05 / 11 / 2024

Yeni tapu senetlerinde neler değişti?

Yeni tapu senetlerinde neler değişti?

Tapu senetleri, QR (kare) kod özellikli yeni tapu senetleri ile değişiyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, yeni tapu senetlerinde değişen unsurları anlattı...




Eskiyen tapu senetleri, QR (kare) kod özellikli yeni tapu senetleri ile değişiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan ve Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslenen tapu senetleri içerik olarak da güncellendi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı "Tapu senetlerimiz birçok önemli bilgiyi içermiyordu. Son yapılan düzenleme ile bağımsız bölümlerin net ve brüt m2’leri, hisseli arazi ve arsalarda hissedarın sahip olduğu m2, taşınmazın yerine ve öznitelik bilgilerine ulaşmamızı sağlayan yerini gösteren QR kod ve her bir taşınmaz için verilen taşınmaz numarası yeni tapu senetlerinde yer almaya başlayacak. Tapu senetleri biraz daha akıllanmış olacak” dedi.

Yeni Tapu Senetlerinde Neler Değişti?

Yeni tapu senetlerinde değişen unsurları paylaşan Altın Emlak Genel Müdürü "Artık taşınmaz numarası adında yeni bir alan söz konusu. Bu Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bir taşınmazı tanımlayan tekil bir numara. Arazi ve arsa tapularında yenilik olarak hisseli bir taşınmazda hisseye düşen m2 ayrı olarak yazılıyor. Kat mülkiyeti kütüğündeki taşınmazlar için de proje m2’si olarak bir yeni bölüm açılmış. Eski tapulardaki geldisi ve gittisi bölümleri de kaldırıldı. Yeni tapu senedinde taşınmazın kat irtifakı - kat mülkiyeti işaret olarak değil yazılarak taşınmaz tipi bölümünde yer alacak. Biometrik fotoğrafın kullanılmaya başlanması nedeni ile resim kısmı da biraz daha büyük” dedi.

Yeni Tapu senedinde değişmeyen hususlarında olduğu belirten Özelmacıklı "Öncelikle arazi ve arsalar mavi desenli, kat irtifaktı, kat mülkiyetli ve devre mülk tapuları ise kırmızı desenli olmaya devam edecek. İl - ilçe - mahalle, ada ve parsel bilgileri de aynen korunuyor. Gene tapu senedinde Taşınmazın türü taşınmaz tipi bölümünde yer almış. Taşınmaza ilişkin beyanlar ise en alt kısımda bulunuyor" dedi.

Hala Geliştirilmeye İhtiyaç Var

Yeni tapu senetlerinin içerdiği bilgiler açısından hala eksikleri olduğunu da belirten Özelmacıklı “Öncelikle ÖR kodunun tapu senedi evrakının hala gerçek bir evrak olup olmadığını teyit etmesini beklerdik. Ayrıca ana gayrimenkulün yapı ruhsatı ve İskan tarihi yer alabilirdi. Bu şekilde yapının inşa tarihi görülebilirdi. Ayrıca ihtiyaç duyulan hisseli taşınmazlarda hissedar sayısı, enerji sınıfı, parselin deprem derecesi gibi bilgiler de yer alabilirdi” dedi.

Coğrafi Veriler Dijital Ortamda

Bu adımın sektör için önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Özelmacıklı "Dijital çağı yakalama konusunda kat etmemiz gereken daha çok yolumuz var. ÖR kodu tapu senetlerinde Ağustos ayından bu yana yer almaya başlamıştı. QR Kodu okuma programlarından herhangi birini mobil cihazınıza indirip okutmanız halinde taşınmazın harita üzerinden konumuna ve özelliklerine ulaşılabiliyor” dedi.

Tapu Senetleri Değiştirilmeli mi?

Tapu senedine ilişkin verileri de paylaşan Altın Emlak Genel Müdürü “Ülkemizde 178 milyon 110 bin 752 malik var. Sonuçta bu kadar da tapu senedi söz konusu. ilgililerin isteği üzerine gayri-menkullere ait verilecek kayıt örneklerinin her birisi harca tabi. Bu nedenle de yeniden tapu senedi örneği çıkartılması durumunda 2019 yılı için belge örneklerinin beher sayfasından 11,50-TL tapu harcı talep ediliyor. Lâkin maliklerin bu konuda bir yenileme yapmalarına gerek yok. Mevcut tapu senetleri zaten geçerlidir. Asıl olan tapu ve kat mülkiyeti kütüğündeki kayıtlardır” dedi.
 


Geri Dön