Yeni hükümetten 'anahtar teslim fabrika binası' geliyor!
AK Parti’nin sandık zaferiyle iş verenden çalışana herkesin yüzünü güldürecek politikalar hayata geçecek. Bu kapsamda tekstil, imalat gibi emek yoğun sektörlerde sembolik kira bedeliyle karşılıksız fabrika binası yapılacak.
1 Kasım'da seçmenin istikrarı seçmesi iş dünyasından çalışana kadar toplumda her kesiminin yüzünü güldürecek. AK Parti, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte, halka açık şirketlerin desteklenmesinden vergi tahsilatının kolaylaştırılmasına kadar birçok projeyi hayata geçirecek. Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi, karşılıksız fabrika binası yapılacak. Büyüme ve istihdam politikaları desteklenecek. Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam edecek. Enflasyon hedefleri, hükümet ve Merkez Bankası (MB) tarafından 3'er yıllık vadeler için belirlenecek. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek, MB'nin fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek.
YENİ VERGİ USUL KANUNU ÇIKACAK
Kamu ihale sistemi reforme edilecek. Yeni Vergi Usul Kanunu çıkarılacak. Vergi tahsilatını kolaylaştırmak için belirli yerlere ödeme terminalleri kurulacak. Lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirme yapılacak. Bireysel emeklilik sisteminde “otomatik katılım sistemi” pilot çalışması yapılacak.
HALKA AÇIK ŞİRKETLERE DESTEK
Halka açık şirketler desteklenecek. Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı sağlanacak. Nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için, artırılan sermayenin belli bir kısmının her yıl kurum kazancından indirilebilmesi sağlanacak. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar TL tutarına kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin önü açılacak.
KİRA BEDELİ SEMBOLİK
Yatırımcıların, 2015 ve 2016'daki yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacak. Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi, karşılıksız fabrika binası yapılacak.
AKARYAKIT SATIŞINA 'ANLIK' TAKİP
Petrol ve LPG lisans sahipleriyle ilgili düzenlemeler yapılacak. Akaryakıt satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek merkezi bir sistem hayata geçirilecek. Akaryakıt ve LPG taşımacılığında kullanılan kara ve deniz araçlarıyla ilgili de bir takip sistemi kurulacak.
4 yılda 1.8 milyon istihdam
2023'te işsizliği yüzde 5'lere indirmek, istihdam oranını yüzde 50'ye yükseltmek için makroekonomik istikrar güçlendirilecek. Beşeri sermaye geliştirilerek iş gücü piyasası etkinleştirilecek. Teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin arttırılacak. Fiziki altyapı güçlendirilecek. Kurumsal kalite iyileştirilecek. 4 yıllık OVP'ye göre, istihdam 2018 sonunda 1.8 milyon kişi artacak.
Yeni Şafak
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
KOBİ'lere 'anahtar teslim fabrika' için harekete geçildi. Fabrikanın inşasını TOKİ'nin üstlenmesi bekleniyor. Projeyle, KOBİ'ler 3 yıl geri ödemesiz 20-30 yıl vadeyle fabrikaya kavuşabilecek
Hükümet 2016 Eylem Planı'nda yer alan 'Anahtar teslim fabrika' için düğmeye bastı. Edinilen bilgilere göre, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın katılımıyla, ilgili kurum ve kuruşların hazır bulunduğu bir toplantı yapıldı. Geçtiğimiz hafta bir araya gelen kamu yönetimi, projeye ilişkin taslak hazırladı. 3 yıl geri ödemesiz, 20 ve 30 yıllık vadelerde yapılması planlanan fabrikanın tüm inşasını üstlenmesi için TOKİ'ye görev verilmesi bekleniyor. KOBİ'ler her ay konutta olduğu gibi cüzi miktarlarda aylık ödeme yapacak. Arsa konusunda da KOBİ'lere kolaylık sağlanacak.
MAKİNE DESTEĞİ DE VAR
Fabrika içindeki makine teçhizat yatırımları KOBİ'lere ait olacak. Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2016'da teknoloji ağırlıklı yatırımlara toplamda 2.8 milyar TL'lik destek planlanıyor. Patent sahibi şirketlere özel makine-teçhizat finansman desteği de sağlanacak. Geri ödemesiz olarak verilecek desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçüklerde ise 10 milyon TL olarak belirlendi. Programın destek unsurlarını makine ve teçhizat, kredi faiz ve işletme gideri desteği oluşturuyor. Destek süresi kredili faizde 36 ay, işletme gideri unsurunda ise 2 yıl olarak belirlendi. Ayrıca her bir KOBİ için 1.5 milyon lira ve her bir risk grubu için 2 milyon lira olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2.5 milyon liraya çıkarılacak.
283 OSB İNCELEMEDE
Edinilen bilgiye göre TOKİ öncelikle bu bölgelerdeki sanayi parselleri üzerine fabrika inşa edecek. Bugün Türkiye'deki OSB sayısı 283'e ulaşmış durumda. En fazla OSB bulunan illerin başında 18 ile İzmir gelirken, onu 13 OSB ile Bursa takip ediyor. OSB'lerin Türkiye genelinde yarattığı toplam istihdam ise 2.2 milyon kişiye ulaşıyor. Gebze, Çerkezköy, İzmir Atatürk, Kayseri ve Bursa OSB bu alanda ilk 5'te yer alıyor. Bu OSB'leri ilk 5'e sokan unsurları ise, yapılan yerliyabancı yatırımların büyüklüğü, alansal büyüklükleri ve yarattıkları önemli ticaret hacimleri oluşturuyor.
Sabah