22 / 12 / 2024

Yeni ev almak için satılan evin gelir vergisi!

Yeni ev almak için satılan evin gelir vergisi!

Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, yeni ev almak için satılan evin gelir vergisi ödenir mi?



Yeni ev almak için satılan evin gelir vergisi!

Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Gelir vergisi olarak da nitelendirilen bu vergi ile ilgili esaslar Gelir Vergisi Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Gelir Vergisi kanununda belirtilen mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.


Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Vergilendirme sürecinde bazı kurallara bağlı istisna uygulaması bulunuyor. Peki, gelir vergisi muafiyeti şartları nelerdir? Gelir vergisi istisnası nedir?


Gelir vergisi istisnası..

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı’na göre yeni ev almak için satılan ev, gelir vergisinden muaf tutuluyor. Ancak muafiyetten yararlanmak için de bazı koşullar aranıyor:


- Evini satan kimsenin hisseli bile olsa birden fazla dairesinin olmaması

- Satılacak evin en az bir tam yıl süreyle mülkiyetine sahip olmak

- Satıldığı tarihten itibaren en geç bir tam yıl içinde yeni ev almak.


Bu tasarının yürürlüğe girmesi ile yukarıdaki koşullarda bir başka ev almak amacıyla sahip olunan tek evin elden çıkarılmasında doğan kazançlar için gelir vergisi ödenmeyecek.



Konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön