29 / 04 / 2024

Yeni konut inşaatlarında yatırımlar düşecek! Sektörü neler bekliyor?

Yeni konut inşaatlarında yatırımlar düşecek! Sektörü neler bekliyor?

İnşaat sektöründeki sıkı finansman şartları ve maliyetlerde yaşanan artış işleri zorlaştırıyor. Peki inşaat sektörünü neler bekliyor? İşte detaylar...



Sıkı finansman şartlarının sürmesi ve inşaat malzemelerinin maliyetlerinin artması sebebiyle, Almanya'da konut inşaatının gelecek birkaç sene içinde üçte birden daha fazla düşeceği tahmin ediliyor. 

Ifo Enstitüsü tarafından, araştırma grubu Euroconstruct'ın tahminleri dikkate alınarak, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde tamamlanan konutların 2026 yılına kadar 2023 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 35 oranında düşmesinin beklendiği açıklandı. 

Yeni konut inşaatlarında yatırımlar düşecek! Sektörü neler bekliyor?

Trinvesting'te yer alan habere göre; Ifo inşaat uzmanı Ludwig Dorffmeister konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dorffmeister söz konusu açıklamasında Almanya'da yeni konut inşaatının, inşaat ve finansman maliyetlerindeki keskin yükseliş sebebiyle artık mümkün olmadığını söyledi. 

"Onay sayısındaki düşüş önümüzdeki seneler için iyiye işaret değil" ifadelerine yer veren Dorffmeister, politikacıları yeni konutlar inşa etmek amacıyla yatırım şartlarını iyileştirmeye davet etti. 

Ifo, Avrupa'da inşaatın 2026 yılında, 2023 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 13 ya da 1,5 milyon adet düşeceğini ve yeni konut binalarına yapılan toplam yatırımın da yüzde 6,4 gerileyeceğini belirtti. 

İsveç, Fransa ve Danimarka'da da inşaatlarda sırasıyla yüzde 47, yüzde 22 ve yüzde 19 oranlarında düşüş öngörülürken, İrlanda ve Birleşik Krallık'tan daha iyi işaretler geldiği ifade ediliyor. 

İrlanda ve Birleşik Krallık'ta sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 12 oranlarınde büyüme öngörülüyor. 

Yeni konut inşaatlarında yatırımlar düşecek! Sektörü neler bekliyor?

Bunların yanı sıra Çin de konut piyasasını canlandırmak için önemli bir karar verdi. Çin Merkez Bankası, ipotekli konut kredilerini fiyatlamak amacıyla kullanılan önemli bir gösterge olan borç verme faiz oranını indirdi. 

Banka, gösterge faiz oranı olan 5 yıllık kredi ana faiz oranını öngörülenden daha çok düşürdü. 5 senelik  kredi faiz oranı (LPR) 25 baz puan düşürülerek yüzde 4,20'den yüzde 3,90'a indirilirken, bir senelik LPR yüzde 3,45'te sabit bırakıldı.

Bu adım, Çin'in 2019 yılında kredi fiyatlandırma mekanizmasını yenilemesinden bu güne LPR'de yapılan en büyük indirim olarak kaydedildi. Çin, en son  2023 Haziran'da beş senelik LPR'yi 10 baz puan geriletmişti.

Uzman isimler, faiz indiriminin beklendiğini fakat indirimin boyutunun tahminleri geçtiğine dikkat çekti. 

Ev sahipleri aman dikkat! Bakın kira sözleşmesiyle neleri kabul etmiş oluyorsunuz?

Bakan Ali Yerlikaya müjdeyi verdi! Her ay 15-20 bin konut ve köy evi hak sahiplerine teslim edilecek!

Koçarslan kardeşlerin miras kavgası kızıştı: Babadan miras kalan 108 milyon TL'lik 3 gayrimenkul satılıyor!


Geri Dön