30 / 04 / 2024

Yeni şehir hastanesi projesinde kamu-özel ortaklığından vazgeçildi!

Yeni şehir hastanesi projesinde kamu-özel ortaklığından vazgeçildi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamada, iki ayrı grupta hayata geçirilecek olan şehir hastanelerinde kamu-özel ortaklığı modelinin uygulanmayacağını söyledi.



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki açıklamasında iki ayrı grupta hayata geçirilecek olan şehir hastanelerinde kamu-özel ortaklığı modelinin uygulanmayacağını belirtti. Dünya gazetesinde yer alan habere göre, bu kapsamda üç ve yedi adet şehir hastanesi olmak üzere 10 şehir hastanesi mevcut. Koca ileride yapılacak olan şehir hastanelerinde de kamu-özel ortaklığı modelinin kullanılmayacağını hastanelerin bütçe kaynaklarından inşa ettirileceğini dile getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığının bütçe görüşmelerinin başlangıcında yaptığı sunumda, şehir hastaneleriyle ilgili olarak şöyle konuştu: "Üç yılda sağlık alanında hizmette kalite çıtasını yükselten 13 bin 423 yataklı 10 şehir hastanemizi vatandaşlarımızla buluşturduk. 14 bin 992 yatak kapasiteli 9 adet Kamu Özel İşbirliği Modeli şehir hastanesi için inşaatları devam ediyor. Genel Bütçe kaynaklarıyla 6 bin 100 yatak kapasiteli3 şehir hastanesi için proje ihale ilanına çıkılmıştı. Genel Bütçe kaynaklarıyla, onun altını çiziyorum. Genel bütçeden yapmayı planladığımız 6.300 yatak kapasiteli 7 şehir hastane projesi satın alma hazırlık aşamasındadır."

Bakan Fahrettin Koca, 2016 yılından itibaren 10 şehir hastanesinin faaliyete geçtiğini söyleyerek, bu hastane kampüsleri ile üniversitelerin iş birliğiyle oluşturulacak mükemmeliyet merkezlerinin alt yapılarının da hazırlandığını da dile getirdi.

Sağlıkta "yatırım" atağı

Türkiye'de devlet ve özel sektör tarafından halkın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için yürütülen çalışmalar yatırım tutarlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'nin sağlık harcamaları 5 sene öncesine göre yüzde 74.4 artarak 94 milyar 750 milyon TL'den geçen sene sonu itibariyle 165 milyar 234 milyon TL'ye yükseldi. Devletin 2014 yılında sağlık alanına yaptığı yatırımların tutarı 4 milyar 407 milyon TL olarak kaydedilmişti. Geçen sene sonu itibarıyla bu tutar yüzde 83.3 yükselerek 8 milyar 80 milyon TL'ye ulaştı. Aynı dönemde özel sektörün sağlık alanına yaptığı harcama da artış görüldü. 2014 yılında 1 milyar 464 milyon TL olan özel sektörün sağlık harcamaları tutarı geçen sene sonu itibarıyla yüzde 47.3'lük artışla 2 milyar 156 milyon TL'ye ulaştı. Son 5 senelik dönemde kişi başı sağlık harcamalarında da artış yaşandı. 2014 yılında 1.232 TL olan tutar, geçen sene sonu itibarıyla yüzde 65 artacak 2 bin 30 TL'ye yükseldi.

 

Şehir hastanelerinin müteahhitlerine 57.5 milyar TL para ödenecek!


Geri Dön