23 / 12 / 2024

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın mimarisinde Selçuklu izleri yer alıyor!

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın mimarisinde Selçuklu izleri yer alıyor!

Cumhurbaşkanlığı muhabirleri aylardır tartışılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na önceki gün ilk defa Papa’ nın ziyaretiyle girdi. Yeni Cumhurbaşkanlığı binasının mimarisinde Selçuklu izleri ve yeşil mermerler kullanılmış...



1 numaralı kapıdan içeri alınan ve küçük bir salonda bekletilen medya mensupları, Papa’nın Saraya gelişine yakın saatte, 2 nolu kapıya otobüslerle götürüldü. Ancak inşaat daha bitmediği için içeriden direkt karşılama ve görüşmelerin olacağı ana binaya gidemediler. Tekrar dışarı çıkan medya mensupları başka kapıdan tekrar yerleşkeye girdi.


Ana binaya gelişte ilk izlenimim ise Türkiye değil sanki başka bir ülkenin Cumhurbaşkanlığı sarayında olduğum oldu. Bol sütunlu ve gösterişli saray, bütün ihtişamıyla duruyordu. Cumhurbaşkanlığı muhabirleri de Papa’nın ziyareti nedeniyle artık Köşk’ten saraya geçiş yapmış oldu.


Ana giriş bölümünde tek bir renk hakim değildi. Yeşil, toz pembe, beyaz, kahverengi. İlk bakışta çatıya kadar olan bina işlemeleri de dikkat çekiyordu. Sarayın ana girişi dışarıdan üç ayrı çatıdan oluşuyor. Yüksek sütunlarla kaplanmış binanın en üst katının minyatür ağaçlarla süslenmiş iki ayrı teras olduğu görünüyor. Çatıların dışa sarkan bölümlerinin iç kısımlarında da yine Selçuklu işlemeleri ve motifler göze çarpıyor.Girişte ayrıca işlemeli tavan ve yüksek aynalı cam kapılar Saray’ın ihtişamını sergiliyor.

Papa’nın karşılandığı protokol alanı ise beton ve geniş boşluktan oluşuyor. Çankaya Köşkü’nde karşılamanın yapıldığı alanın arka planında orman görünürken inşaatı yeni biten sarayda ise beton ve sarayı çevreleyen demir parmaklıklar görülüyor. Binanın yanları ise yeşillendirilmiş ve büyük ağaçlar konulmuş. Erdoğan ile Papa’nın binaya girmeden önce fotoğraf çektirdiği alanda ise sütunlar öne çıkıyor. Dışarıdaki karşılama alanında turkuaz halı kullanılırken salona girişte ise kırmızı halı yer alıyor.

Selçuklu, Osmanlı ve Avrupa mimarisinden örneklerin sergilendiği yapının dış cephesinde farklı renklerde ve özelliklerde doğal taşlar kullanıldığı görülüyor.  


İç mekânda ise özellikle yeşil mermer çok dikkat çekiyor. Tabandan tavana kadar olan duvarlar yeşil mermerlerle süslenmiş. Bu içeriyi biraz koyu ve ağır gösteriyor. Bir alt kata indiriliyoruz fazla yer görmeden. Orda da Ak Parti binasındaki gibi aşağıya doğru inen bir konferans salonu bizi bekliyor. Erdoğan ve Papa için buraya iki kürsü konulmuş ve ortak açıklama ayakta yapıldı. Salonda Selçuklu motifleriyle oymalı işlenmiş tavan aydınlatmaları dikkati çekiyor. Ayrıca led ışıkları da salona ayrı bir hava vermiş. Kahverengi, yeşil, sarı, bej gibi pastel renklerin ağırlıklı kullanıldığı salon klasik ve modern mimarinin karışımı hissi veriyor.


Abdullah Karakuş-Milliyet


Geri Dön