27 / 04 / 2024

Konut alamayan artık projeye ortak olacak! Proje yatırım fonları nasıl işleyecek? 

Konut alamayan artık projeye ortak olacak! Proje yatırım fonları nasıl işleyecek? 

SPK’nın taslağını hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları ile konutta yeni bir dönem başlayacak. 5-10 milyon TL'ye konut alamayan tüketici küçük birikimleriyle milyarlık projelere ortak olabilecek. İşte detaylar...



Gayrimenkul sektöründe hem alıcı hem üretici cephesinde değişimler yaşanıyor. Sektörde değişen dengeler yeni modellere ihtiyaç olduğunu gösterdi. Türkiye'de pek çok kesim için konut hala en güvenli yatırım araçlarından olsa da erişim sorunu gittikçe büyüyor. 

Yükselen fiyatlar, artan faiz oranları ve kredi musluklarının kısılması hem ihtiyacı olanları hem de yatırımcıları zor duruma düşürüyor. 

Üretici tarafında ise uzun senelerdir ‘sat-yap’ sistemiyle çalışan firmalar, satışlarda yaşanan durgunluk sebebiyle bunu sürdüremediklerini belirtiyor. Finansman sorunu, maliyetteki yükselişler ve öngörülemeyen piyasa şartları üretim iştahında düşüşe neden olurken, bu da arz sorununa sebep oluyor. 

Konut alamayan artık projeye ortak olacak! Proje yatırım fonları nasıl işleyecek? 

SPK YENİ FONLARI GELECEK YIL DUYURACAK

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; ortaya çıkan bu tablo sektörde yeni enstrümanlara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. Bu enstrümanlardan birinin de ‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’ olması öngörülüyor. 

Gayrimenkul Yatırım Fonları’ndan sonra proje fonlarının da talep görmesi bekleniyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) hazırlıklarını yaptığı yeni model çerçevesinde gelecek sene yeni fonların açıklanması bekleniyor. 

Konut alamayan artık projeye ortak olacak! Proje yatırım fonları nasıl işleyecek? 

SEKTÖR YENİ MODELİ BEKLİYOR

Arsa ve proje geliştirme ile uluslararası gayrimenkul satışları konusunda hizmetler sağlayan Mars International’ın da gündemindeki en önemli başlık fonlar oldu. Mars International CEO'su Hakan Bucak, hem kendi kuracakları fon için hazırlık yaptıklarını hem de sektörde proje fonu planlayan markalara destek verdiklerine dikkat çekti. 

"Türkiye’de her şeye rağmen konuta talep var ancak sektör sıkıştı. Fiyatlanan arz ile mevcut talep bir türlü bir araya gelemiyor" ifadelerini kullanan Hakan Bucak, bunun çözülmesinin tek yolunun halktan finansman olduğunu belirtti. 

Amerika’da 100 yıllardır yapılan fon mantığını işaret eden Bucak, "Türkiye’de mevcut döngünün değişmeye başlayacağını öngörüyorum. Yeni döngüde fonları göreceğiz. Keza Gayrimenkul Yatırım Fonları’na (GYF) olan talep zaten çok yükseldi. Fakan GYF’ler yoluyla iskanı alınmış gayrimenkullere ya da devlet garantisinde olan inşaat projelerine yatırım yapabiliyorsunuz" açıklamasında bulundu. 

Hakan Bucak, sektörün Gayrimenkul Proje Finansman Fonu düzenlemesini beklediğine dikkat çekti ve "Bu adımla arsa geliştirmenin ve inşaat halindeki projelere fon ile finansman toplamanın önü açılmış olacak. Beklentimiz bu ay yeni modelin açıklanması" diye konuştu. 

Konut alamayan artık projeye ortak olacak! Proje yatırım fonları nasıl işleyecek? 

1 MİLYAR TL'LİK PROJEYE ORTAK OLMA İMKANI 

Hakan Bucak, yeni modelin ‘fiyat ve güven disiplini’ oluşmasına katkıda bulunacağının altını çizdi ve sistem ile ilgili "Artık bir grup kişi veya şirket sahipleri fon kurup, yatırımcılardan para toplayıp, inandığı projeye ya da arsaya yatırım gerçekleştirebilecek. Toplu konut alımı yapabilecekler. Fakat yatırım yapılan her ürün SPK değerlemesine tabi olacağından satın alma fiyatları değerlemenin aynısı veya altında olmak zorunda olacak. Bu fiyat disiplinini sağlayabilir" bilgilerini verdi. 

İkinci olarak da sektörde güven ortamı oluşacağına vurgu yapan Bucak, "10 milyon dolar parayı inandığınız projeye koydunuz diyelim. Eğer bu proje inşaat durumundaysa, SPK diyecek ki bu müteahhit bu inşaatı tamamlayabilir mi? Bunun garantisini almak zorundasın diyecek. Ya teminat mektubu ya inşaat bitirme sigortası ya da tapulara şerh koyma gibi bir garanti olmaksızın bir yatırım yapılmayacak" ifadelerini kullandı ve bireysel yatırımcının da 10 milyon verip 1+1 alacağına, 100 bin TL verip 1 milyar TL'lik projenin ortağı olabileceğinin altını çizdi. 

Bucak, “Seneye çok fazla gayrimenkul proje finansman fonu kurulumu duyulacak. Pek çok geliştirici marka fon hazırlığında” diyerek açıklamasını tamamladı. 

Konut alamayan artık projeye ortak olacak! Proje yatırım fonları nasıl işleyecek? 

SPK BAŞKANI: KONUT ARZINA KATKIDA BULUNACAK

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül de geçen aylarda fonların devreye gireceğini duyurdu ve "Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kuruluşuna izin veren düzenleme ile, çoğunluğu konut nitelikli bağımsız bölümlerden meydana gelecek gayrimenkul projelerini gerçekleştirmek amacıyla gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmasına  imkân tanınması planlanıyor. Bu fonlar, hem kendi mülkiyetlerindeki hem de sözleşme imzaladıkları farklı kişilere ait arsalarda projeler yapabilecek" bilgilerini aktardı. 

Fonların kurulmasına izin verilmesi ile konut arzının artırılmasına da katkıda bulunulacağının altını çizen Ömer Gönül, "Yatırımcıların gayrimenkul projelerine yatırım gerçekleştirmelerine imkan sunularak getiri fırsatları artırılacak" dedi ve gayrimenkul sertifikasını yeniden sektöre kazandırmak istediklerini de söyleyerek açıklamasını tamamladı. 

Komşularını çileden çıkarttı! Bina sakinleri çareyi evlerini satmakta buldu

MEB açıkladı! Milli Eğitim Bakanlığı'ndan öğrencilere 18.400 Türk Lirası destek yapılacak...

Mersin Toroslar Belediyesi yeni imar planlarını duyurdu!


Geri Dön