Sektörel

Yeni istihdam kapısı yenilenebilir enerjiden geldi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan bir çalışmada, tüm dünyada salgının etkileri ve büyüyen enerji sorunlarına rağmen yenilenebilir enerji alanında bir yılda dünya genelinde 700 bin istihdam artışı yaşandı.7 milyon olduğu tahmin ediliyor

Dünyada münhasıran yenilenebilir enerji konusunda istihdamın 12.7 milyon olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan rapor genel olarak yenilenebilir enerji alanının güçlenmesinin süreceği ve istihdam artışı sağlanacak alanlardan biri olduğunun altını çizerken, yönetimlerin ve sektörü, güçlü istihdam artışı için evde yapılabilecek işlere ilişkin arayışlar geliştirmesini önerdi.

Söz konusu çalışmada, yenilenebilir enerjide istihdam artışını artıran ana unsurun iç pazar büyüklüğü olduğuna da özellikle işaret edildi. Yenilenebilir enerjide en hızlı büyüme gösteren sektörün güneş enerjisi sektörü olduğu, küresel olarak ise 4,3 milyon kişinin bu sektör aracılığıyla yaratılan farklı işlerde istihdam edildiği vurgulandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü ve IRENA’nın ortak hazırladığı bu raporda, sadece istihdam oranları değil, insana yaraşır işler, iklim değişikliğiyle de mücadele, tedarik zincirlerindeki iyileşme yönünden de yenilenebilir enerjinin önemli olduğuna işaret edildi.

KRİZLERLE BİRLİKTE AVRUPA RÜZGAR ENERJİSİNE YOĞUNLAŞTI

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan rapor, yenilenebilir enerjiyi de yeni bir istihdam yaratma alanı olarak konumlandırıp kamuyu destek verme önerisi getirirken, yeni döneme uygun şekilde tüm bileşenleri evden yapılabilecek işlere odaklanma önerisini de ortaya attı. Buna göre, yenilenebilir enerji için güçlü bir iş yaratma etkisini ispatladı. Evden yapılabilecek işlere yönelik de kamunun politikalar geliştirmesi, endüstrinin bu yöndeki iş meydana getirme kapasitesi dikkate alınarak desteklenmesi de önemli tavsiyeler arasında yer aldı. Bu unsurun sadece istihdam olarak değil, enerji tedarikinin sağlıklı işlemesine de katkı vereceği belirtildi.

Söz konusu raporda, Güneydoğu Asya ülkelerinin de PV ve biyoyakıt üretiminde öne çıktığı ve Çin’in rüzgara yatırımlarının arttığı belirtilirken, Avrupa Birliği ülkelerinin rüzgar enerjisine yoğunlaştığı vurgulandı.

Enerji alanında alınan tedbirler için İngiltere toplamda 178,6 milyar euro, İtalya 59,2 milyar euro, Almanya 100 milyar euro, Fransa 53,6 milyar euro, Polonya 10,6 milyar euro, İspanya 35,5 milyar euro, Avusturya 8,9 milyar euro, Yunanistan ve Danimarka 6,8 milyar euro, Romanya 6,9 milyar euro,  Hollanda 6,2 milyar euro, Çekya 2,9 milyar euro, Hırvatistan 2,4 milyar euro, Belçika 4,1 milyar euro,  Bulgaristan 1,8 milyar euro, İsveç 1,6 milyar euro, Slovakya 1 milyar euro, Litvanya, Lüksemburg ve Letonya 1,1 milyar euro, İrlanda 700 milyon euro, Slovenya 400 milyon euro, Finlandiya 500 milyon euro, Malta ve Estonya da 200 milyon euro kaynak ayırdı. 

Otomobil devinden Rusya hamlesi: Kapısına kilit vurdular

TOKİ'den 'borçlar ödenmiyor' iddiasına cevap!

İŞKUR’dan 2500 kamu personeli alımı: KPSS şartı yok! 

Fed kararı ons altını uçuruma yuvarladı