05 / 05 / 2024

Yeni paftaların çizimi!

Yeni paftaların çizimi!

Kadastro haritaları yönetmeliği kapsamında yer alan bilgilere göre, yeni paftaların çizimi, kadastro teknik mevzuatında belirtilen usul ve esaslara göre yapılıyor. İşte diğer esaslar bu haberde...



Yeni paftaların çizimi!

Kadastro haritaları yönetmeliği kapsamında yer alan bilgilere göre, yeni paftaların çizimi, kadastro teknik mevzuatında belirtilen usul ve esaslara göre yapılıyor.


Pafta çizimleri tamamlanan parsellerin yeni yüzölçümleri sayısal olarak hesaplanır. Tescilli yüzölçümleriyle karşılaştırmak için Değişim ve Karşılaştırma Cetveli (Ek–5) tanzim edilir.

Ayrıca, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin (3), (4) ve (5) numaralı fıkraları kapsamında oluşan yeni parseller ana parsel esas alınarak bu cetvelde gösterilir. 


Ada raporunun düzenlenmesi

Uygulama ekibi tarafından, sınırlandırma ve ölçü krokilerinden faydalanılarak her ada için Ada Raporu (Ek–6) düzenlenir ve uygulamaya tâbi tutulan ada ve parsel sınırlarının hangi esaslara göre belirlendiği açıklanır ve imzalanır. Ada raporu kontrol elemanlarınca kontrol edildikten sonra imzalanır.


Diğer kişilerin bilgilerine başvurma

Kadastro teknisyenleri, muhtar ve bilirkişilerin bilgi ve beyanları ile kanaate varamadıkları takdirde, nedeni tutanakta açıkça gösterilmek şartı ile diğer kimselerin de bilgi ve tanıklığına başvurabilirler. Muhtar ve bilirkişilerin bilgi ve beyanları ile sınırlandırma yapılamaması halinde, sınırlandırmaların kayıt ve belgelere dayandırılması, sebeplerinin uygulama tutanağında açıklanması gerekir. Muhtar ve bilirkişilerin muhalif olmaları durumunda muhalefet şerhi yazılarak imzaları alınır. Uygulama tutanağını imzalamaktan kaçınmaları durumunda ise bu husus tutanağın uygun bir yerinde belirtilerek diğer hazır bulunanlarca imzalanır.


Uygulama tutanakları ve kapsamı

Ada raporundaki bilgilerden faydalanılarak her parsel için uygulama tutanağı düzenlenir ve uygulama ekibi tarafından imzalanır. Ada raporunun aslı, adanın bir numaralı parselinin uygulama tutanağına eklenir.


Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak çalışmalarda Uygulama Tutanağı (Ek–7) kullanılır.


Bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin (3), (4) ve (5) numaralı fıkraları kapsamında yeni oluşan parsellerin dışında kalan parsellerin uygulama tutanaklarının mülkiyet sütununa "Tapu kütüğünde olduğu gibidir." ibaresi yazılır. Yeni mülkiyet tespiti yapılamaz ancak, yeni oluşan parsellerin uygulama tutanaklarının mülkiyet sütununa ana parselin tapuda kayıtlı malikleri intikal ve ifraz işlemine tabi tutulmaksızın aynen aktarılır.


Aynı ibare, cins değişikliği yapılmayan parseller için de uygulanır. 



Tapulama ve Kadastro Paftalarına Yenileme Yönetmeliği!


Geri Dön