29 / 04 / 2024

Tayvan'dan Türkiye'ye demir-çelik yatırımı geliyor!

Tayvan'dan Türkiye'ye demir-çelik yatırımı geliyor!

Uzakdoğu yeni yatırımlarla Türkiye'ye 'yakın'laşıyor. Türkiye'ye yatırım yapan Uzakdoğu firmalarının hem sayısında hem de yatırım miktarında hızlı bir artış yaşanıyor



Uzakdoğu yeni yatırımlarla Türkiye'ye 'yakın'laşıyor. Türkiye'ye yatırım yapan Uzakdoğu firmalarının hem sayısında hem de yatırım miktarında hızlı bir artış yaşanıyor. Güney Koreli demir-çelik devi POSCO'nun ardından şimdi de Tayvan'dan iki sürpriz yatırım geliyor.

Demir-çelik ve petrokimya alanlarında yapılacak olan bu iki yatırımın toplam tutarı ise tam 820 milyon dolar. Demir-çelik alanında yapılacak olan yatırımın toplam tutarı 520 milyon dolar olarak planlanıyor. Yatırımı yapacak olan firmanın ismi sır gibi saklansa da China Steel olduğu tahmin ediliyor.

Tayvan'ın en büyük dünyanın ise 26'ıncı büyük demir-çelik üretimi yapan firması olan China Steel'in 11 milyon tona yakın bir yıllık satış rakamı var. 2009'da 8.3 milyar dolarlık bir ciroya sahip olan firmanın aynı yıl içinde karlılık rakamı da 1.48 milyar dolar olarak gerçekleşti. Üretiminin yüzde 26'lık bölümünü ihraç eden firma ağırlıklı olarak yine Asya'ya ihracat yapıyor.

TÜRKİYE'DEN BATI'YA AçILACAK

Japonya, Hong Kong ve Güneydoğu Asya firmanın en önemli ihraç pazarları. China Steel, ihracatın sadece yüzde 15'ini Asya bölgesi dışına yapılıyor. Firmanın Türkiye'yi seçmesindeki temel amacının da Avrupa pazarına açılmak olduğu belirtiliyor.

Demir-çelik alanında yapılacak olan yatırımın yüzde 80'inin yurtdışına gönderilmesi amaçlanıyor. Yatırım için yer arayan ve yasal prosedürleri araştırdığı belirtilen firma, bakanlıklar, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı gibi kurumlarla da irtibata geçmiş durumda. Mart ayında görüşmelerin tamamlanması planlanıyor. Petrokimya alanındaki yatırım yapacak olan diğer Tayvanlı firmanın ise toplam 300 milyon dolarlık bir yatırım büyüklüğüne ulaşacağı belirtiliyor.

Petrokimya yatırımı yapacak olan firmanın lastik üretimi alanına odaklanması planlanıyor. Bu firmanın da ağırlıklı olarak Avrupa pazarına ihracat yapması bekleniyor. Hammadde ise yurtdışından getirilecek.

TÜRKİYE YENİ REKABET ÜSSÜ OLUYOR

Son olarak dünyanın dördüncü büyük çelik şirketi Güney Koreli POSCO Türkiye'ye dev bir yatırıma imza atmıştı. Tayvan'dan gelecek yatırım ile bu alandaki rekabet Türkiye'ye taşınmış olacak. Türkiye Uzakdoğulu devlerin Batı'ya açılan kapısı olma yolunda ilerliyor.
Radikal


Geri Dön