İmar

Yeni bir imar barışına ihtiyaç olmayacak düzenleme lazım!

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin imar barışını yorumladı.

İmar barışının huzur getireceğini ifade eden İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Çünkü insanlar evinde, mahallesinde yıkım kararı verildiği için huzursuzdu. Ancak imar barışından sonra tekrar aflara ihtiyaç olmayacak bir düzenin kurulması, düzenlemenin hayata geçmesi lazım." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İstanbul'da insanların, zamanının ciddi bir bölümünü ulaşıma harcadığını ifade eden Durbakayım, İstanbul'dan artık tersine göç başladığını söyledi. Durbakayım, "Eskiden memurlar İstanbul'a tayin çıkarmak için araya adam sokarlardı. Şimdi Anadolu'ya gitmek için uğraşıyorlar. Şehirlerimizi yaşanır hale getirmemiz lazım." dedi.

"Pilot şehirler kurulmalı"

Uygun fiyatlı konutların bulunabileceği, imarlı, planlı, yeşil yaşam alanları için pilot şehirler kurulması gerektiğinin altını çizen Durbakayım, "Bu imar barışı huzur getirecek. Çünkü insanlar evinde, mahallesinde yıkım kararı verildiği için huzursuzdu. Ancak imar barışından sonra tekrar aflara ihtiyaç olmayacak bir düzenin kurulması, düzenlemenin hayata geçmesi lazım." ifadelerini kullandı. 
 
Nazmi Durbakayım, vergi affı getirilmesinin vergisini zamanında ödeyenler, işini yasaya, kurala göre yapanlar için haksızlık olabileceğini ifade ederek şunları söyledi; "Bundan sonra usulsüz iş yapana kesilen cezalar yasalara uygun yaşayan, vergisini zamanında verenlere ödül olarak verilebilir." 

"İstanbul'daki hataları yeni bölgesel merkezlerde yapmayalım" 

Konut ihtiyacının her zaman süreceğini ifade eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Antalya, Adana, Bursa, Gaziantep, Samsun, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi ilerimiz bir bölgesel merkez haline geldi. Bu kentler yıllık ortalama 20-30 bin göç alıyor. Bölgesel merkez haline gelemeyen Sivas ve Erzurum gibi kadim kentlerimiz var. Ben bu iki şehrin bölgesel merkez haline gelmesini isterdim ancak bu şehirler bölgesel merkez olamıyor. İstanbul'da hata yaptığımız söyleniyor. İstanbul'da çok hata yaptıysak bu hataları yeni kentlerde yapmayalım." ifadelerini kullandı. 

- "Kentsel dönüşümü Türkiye'de ivedi bir şekilde yapmalıyız"

15 yıl içinde 7,5 milyon konutun dönüşeceğini ifade eden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin bunun artık belirli bir plan, program çerçevesinde olması gerektiğini söyledi.

Dönüşümün hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Yetgin, "Kentsel dönüşümü Türkiye'de ivedi bir şekilde yapmalıyız. Önemli zamanlardan geçiyoruz. Kentsel dönüşüm kesinlikle ihmal edilmemeli." dedi.

 

17 soruda imar barışı!