Ovacık’ın batısına kadar düz gidiyor belli bir noktadan sonra fay 5-6 farklı kola ayrılıyor. Bu kollardan yalnızca bir tanesi üzerinde deprem tekrarlama aralığını tespit etmek için çalışma yaptık. Geriye kalan kısmına doğa izin vermiyor. İncelediğimiz fay bize ortalama 2 bin 250 yılda bir deprem ürettiğini gösteriyor. En son depremin bu kolda MÖ 50 senesinden sonra olduğunu biliyoruz. Son 2 bin senedir bu fayın deprem ürettiğine ilişkin verimiz yok. Bu fay da bu anlamda risk taşıyor."

Sançar, üçüncü fayın da Nazımiye fayı olduğunu belirtti ve "Tarihsel bir veri yok, tamamen bilinmezlikle dolu” diyerek “Hem yatay hem düşey harekete sahip bir fay. Tarihsel kayıtlarda bu fayda herhangi bir depreme rastlamıyoruz" diyerek, depremin şiddetinin zeminle ilgili olduğuna dikkat çekti. 

Zemin ve bina ilişkisinin önemli olduğunu dile getiren Sançar, eğer zemine gerekli mesafede temel kazıp, yer altı suyundan korunmak için önlem alındıysa, demir ve beton kalitesi gibi mühendislik kurallarına uyulduysa çok ölümcül sonuçlar ile karşılaşılmayacağını belirtti. 

"Maraş merkezli depremlerde Göksun ve Malatya Doğanşehir tarafında iki tane yapı gördüm. Doğanşehir ilçesindeki yapı 1985'te yapılmış iki katlı bir yapı ve fay altından geçmiş cam bile kırılmamış. Göksun tarafındaki iki tane iki katlı yapıda da aynı durum söz konusu; binayla fayın mesafesi on metre bile değil en ufak bir hasar yok örneğin" diyen Sançar, kurallara uyularak binaların inşa edilmesi halinde çok zarar görülmeyeceğinin altını çizdi. 

Kentsel dönüşüme hız katacak yeni sistem! Ev sahibi olma kuralları değişiyor!

Beşiktaş Akatlar'daki kentsel dönüşüm mağduriyeti Meclis gündeminde!

SGK hasta bezi başvurusu nasıl yapılır 2024? Hasta bezi ödemesinde detaylar belli oldu! e-Devlet hasta bezi sorgulama!