Yeni kredi paketleri yolda! Bankalarda hazırlıklar başladı! Art arda açıklanacak!
Hükümet yeni kredi paketleri dahil olmak üzere pek çok yeni adım için hazırlıklara başladı. İşte ayrıntılar...
Uzun vadeli düşük faiz oranlı konut kredisi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili işverene kıdem tazminatı yükü için kredisi, esnaf kredisi, imalat sanayiyi önceliklendiren krediler hükümetin hamlelerinden birkaçı.
Dünya ekonomisinde resesyon sinyalleri varken Türkiye yıllık bazda son 9 çeyrektir kesintisiz büyüyor ve G20'deki en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alıyor.
Uygulanan Türkiye Ekonomi Modeli ile yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme amaçlanıyor. Yani, hükümet Türkiye Yüzyılı'nda da büyümeden taviz vermeden yürümek istiyor.
Bunun için bankacılık sektörünün de bilançosunun güçlendirilerek kredi verme büyümesine destek sağlanılması gerekli. Dilek Güngör, konuya ilişkin "Öğrendiğime göre, bu konuda hazırlıklar başladı" açıklamasında bulundu.
Üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank) sermaye artırımları üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun çalıştığına dikkat çeken Güngör, kamu bankalarının istediğinin, sermayelerinin 35 milyar lira artırılması olduğunu belirtti.
Dilek Güngör, en az her bankaya 20'şer milyon liralık nakit girişi sağlayacak sermaye artırım kararının gündemde olabileceğini söyledi.
"Yeni sermaye artırımı yapıldığında kamu bankalarında son üç yılda yapılan dördüncü sermaye artışı gerçekleşmiş olacak" şeklinde konuşan Güngör, en son mart ayında kamu bankalarının sermayesine TVF 51.5 milyar lira destek sağlandığını aktardı.
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'a çekirdek sermaye desteği, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Emlak Katılım Bankası'na ise sermaye benzeri kredi verildiğini vurgulayan Güngör, sermaye enjeksiyonunun bankaların yatırımları destekleyecek yeni kaynaklara erişimini sağladığını dile getirdi.
"Ziraat Bankası'nın sermayesi halen 34.9 milyar, Vakıfbank'ın 7.1 milyar, Halkbank'ın ise 4.9 milyar TL civarında..." ifadelerini kullanan Güngör, bankalarda 20 milyar TL'lik sermayenin yaklaşık 160 milyar liralık yeni kredi verme kabiliyeti anlamına geldiğinin altını çizdi. " Zira bankalar sermayelerinin 8 katına yakın kredi verme kaldıracı kullanabiliyor" diyen Dilek Güngör, her bir kamu bankasına 35 milyar lira sermaye artırımı yapılırsa, bunun 280 milyar liralık kredi hacmi anlamına geldiğini belirtti.
EYT'liler dikkat! TBMM'de tatil kararı alındı! EYT 2023'e mi kaldı? Son dakika!