29 / 04 / 2024

Yeni asgari ücret vatandaşın cebine böyle yansıyacak!

Yeni asgari ücret vatandaşın cebine böyle yansıyacak!

2024'te geçerli olacak asgari ücretle beraber işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası (GSS) primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar pek çok kalemde değişiklik olacak.



Yaklaşık olarak 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilemesinin dışında, yasal mevzuattaki pek çok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmiş olan asgari ücret, her vatandaşı da oldukça yakından ilgilendiriyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, isteğe bağlı sigorta primleri, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında yer aldığı pek çok kalemde tutarlar değişecek.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ DE ARTACAK

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre yeni asgari ücretten etkilenecek olan kalemlerin başında gelen işsizlik ödeneğinde, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor. Verilen detaylara göre işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'lık kısmı, üst sınırı da asgari ücretin yüzde 80'lik kısmı şeklinde hesaplandığından yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği de artacak.

Yeni asgari ücret vatandaşın cebine böyle yansıyacak!

Ayrıca yine verilen detaylara göre asgari ücretli bir çalışan, bir senelik çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken, yeni asgari ücretle çalışanın yıllık kıdem tazminatı da yapılacak olan zam oranında yükselecek.

Yine paylaşılan bilgilere göre lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle artmış olacak. İşte konu ile ilgili olarak aktarılan detaylar...

STAJYER ÖĞRENCİLER DAHA FAZLA PARA ALACAK

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre işletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle artmış olacak.

Yeni asgari ücret artışı Genel Sağlık Sigortası primlerini de etkileyecek. Hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından faydalanmak için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen tutar kadar ödeme yapılması gerekecek.

Ayrıca tüm bunların dışında, yeni asgari ücret rakamıyla askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında yer aldığı pek çok kalemin rakamları da değişecek.

 

Bunu bilmeyen yatırımcı batacak! Hisse senedi yatırımcısı mısınız yoksa spekülatörü müsünüz? 

Borsa yatırımcıları dikkat! Halka arzlar bundan sonra para kazandırmayacak mı? 

TOKİ 10 milletvekili odasını 15 milyona mal etti!


Geri Dön