27 / 04 / 2024

Yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? TMMOB tek tek açıkladı!

Yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? TMMOB tek tek açıkladı!

TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu’nun gerçekleştirdiği 5. İstanbul Kent Sempozyumu'nda yeni kentsel dönüşüm yasası da masaya yatırıldı. Peki yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? Mülkiyet hakkı ihlali yaşanır mı? 



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyonu tarafından düzenlenen 5. İstanbul Kent Sempozyumu dün Harbiye Askeri Müzesi’nde başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da sempozyumda açıklamalarda bulundu. 

İstanbul’a muhafızlık yaptıklarını dile getiren İmamoğlu, Üsküdar’daki tarihi Kuşkonmaz Camisi’nin hemen yanındaki kafeteryayı üç yıldır yıkamadıklarını dile getirdi. 

"Biz burayı yıkmaya çalışırken yargı yoluyla engellendiğimiz dönemde İstanbul’u yönetmeye talip olduğunu duyduğumuz bir kısım arkadaşların, bakanlıkta boğazın dibindeki bir yeri planla, imarlı hale getirme çabası ile bile karşılaştık" diyen Ekrem İmamoğlu, göreve geldikleri andan itibaren bilimin ışığında hareket ettiklerini ve çalışmalarda o işin uzmanlarıyla düşünmeyi hiç ihmal etmediklerini söyledi. 

Yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? TMMOB tek tek açıkladı!

BARINMA KRİZİ KONUT İNŞA ETMEKLE ÇÖZÜLMÜYOR

Cumhuriyet Gazetesi'nden Şeyda Öztürk'ün haberine göre; şehir plancısı Buğra Gökce de sempozyumdaki açıklamasında Türkiye’deki planlama krizine değindi. 

Kentsel dönüşümün içinin boşaltıldığını savunan Gökce, "Riskli alanlara konut inşa edildi. Rezerv yapı alanlarına lüks konutlar yapıldı. Askeri araziler imara açıldı. Konut inşa etmekle barınma krizini çözemiyorsunuz. Zenginleşme aracı dışında bir faydası olmuyor" ifadelerini kullandı.

Buğra Gökce, İstanbul’un nefes alanlarının kaybedildiğinin de altını çizdi. 

Yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? TMMOB tek tek açıkladı!

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI YAPILAŞMAYI ARTIRIR MI?

Sempozyumda tartışmalara neden olan kamuoyunda “mülksüzleştirme yasası” şeklinde de gündeme gelen  kentsel dönüşüm yasası da değerlendirildi. 

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube eski Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, depremin gerekçe gösterildiğine dikkat çekti ve "Torba yasayla birlikte getirilen değişiklikler afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesine alanların afetlere karşı hazırlanarak sağlıklı, güvenli ve sağlam yapılı evler oluşturulmasına ilişkin değil" açıklamasında bulundu. 

Köymen, yeni kentsel dönüşümün; yapılaşmayı artırıcı, planlama bütünlüğünü dikkate almayan vee vatandaşın barınma ile mülkiyet haklarını görmeyen nitelikte olduğunu belirtti. 

Yeni kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ile ilgili de konuşan Esin Köymen, "Bu kurum özel bütçesiyle birlikte TOKİ’den daha büyük bir aktör haline gelecek. Ayrıca Sayıştay’dan da muaf olacak" açıklamasında bulundu. 

Yeni kentsel dönüşümle yapılaşma artacak mı? TMMOB tek tek açıkladı!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu da sempozyumda önemli açıklamalarda bulundu. 

"Daha önce örneklerini Tokatköy ve Fetihtepe’de yaşadık. Saldırgan el koyma örneğiyle beraber insanlar konutlarından çıkartıldı" ifadelerini kullanan Giritlioğlu, "Sosyal konuttan yola çıktı fakat vaatlerin neye dönüştüğünü gördük. Konut üretimi talep odaklı değil rant odaklı oldu" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Konut alamayan artık projeye ortak olacak! Proje yatırım fonları nasıl işleyecek? 

Komşularını çileden çıkarttı! Bina sakinleri çareyi evlerini satmakta buldu


Geri Dön