04 / 05 / 2024

Yellen ekonomik kriz yok dedi! ABD’nin borcu 33 trilyon doları geçti!

Yellen ekonomik kriz yok dedi! ABD’nin borcu 33 trilyon doları geçti!

ABD Kongresinin, eylül sonunda yeni bir geçici bütçeyi geçirerek hükümetin kapanmasını önlemeye çalıştığı bir dönemde, ülkenin borcu tarihi seviyelere yükseldi. ABD Hazine Bakanlığının verilerine göre, borç miktarı 33,04 trilyon dolara çıktı.



Amerika'nın uzun vadeli mali zorluklarını ele almaya yönelik çalışmalar yürüten Peter G. Peterson Vakfı Üst Yöneticisi Michael Peterson, kanun yapıcıların kısa vadeli bir mali krizden diğerine sürüklendiğini belirterek, ABD'nin milli borcunun trilyonlarca dolar artmaya devam ettiğini söyledi.

Ülkede haziranda yaşanan borç limiti hesaplaşmasının ardından 32 trilyon dolarlık borç sınırının aşıldığına dikkat çeken Peterson, politika yapıcıların, Amerikalıların gerçek mali problemlerine çözüm getirmeyen partizan kavgalar yerine temel problem olan borcun kendisine odaklanması gerektiğini söyledi. ABD, 19 Ocak'ta 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşırken, ABD Hazinesi limiti aşmamak ve olası bir temerrüdü önlemek için bir dizi olağanüstü önlemler almaya başlamıştı. Borç limiti ile ilgili uzun süren görüşmeler neticesinde Kongre'de anlaşma sağlanmıştı. Bunun üzerine de ABD Başkanı Joe Biden haziranda borç limitinin artırılarak ülkenin temerrüde düşmesini önleyecek yasa tasarısına onay vermişti.

 Yellen ekonomik kriz yok dedi! ABD’nin borcu 33 trilyon doları geçti!

YELLEN: ABD EKONOMİSİNDE KRİZ YOK

Bloomberght.com’daki habere göre ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin bir gerileme sürecine girdiğine dair herhangi bir işaret olmadığını belirtti. Bununla birlikte Yellen, Kongre'nin hükümeti ayakta tutacak yasaları geçirememesinin ekonomideki ivmeyi yavaşlatma riski taşıdığı konusunda da uyarı yaptı.

CNBC'ye konuşan Yellen, "Ekonominin gerileme riski taşıdığına dair herhangi bir işaret görmüyoruz" ifadesini kullandı ve ABD iş gücü piyasasının da güçlü kaldığını ve enflasyonun düşüşe geçtiğini söyledi. Yellen, Birleşik Otomobil İşçileri'nin Detroit'teki üç ABD'li otomobil üreticisine karşı başlattığı ve on yıllardır ABD'deki en iddialı endüstriyel işçi eylemlerinden biri olan grevin etkilerini görmek için erken olduğunu belirterek, “Ne kadar süreceği ve kimleri etkileyeceği önemli” dedi.

Başkan Joe Biden'ın toplu pazarlık ve sektörün iyi gitmesi nedeniyle işçilerin de kazançlı çıkmasının gerekliliği şeklindeki kararlılığına dikkat çeken Yellen, iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini, ancak soğuduğunu ve eskisi kadar sıcak olmadığını, bunun da enflasyonu yüzde 2'ye düşürme hedefi göz önüne alındığında önemli işaretler taşıdığını söyledi.


 

 


Geri Dön