09 / 01 / 2025

Yeni ilçeler yatırımcıları harekete geçirdi

Yeni ilçeler yatırımcıları harekete geçirdi

İstanbul'daki yeni ilçeler orta ve uzun vadede kentteki gayrimenkul piyasasını hareketlendirecek.



Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi ile Fatih'te gayrimenkul yatırımcıları harekete geçiyor.

Yeni yapılan kanunla, 32 ilçe ve 41 ilk kademe belediyesi bulunan İstanbul'un ilk kademe belediyelerinden 37'si kaldırılarak, Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi ilçeleri oluşturuldu. Tarihi Eminönü ilçesi ise Fatih'e dahil edildi. istanbul'da bu şekilde toplam ilçe sayısı 39'a yükseldi. Gayrimenkul piyasası çok hareketli olan İstanbul'da son dönemlerde bir durgunluk yaşansa da yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte söz konusu bölgelerin gayrimenkul piyasasındaki yatırımcıları harekete geçirdi.

Kentin haritası değişti

Kentin Anadolu yakasında zaten ilçe olan Kartal dışında Ataşehir, Çekmeköy ve Sancaktepe ilçeleri gayrimenkul piyasasında en revaçtaki bölgeler olarak dikkat çekerken, Avrupa yakasında Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy ve Sultangazi son yılların gelişme gösteren ve en fazla potansiyel taşıyan bölgeler olarak öne çıkıyor. Bu ilçelerden Arnavutköy dışındakilerde imar yasağı bulunmazken, diğerlerini ise emlak piyasası çok gelişmiş ya da gelişme potansiyeli bulunan ilçeler oluşturuyor. Diğer taraftan İstanbul'un en önemli ilçelerinden biri Eminönü'nün kapatılarak Fatih'e bağlanması ise ciddi tartışmalara neden oldu. Daha çok kentsel dönüşüm projeleriyle gündeme gelen bölgede projelerin tamamlanmasıyla birlikte emlak piyasasının daha da hareketlenmesi bekleniyor.

5 bin 389 kilometrekare alanda yaklaşık 12 milyon 500 bin kişinin yaşadığı İstanbul'un haritası da yeni yasayla birlikte oldukça değişti. Yeni ilçelerin nüfusu 2 milyon 6 bin, kapladığı alan ise 963 kilometrekare olarak belirlendi. Düzenleme ile İstanbul'un 18 ilçesinin nüfusunda bir değişiklik olmazken, 12 ilçenin nüfusu azaldı. Eminönü'yü bünyesine katması nedeniyle sadece Fatih'in nüfusu 422 binden 455 bine yükseldi. İstanbul'un en yüksek nüfusuna sahip ilçesi olan Gaziosmanpaşa'nın nüfusu ise 1 milyon 13 binden 464 bine inerek, en fazla nüfusu azalan ilçe oldu. Bunu sırasıyla Ümraniye, Kadıköy, Büyükçekmece izledi.

Yeni düzenleme sonucunda İstanbul'un nüfusu en yüksek ilçe sıralamasında birinciliği 719 bin ile Bağcılar alırken, Küçükçekmece ve Kadıköy bu ilçeyi takip etti. Nüfusu en düşük ilçe sıralamasında da 10 bin nüfusuyla Adalar sıralamadaki yerini korudu. Düzenleme kapsamında ilk kademe belediyelerinden Çavuşbaşı Beykoz'a; Mimar Sinan, Tepecik, Kumburgaz, Celaliye-Kamiloba ve Muratbey Büyükçekmece'ye; Binkılıç, Çiftlikköy ve Karacaköy Çatalca'ya; Bahçeköy Sarıyer'e; Büyükçavuşlu, Çanta, Değirmenköy, Gümüşyaka, Ortaköy, Kavaklı ve Selimpaşa Silivri'ye; Ağva Şile'ye, Akfırat ve Orhanlı Tuzla'ya; Göktürk ise Eyüp'e bağlandı.

Ataşehir'de emlak her zaman gözde

Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye ve Samandıra'ya bağlı mahallelerin katılımıyla oluşturulan Ataşehir'in nüfusu 345 bin 588 oldu. İstanbul'da son yılların en gözde bölgelerinden olan ve konut piyasasının genel belirleyicilerinden biri olarak kabul edilen Ataşehir son dönemlerde oldukça hareketli bir dönemden geçiyor. Türkiye'deki büyük inşaat firmalarının gözdesi olan bölgede hem de ticari gayrimenkullerde çok büyük yatırımlar yapılıyor. Ağaoğlu, Teknik Yapı, Dündar İnşaat, Emay İnşaat ve Kozken İnşaat gibi dev firmalar bölgeyi şantiyeye çevirirken, düzenli gelişen bölge önce finans merkezi söylentileriyle, şimdi de ilçe olmasıyla tekrar gündeme geldi.
Bölgede şu anda devam eden konut, alışveriş ve ofis yatırımlarının ileriye dönük ihtiyaçları karşılayabileceği belirtilirken, uzun dönemde bölgenin yatırımları çekmeye devam edeceği düşünülüyor. Arsaların çok pahalı olduğu Ataşehir'de metrekare fiyatları 3 bin ile 5 bin dolar arasında değişiyor. Konut fiyatları ise 1+1 stüdyo dairelerde 180 bin YTL'den başlıyor ve 1 milyon YTL'ye kadar çıkabiliyor.

Bölgede oluşturulması planlanan finans merkezinin yeri kesinleşmese bile birkaç bin kişinin bu bölgeye gelmesi, ayrıca ilçe olduktan sonra kamu binalarının yapılmasıyla yeni çalışanların bölgede ikamet etmeye başlamasının zaten canlı olan kiralamaları da arttırması bekleniyor. Yeni yapılan konutların tamamlanmasıyla birlikte de nüfus artışının gündeme gelebileceği Ataşehir'de alt yapının daha düzenli hale getirilmesi ve trafik sorununun çözülmesi büyük önem taşıyor. Tam bu noktada belediye olmanın sorunların çözümü için bir avantaj olduğu ifade edilirken, Ataşehir'in hem bulunduğu konum, hem de yeni yatırımları çekmesi bakımından uzun vadede yükseliş trendini sürdüreceği vurgulanıyor.

Bölgede çok sayıda konut, alışveriş merkezi ve plaza yapılsa da nüfus artışıyla birlikte bunların yenilerinin yapılacağı tahmin ediliyor. Hastane ve eğitim kurumlarının da halihazırda bulunduğu bölgede gelişmeye paralel bu yatırımların da devam etmesi gündemde. Trafik sorunuyla ilgili olarak ise Kartal metrosunun bölge trafiğini rahatlatması bekleniyor.


Geri Dön