Kentsel Dönüşüm

Yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulaması nasıl işleyecek?

CHP’li Belediye Meclis üyesi Egemen Ergun, yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulamasının nasıl işleyeceğini tek tek açıkladı. İşte yeni yasa ile ilgili değişenler ve merak edilenler...

Çanakkale Belediye Meclisi tarafından, Aralık Ayı olağan toplantısı yapıldı. 1 Aralık Cuma günü yapılan toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın açılış konuşması ile başlandı. 

Toplantıda söz alan CHP’li Belediye Meclis üyesi Egemen Ergun, “Torba Yasa” olarak bilinen değişiklikler çerçevesindeki Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Çanakkale Olay'da yer alan habere göre; söz konusu açıklamasına, depreme dayanıklı binalarda oturmanın her vatandaşın Anayasal hakkı olduğuna dikkat çekerek başlayan Ergun, devletin öncelikle bunu sağlaması gerektiğini belirtti. 

Egemen Ergun, açıklamasında "TOKİ’nin öncelikli amacı dar gelirli vatandaşlara nitelikli konut inşaatını karşılamak olsa bile, veriler bunu göstermiyor. Alt gelir grubuna yönelik üretilen konut oranı; 2003 2021 yılları dönemi incelendiğinde yüzde 14,8 olmuş" bilgilerini verdi. 

İstanbul Sulukule’den örnek veren Ergun, "2005'te başlayan çalışmalar, 1054 yılında Hindistan’dan geldiklerinden beri burada ikamet eden romanları yerinden etti. 2019'a gelindiğinde yeni kentsel dönüşüm konutların önlerindeki lüks arabalardan mahallenin gerçek sahiplerinin artık burada olmadığı görülüyordu" dedi. 

Mahkemenin Sulukule'nin gerçek sahiplerini haklı bulduğunu anımsatan Ergun, mevcut uygulama için kamu yararı ve hukuka uygun olmadığının belirtildiğini söyledi. 

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI İLE NELER GELİYOR? 

Ergun, değişikliğin ardından son halini alan Kentsel Dönüşüm Yasası’nın neler getirdiğine ilişkin de açıklamalarda bulundu. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Yeni yasa ile yürütmenin durdurulmasına itiraz yapılamayacak. Şöyle ki; Keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi açısından süreler kısaltılıyor. Zorunluluk olması durumunda ise ilk incelemeden sonra keşif ve bilirkişi incelemesi yapılabileceği öngörülüyor yürütmenin durdurulması talebi ile ilgili verilen kararlara ise itiraz edilemeyeceği öngörülüyor" ifadelerini kullanan Ergun, istinaf aşamasında kararların iki ay içinde verilmesine ilişkin düzenleme olduğunu da söyledi. 

REZERV ALAN AYRINTISI 

Egemen Ergun, yasada bulunan rezerv alan tanımını ve rezerv alan uygulamasının ne getirdiği ile ilgili de konuştu ve "Çanakkale’deki ilk örneğine gelecek olursak; 6306 sayılı kanun doğrultusunda yapılacak uygulamalarda, yeni yerleşim alanı olarak kullanılacak şekilde TOKİ Başkanlığı’nın ya da idarenin talebine bağlı olarak veya re’sen bakanlıkça belirlenen alanlara rezerv yapı alanları ismi verilir. Rezerv yapı alanlarında kanunun amacı çerçevesinde fen ve sanat, norm standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve kanunda öngörülen amaçlar kapsamında kullanılmak üzere; riskli olanlar ile bu olanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet edenlerin nakledilecek rezerv konut ve iş yerleri, gelir ve hasılat getirecek her türlü uygulama yapılabilir ve bu alanlar yeni yerleşim alanı şeklinde kullanılabilir.

Artık yerleşim alanlarının da rezerv alan ilan edilebildiğinin altını çizen Ergun, "Boş olan rezerv alan ilan edildiğinde ne yapılıyorsa artık, yerleşimi açık alanda da aynı çalışmalar hayata geçirilebilir. Bakanlık, yeni imar planları, yeni yollar yapma, bütün parsellerin yerini değiştirme, parsel kullanımlarını yasaya göre kendine alıyor" şeklinde konuştu. 

"Öncelikle alandaki bütün tapular hazine adına geçiyor. Hazineye geçmesinin nedeni de vatandaşın itiraz ve dava açma yollarını kapatmak. Uygulama bittiğinde Vatandaşı diyecekler ki ‘malının değeri bu kadardı biz buraya bu kadar masraf yaptık bize olan borcun bu, ödeye biliyorsan öde geri al ödeyemiyorsan bize terk etmek zorundasın.’" diyerek uygulamanın işleyişini aktaran Ergun, şehirlerin özellikleri ve çevre şartlarını gözeterek bir planlama yapmanın, konut ihtiyacının karşılanmasının devletin bir görevi olduğunu vurguladı. 

SÜMERBANK ARAZİSİ DE REZERV ALAN İLAN EDİLDİ 

Sümerkent Kooperatifi’nde bulunan Sümerbank Arazisinin de rezerv alan ilan edildiğine dikkat çeken Ergun, "Herkesin Sümerbank arazisi olarak bildiği Sümer Kent Kooperatifi’ne ait 57 bin metrekarelik taşınmazda Bakanlık, kanunun mecliste onaylanmasından hemen sonra rezerv alan’ ilan etti. 

Ergun, Çanakkale halkının ne Sümerbank arazisine, ne de Dardanos Orman Kampı’na yapılmak istenen plan değişikliklerine geçit vermeyeceğinin altını çizdi. 

Mağdur Ev Sahipleri Dayanışma Platformu'ndan anket ve imza kampanyası!

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? TMMOB tek tek açıkladı!