27 / 04 / 2024

Yeni kentsel dönüşüm yasası AYM'de: Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerini ihlal ediyor!

Yeni kentsel dönüşüm yasası AYM'de: Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerini ihlal ediyor!

CHP, 9 Kasım 2023 tarihli Kentsel Dönüşüm Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.



CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 9 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali ve yürürlüğün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını belirtti. 

Bu düzenleme ile rezerv alan ilan yetkisinin Cumhurbaşkanı'na tanındığına dikkat çeken Gökhan Günaydın, düzenlemeyle konut dokunulmazlığı, mülkiyet hakkı, ölçülülük ve etkili başvuru ilkelerinin ihlal edildiğini ileri sürerek, artisinin yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulması için 4 Ocak günü Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptığını dile getirdi. 

Yeni kentsel dönüşüm yasası AYM de: Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerini ihlal ediyor!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; kentsel dönüşümün bu memleker için oldukça önemli olduğunun altını çizen CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Çünkü ülkenin yerleşim yerlerinin neredeyse yüzde 80’nini deprem tehditi altında bulunduğu bir memleketten söz ediyoruz. Buraların kentsel dönüşüm adı altında hızlandırılması, yapı stokunun dayanıklılığın arttırılması ve şehirlerin dirençli hale getirilmesi hayati bir sorumluluktur fakat bu yapılırken hem hukuka bağlı kalmak hem vatandaşın mülkiyet hakkına etkili başvuru hakkına saygılı olmak gerekir" ifadelerini kullandı. 

Kanunda yapılan değişikliklere değinen Günaydın, "Sizin konutunuzun bulunduğu alanı Cumhurbaşkanı bir gece yarısı Resmi Gazete’de ilan edecek. Size 90 gün içerisinde konutunuzu tahliye etmenize yönelik bir yazı yollanıyor. Üstelik de o Tebligat Yasası’nın emredici hükümlerine uyulmadan gerçekleştiriliyor" dedi ve polis zoruyla buraların tahliye edilebileceğine vurgu yaptı. 

Günaydın, mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerinin tamamının ihlal edilmiş olacağının altını çizdi. 

Yeni kentsel dönüşüm yasası AYM de: Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerini ihlal ediyor!

CHP'nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Çalışmalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, geçtiğimiz günlerde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürmeyi planladıklarını açıklamıştı. Aydınlık'tan Aykut Diş'in haberine göre; Ulaş Karasu, "Rezerv yapı alanı ilan edilen yerlerdeki binalar yıkılıp yeni binalar inşa edilecek. Bu alanda evi, iş yeri bulunanlar şehrin başka yerlerine taşınacak. Diyelim Ankara'da Oran'da ya da İstanbul Sarıyer'de bir daireniz var; Bakanlık burayı isterse rezerv bina alanı ilan edip elinizden alabilir" demiş ve bunun "Kimsenin ‘Benim binam sağlam, lüks yerde oturuyorum’ diyerek kurtulamayacağı, istenmeyen herkesin şehir dışına,  TOKİ   konutlarına gideceği, şehir merkezlerinin, iktidarın istediğine uygun biçimde yeniden imar edileceği bir girişim olduğunu söylemişti. 

Son dakika! Malatya'da 4,4 büyüklüğünde deprem!

Akademisyen İnşaat Mühendisi: Böyle bir şeyi ilk kez görüyorum! O bina herkesi hayrete düşürdü!  

1935 yılında İzmir'in 5 senelik imar planı hazırlanmış!

 


Geri Dön