Kent Haberleri

Yeni imar barışı bekleniyor! Kaçak yapılar giderek arttı: İmar affı gelecek mi? 

Yeniden imar affı gelir beklentisiyle son zamanlarda kaçak yapı sayıları yeniden yükselişe geçti. İşte ayrıntılar...

Doğu Karadeniz'in yaylalarında yeniden imar affı gelir beklentisiyle inşa edilen olanlarca kaçak yapı gündeme geldi. 

Doğu Karadeniz yaylalarında kaçak yapılara karşı Trabzon, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane valilikleri tarafından belirlenen  4 bin 200 kaçak yapı için yıkım kararı verildi. 

NTV'de yer alan habere göre; bölgede birçoğu yapım aşamasında olan yüzlerce kaçak yapının yıkımı yapıldı. Fakat bölgede kaçak yapı sahiplerinin yükselen tepkileri üzerine yıkımlara mola verildi. 

EN SON İMAR AFFI 2019'DA ÇIKMIŞTI 

Ülke genelinde geçtiğimiz senelerde hayata geçirilen  imar barışı uygulaması bölgedeki yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan kaçak yapı sahiplerinin harekete geçmesine neden oldu. 

Kaçak yapı sahipleri 2019'da imar barışı uygulamasından faydalanarak "Yapı kayıt belgesi" almak için illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuruda bulundu. 

İMAR AFFI BEKLENİYOR 

Bugünlerde doğa turizmi ve bölgeye olan talebin katlanmasıyla yaylalarda, tüm önlemlere karşın yeniden imar affı beklentisinde olanlar tarafından yapılan kaçak yapılarda yükseliş olduğu belirlendi. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından deniz çöplerinin azaltılması için yürütülen çalışmalarda; göç hareketliliğiyle artan kaçak yapılaşmanın yanı sıra çarpık tesisleşme kaynaklı, gelişigüzel yaylalara atılan çöp ve atıkların, dereler aracılığıyla ulaştığı Karadeniz kıyısında kirliliğe sebep olduğu belirlendi. 

YAKLAŞIK 100 BİN KAÇAK YAPI 

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, konuya ilişkin açıklamada buludu ve halkta "bir şey olmaz yapalım, nasılsa imar affı gelir" gibi yanlış bir algı oluştuğuna dikkat çekti. 

"Buna rağmen örneğin Trabzon'da yaylalarda 100 bine yakın hiçbir şekilde tapuya konu olmayan, kamuya ait alanlarda kaçak yapı var" şeklinde konuşan Doç. Dr. Coşkun Erüz, bu durumun yasal bir tabanı olmadığını da dile getirdi. 

"Yaylalar maalesef hayvancılık amacıyla kullanılması gereken alanlarken şu anda kaçak yapılaşma olan, çirkin çarpık yapılaşan ve maalesef doğa turizmi yapılan Karadeniz'e çok kötü bir imaj veren, çok kötü bir turizm algısı yaratan bir görüntü oluşmaya başladı" ifadelerine yer veren Coşkun Erüz, bunun durdurulması gerektiğinin altını çizdi. 

KAÇAK YAPILARA AF GELEBİLİR DÜŞÜNCESİ ÇOK YANLIŞ 

Gerekli yıkımların başlaması gerektiğine vurgu yapan Erüz, açıklamasında "Trabzon'da şu anda çok önemli dünya ülkelerinde korunması gereken 3 tane turbalık alan var. Ağaçbaşı ve Barma yaylaları en büyükleri" dedi ve Barma Yaylası’nda 2017 yılından 120 tane kaçak yapı inşa edildiğini aktardı. 

Erüz, "Artık teknoloji öyle bir şey ki; bir nokta boyutunda dahi olsa Coğrafi Bilgi Sistemleri sayesinde gerekli tespiti edebiliyorsun. Yani ‘yaptım benimki daha önceden de vardı’ deme şansınız yok" açıklamasında bulundu ve devletin elindeki verilerde şu anda 80'lerden itibaren nerede, ne vardı, bunların hepsinin bilindiğine dikkat çekti. 

Bu kaçak yapılara ‘af gelebilir’ düşüncesinin çok yanlış olduğunun altını çizen Erüz, bu arazilerin vatandaşların hakkı olduğunun altını çizdi. 

Bu gelişmelerin yanı sıra, henüz yeni imar affının gelip gelmeyeceği ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. 

Son Dakika: İstanbul Ataşehir'de korkutan yangın, 3 binayı sardı!

Gayrimenkulde devrim niteliğinde yeni dönem! Her şey daha şeffaf olacak!

Milli Emlak, Antalya'daki 13 arazi ile 3 arsayı yüzde 20 indirimle satıyor! Arsa alacaklara müjde!