Sektörel

Yeni torba yasadaki imar aktarımı mağduriyet yaratır! 

Torba yasa ile Meclis'e sunulan imar aktarımı konusu kafaları karıştırdı. İmar aktarımı nasıl işleyecek? İşte detaylar...

ParaAnaliz yazarı Çetin Ünsalan, bugünkü köşesinde kentsel dönüşüm konusunu kaleme aldı. Deprem ve depreme güvenli binalar oluşturmanın Türkiye’nin en önemli konularından biri olduğunu aktaran Ünsalan, çok geç kalınmış uygulamalar ve amaç dışı harcanan fon paralarının gölgesinde, bir yanda riskin arttığı, diğer yanda ise tarafta ekonomik zorlukların frenlediği bir sürecin yaşandığını dile getirdi. 

"Mesele dönüşümden çıkıp, rant kapısı durumuna gelinde, vatandaşın da bakış açısı seneler içinde değişti. İnsanlar güvenli evlerde yaşamak için yola çıkarken, bunu konuşmayı bırakıp, yeni yapının kaç TL’lik rant edeceğini hesaplamaya başladılar" diye konuşan Ünsalan, bunun da işleri tıkanma noktasına getirdiğinin altını çizdi. 

VATANDAŞLARIN İMAR HAKLARI ALINIRSA MAHKEMELERDEKİ DOSYALAR ARTAR 

ParaAnaliz yazarı Çetin Ünsalan, şimdi yeni bir torba kanunun gündeme geldiğine dikkat çekti ve "AK Parti  tarafından TBMM’ye sunulan 26 maddelik bir torba kanunla yeni icatlar ortaya çıkarılıyor. Aslında güvensizliğin yükselmesinin de insanların gözünü para bürümesinin de temel nedeni bu. Eğer niyet güvenli bir şehir yaratmak yerine, binaları yıkıp yeniden inşa etmekse aksi bir sonuç zaten tesadüf olurdu. Bu yeni teklifle neler sunuluyor? İmar Hakkı Aktarımı… Muhtemelen gelecek süreçte çokça duyacağımız bir başlık. Peki ne bu?" ifadelerini kullandı. 

Ünsalan, yeni kanun teklifinde "Yeni yasa ile mülkiyet hakkının, başka parsellere taşınabilmesi sağlanacak. İmar aktarımı yapılacak alanlar, belediye mülkiyetinden ya da Hazine arazilerinden sağlanacak" maddesinin olduğunu belirtti. 

"İşte başımıza ne geliyorsa bu yaklaşımdan geliyor. Bunun şehirlerde değerli arazilerin boşaltılması için yapıldığı o kadar bariz ki, ülkenin kentsel dönüşümünü geçtim, bina dönüşümünü bile içinden çıkılmaz hale sokuyor" ifadelerini kullanan Çetin Ünsalan, yerinde dönüşümün esas olduğuna dikkat çekti. Ünsalan, insanların anayasal güvence altında olan imar haklarını, ‘gel sana başka yer veriyorum’ diyerek ihlal etmeye kalkılması halinde, yalnızca mahkemelerdeki dosya sayılarının şişirileceğini ve işin iyice çıkmaza sokulacağını vurguladı. 

BİNA YENİLEMESİ İÇİN VATANDAŞLARA FİNANSMAN SAĞLANAMAZ MI? 

Çetin Ünsalan, söz konusu yazısında bu tip düzenlemelerin samimiyet sorgulamasının şiddetini arttırmaktan başka hiçbir işe yaramadığının altını çizdi ve şu açıklamada bulundu:

"Sözde değer tespitiyle beraber aktarım gerçekleştirilecek. Yani Bağdat Caddesi’ndeki yerinizi alıp, size Sultanbeyli’den yer verebilecekler ve bunun aynı değerde olduğunu söyleyecekler. Gerçekten bu ayıp bir durum.

Bunun yerine ekonomik açıdan sıkıntıda olan ve bina yenilemesi için finansmanı olmayan vatandaşlara, kamu bankalarından, toplamda kamu faydasını düşünerek maliyetine sağlayacağınız krediler ve bunun mesela ABD’deki gibi inşaat yarılandıktan sonra aşama aşama müteahhide gerçekleştirilecek ödemelerle koruma altına alınması gibi seçenekler gündeme gelemez mi?

Hayır… Onun yerine ‘ver imarlı arsanı, al git burada otur’ yaklaşımıyla yine vatandaşlar mağdur edilecek ve işler de içinden çıkılmaz duruma gelecek. Yazıktır…"

Köy Kanunu baştan aşağı değişiyor: Kentsel dönüşümde imar hakkı aktarımı, arazi teslimlerine KDV'den muafiyet geliyor! 

Prof. Dr. Soner Gökten: Konutta fiyatlar reel değil nominal düştü!

Enç Royal’de 2 milyon 750 bin TL’den başlayan fiyatlarla! Yeni proje