03 / 05 / 2024

Yeni Ekonomi Programı, inşaatta durgunluğa işaret ediyor!

Yeni Ekonomi Programı, inşaatta durgunluğa işaret ediyor!

Yeni Ekonomi Programı, inşaat sektöründe 2019 yılında küçülme yaşanma olasılığını içeriyor. İnşaat sektöründe son beş sene içerisinde görülen ivmenin 2019 yılı için de olması sürpriz gelişmelere bağlı...



TÜRKİYE İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. Türkiye İMSAD Eylül 2018 Sektör Raporu’nda; 2018 yılı ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 5,4, inşaat sektörünün ise yüzde 0,8 büyüdüğü, bu dönemde ekonominin göreceli hızlı büyümüş olmasına karşın inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde büyümenin neredeyse durduğu vurgulandı. Raporda ayrıca, inşaat malzemelerinde ihracat artışının Temmuz ayında sıçrama gösterdiği; Temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayma göre yüzde 32,7 artarak 1,76 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi. Temmuz 2017-Temmuz 2018 aralığında yüksek bir performans gösteren yıllık ihracatın 19,21 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Fortune Turkey’den Şule Lale’nin haberine göre; Yeni Ekonomi Programı’nın genel ve sayısal hedefleri, inşaat sektöründe de yavaşlama olacağını gösteriyor. Öncelikle özel tüketim harcamalarında 2019 yılında yüzde 2 büyüme öngörülüyor. Buna göre hane halklarının harcamalarında sınırlı bir büyüme olabilir. Bundan konut satışları ve kiralamalar da olumsuz etkilenebilir. İnşaat sektöründeki büyümeyi de içeren özel yatırımlarda büyüme ise 2019 yılı için yine 2 olarak hedefleniyor. İnşaat sektöründe de 2019 yılında en fazla yüzde 2 büyüme olacağına işaret ediliyor. 2019 yalında kamu yatırımlarında ise yüzde 36,1 daralma öngörülüyor. Programın kamu mali disiplini hedefi çerçevesinde en çok kamu yatırımlarının etkilenmesi bekleniyor. Kamu yatırımlarında gerileme, kamu altyapı ve inşaat harcamalarında da önemli bir küçülme anlamına geliyor.

Bu hedefleri ile Yeni Ekonomi Programı, inşaat sektöründe 2019 yılında küçülme yaşanma olasılığını içeriyor.

Hükümetin aldığı bir dizi karar gereğince inşaat sektöründe son beş sene içerisinde görülen ivmenin 2019 yılı için de olması sürpriz gelişmelere bağlı.

 

Yeni Ekonomi Programı'yla kiralar daha az artacak!
 


Geri Dön