16 / 05 / 2024

Yeni iflaslar yolda uyarısı! Banka iflasları Türkiye’ye de yayılır mı?

Yeni iflaslar yolda uyarısı! Banka iflasları Türkiye’ye de yayılır mı?

ABD’de başlayan ve Avrupa’ya da yayılan banka iflasları konusunda tanınmış CEO’dan uyarı geldi. Peki Türkiye’de de banka iflasları yaşanabilir mi? Ekonomi uzmanları çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.



Luke Ellis,  ABD merkezli daha küçük çaplı bankalar ile bölgesel bankaların, ayrıca İngiltere'deki rakip bankaların risk altında bulunduğunu düşündüğünü kaydetti.

ABD merkezli bankalardan Signature Bank ve Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflası sektörde krizin yayılmasına yönelik endişeleri artırırken, ABD'nin büyük bankaları arasında 16'ncı olan SVB'nin 31 Aralık 2022  tarihinde varlıklarının yaklaşık 209 milyar dolar, mevduatının ise toplam 175,4 milyar dolar olduğu kaydedildi.

SVB İFLASINDA SEBEP REGÜLASYON YETERSİZLİĞİ

ABD’den son günlerde Avrupa’ya da sıçrayan banka iflaslarının Türkiye’de de yaşanıp yaşanmayacağından kaygı duyuluyor.  Bu kaygılara, uzmanlar açıklık getirdi.

 Yeni iflaslar yolda uyarısı! Banka iflasları Türkiye’ye de yayılır mı?

Independent Türkçe'nin haberine göre, Banka ve Aracı Kurum Yönetim Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, SVB'nin iflasına neden olan şeyin regülasyonların yetersizliği ve bu durumdan kaynaklı olarak bankanın düşük faizli yüklü miktarda tahvil yatırımı gerçekleştirmesi olduğunu kaydetti.

TAHVİLLERİN PİYASA DEĞERİNDEKİ DÜŞÜŞ ETKİLEDİ

Tahvillerin piyasa değerinin, yüklü miktarda düşük faizli tahvil satın alındığında ve faiz oranı yükseldiğinde düşüş gösterdiğini belirten Eken, “Bu durumda, yatırım gerçekleştiren banka büyük zararla karşılaşıyor, hatta iflas etmesi de söz konusu olabiliyor” değerlendirmesini yaptı. Eken,bilanço ve yatırım anlamında her banka farklı özellik gösterdiği için iflaslarda domino etkisi yaşanmayacağı yorumunda bulundu.

Yeni iflaslar yolda uyarısı! Banka iflasları Türkiye’ye de yayılır mı?

Banka iflaslarının Türkiye’ye sıçramayacağı görüşünde olan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Selimler ise, 2008'de meydana gelen krizde ABD dışından pek çok finansal kurumun ABD'deki fonlara yatırım yapmış olmasının etkisi olduğuna vurgu yaptı.

“Türkiye için şu an bir risk söz konusu değil” diyen Prof. Dr. Selimler, “İflasların yayılma etkisinin olması için öteki ülkelerden kurumların iflas eden bankalarda yatırımının bulunması gerekir ki Türkiye'nin mevcut durumda böyle bir bağlantısı yok” değerlendirmesini yaptı.

Piyasaların gözü kulağı FED’de… Faiz kararı ne olacak?

Seçimden sonra Dolar kaç TL olacak? Ekonomi düzelecek mi? Ünlü ekonomist Selçuk Geçer tarih verdi!

Enflasyon canavarı emekliyi ezdi geçti! Fiyat artışları son 5 yılda yüzde 269’a ulaştı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön