03 / 05 / 2024

Yeni Moskova Projesi'nde altyapı çalışmaları Türk firmalara ait!

Yeni Moskova Projesi'nde altyapı çalışmaları Türk firmalara ait!

Moskova’yı genişletme projesi, diğer bir adıyla “Yeni Moskova Projesi”nde Türk şirketlerine özellikle altyapıların düzenlemesi konusunda görevler düşecek...



Türk inşaat şirketleri, Rusya’da uzun yıllardan bu yana birçok proje içerisinde yer aldı. Türkiye’de doğup Rusya’da sürdürdüğü projelerin ardından farklı ülkelerde proje üstlenen Türk şirketlerinin bir kısmı dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasına girmeyi de başardı.

Zaman zaman Türk inşaat şirketlerinin Rusya’daki işleri yavaşlaşa da, Rusya Türk inşaat sektörü açısından her zaman iyi bir pazar olmuştur. Son yıllarda geliştirilen, Moskova’yı genişletme projesi, diğer bir adıyla “Yeni Moskova Projesi”, inşaat şirketlerinin pay almak istediği projeler arasında yer alıyor.

Moskova’yı genişletme projesi (Yeni Moskova Projesi) şehrin idari sınırlarının değiştirilmesi çok büyük ölçekli ve iddialı bir proje. Bu projeyle Moskova yüzde 2.5’e yakın büyüyecek. Moskova’yı dünyanın en büyük alanına sahip anakentler sıralamasında 6’ncı sıraya çıkaracak olan bu projede, Türk şirketlerine özellikle altyapıların düzenlemesi konusunda görevler düşecek.

Plansız bir şekilde büyüyen Moskova için bu proje aslında çok önemli. Moskova kent merkezinde konut fiyatlarının son derece pahalı olmasından dolayı şehrin yakın bölgelerine mikro semtler inşa ediliyor. Bu bölgede yaşayan insanlar gündüzleri çalışmak için Moskova şehir merkezine, akşam da evlerine dönmek durumunda kalıyorlar. Ulaşımda ciddi bir sıkıntıya neden olan bu durumun yarattığı tek problem bu değil tabii ki...

Moskova’nın alan ve aşırı nüfus artışının yanında idari sınırların dışında acil olarak giderilmesi gereken altyapı eksikleri de var.

Tüm iş imkanlarının ve idari binaların şehrin merkezinde olması, kent merkezi ile civar yerleşim yerleri arasında sürekliliği olan bir insan sirkülasyonuna sebep oluyor.

2011 yılının Haziran ayında Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitriy Medvedev, acil olarak çözülmesi gereken sorunlar çerçevesinde Moskova’nın sınırlarını genişletme ve Başkent Federal Bölgesi’nin kurulması yolunda girişimde bulunmuştu. Metropolün idari sınırlarının genişletilmesinin resmi başlangıç tarihi 1 Temmuz 2012 olarak belirlenmişti.

Projenin tüm haliyle onayının ardından Türk inşaat şirketlerinin yol, hastane, konut, kamu binaları gibi birçok alt ve üstyapı alanında iş yapabilecekleri konusunda hem fikir olan yetkililer, bu projeyle ilgili olarak hazırlıkların sürdüğünü belirtiyor.


İş ve Yaşam



Geri Dön