26 / 11 / 2024

Yeni trend: Köy evleri ve bungolovlar!

Yeni trend: Köy evleri ve bungolovlar!

Pandeminin etkisiyle Türkiye'nin köylerine ilgi arttı. Denizin kenarında ya da denize sadece birkaç kilometre uzaklıkta olan bu köyler tatilcilerin yeni adresi oldu.




Yaz tatili denildiğinde ilk akla Çeşme ve Alaçatı gibi popüler ilçeler ve Antalya’daki beş yıldızlı oteller geliyor. Ancak pandeminin de etkisiyle buralara alternatif tatil beldelerine ilgi arttı. Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz’de denize yakın  köyler ucuz ve izlole tatil sunuyor.

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre; gezgin, blog ve seyahat yazarları Nurgül Büyükkalay, Erdoğan Gümüş, Bahar Gündoğdu ve Oğulcan Tatar, keşfedilmeyi bekleyen köyleri ve tatil yerlerini anlattı...

Yeni trend: Köy evleri ve bungolovlar!

MARMARA’NIN DÖRT GÜZELİ

Kıyıköy, Kaleköy, Akçakese Köyü, Mecidiye Köyü

''Yaz aylarında güneye inemeyen İstanbul ve Ankara’da yaşayanların tercihi genelde Marmara’da günübirlik ya da iki-üç gün kalabilecekleri yerler oluyor. Bölgede huzurlu, renkli, doğayla iç içe tatil yapılacak yerler var, özellikle de köyler... Üstelik denize girip, ucuza konaklama yapabilmek de mümkün.''

İstanbul’a üç saat uzaklıkta: Kıyıköy / Kırklareli

''Trakya doğal güzellikleri, lezzetli yemekleri ve sıcakkanlı insanlarıyla son dönemde İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenlerin popüler rotalarından… Hem Marmara’ya hem de Karadeniz’e kıyısı olan bölgede birçok güzel köy ya da kasaba bulunuyor. Bunlardan biri de yeşilin ve mavinin bütünleştiği Kıyıköy… Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunuyor.

Kıyıköy, Kazandere ve Pabuçdere’nin denize döküldüğü yerde, kayalıkların üzerine kurulmuş adeta saklı bir cennet... Derelerle denizin birleştiği yerde oluşan kumsalı ise tatilcilerin gözdesi… Dalgakıran içindeki küçük balıkçı barınakları ve tekneleriyle yukarıdan bakıldığında Şile’yi de anımsatıyor. Yeşillikler içinden süzülerek, denizle birleşen derelerin manzarası ise fotoğraflanmaya değer. ''

Kıyıköy
“Çadır fiyatları 100 liradan başlıyor. Aynı zamanda bungalov evlerde de kendinize harika yerler bulabilirsiniz. Kıyıköy’de konaklama bedeli iki kişi için 300 liradan başlıyor. Üstelik denize yürüyerek gidebileceğiniz mesafede... Yüzmek, trekking ve eğer biraz maceraperestseniz mağaraları bulup fotoğraf çekerek çok güzel zaman geçirebilirsiniz.”

Denizi harika: Kaleköy / Gökçeada-Çanakkale

''Çanakkale’de Gökçeada dendiğinde hemen hemen herkesin aklına Rum köyleri ve muhteşem sahilleri gelir. Ama bu güzel cennet sadece bu kadarla sınırlı değil. Rüzgarlı havası, ister kumluk ister kayalık denizi, lezzetleri ve meşhur gün batımı ve en önemlisi köyleriyle size aradığınız her şeyi sunuyor.''

“Yıldızkoy Türkiye’nin ilk ve tek su altı milli parkının olduğu yer. Yani bir sualtı milli parkında yüzeceksiniz. İsterseniz Kaleköy sahilden kalkan dalış botuyla gelip burada dalış da yapabilirsiniz. Kaleköy’ün en sevdiğim taraflarından bir tanesi de muhteşem gün batımı. Günbatımına karşı restoranlarda oturabileceğiniz gibi bir yere tüneyip de seyredebilirsiniz. Akşam Kaleköy limana inip kendinizi bir Yunan adasında hissedebilirsiniz.”

İstanbul’un yeşil ve mavi güzeli: Akçakese Köyü / Şile-İstanbul

''Akçakese Köyü Şile’de bulunan şirin bir köy. Şileyi geçtikten sonra yola devam edin. Yol geliş gidiş tek yola düşüyor. Yolunuzun üstünde Kabakoz'u geçeceksiniz. En son Kandıra tabelasından sola ayrılmanız gerekiyor. Bir sonraki köy ise Akçakese... Uçsuz bucaksız bir Karadeniz sahili burası…''

Akçakese Köyü / Fotoğraf: Bahar Gündoğdu

“Bir tarafı kumla başlıyor ve bittiğinde kayalık bir sahile dönüşüyor. Orta kısımda denizde adalar var. Hatta bir adanın altından geçen bir de tünel var. İyi yüzenler oraya dalabilir. Çevrede yürüyüş yapabilir, plaj voleybolu oynayabilirsiniz ya da miskin miskin bütün gün güneşlenebilirsiniz.”

Plaj cenneti: Mecidiye Köyü / Keşan-Edirne

''Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Mecidiye Köyü Saros’un harika sularına ev sahipliği yapıyor. Mecidiye merkezde bulunan sahilde kalabileceğiniz gibi yakınlarında bulunan İbrice Limanı, İtalyan Koyu, Uzun Kum gibi plajlarında da kamp yapabilirsiniz.''

“Mecidiye’nin merkezindeki plaj kumluk... Uzun Kum plajı zaten adı üstünde kum, İtalyan Koyu da kum...  Sadece İbrice Limanı taşlık bir denize sahip. Gitmişken İbrice Limanı’nda dalış yapmayı da unutmayın.”

Yeni trend: Köy evleri ve bungolovlar!

İSTER KÖY GEZİSİ İSTER DENİZ KEYFİ

Bademli, Kayaköy, Yeşilüzümlü, Faralya

Kalabalıklardan kaçmak, huzur bulmak, bilinmeyeni keşfetmek istiyorsanız Ege köyleri bu yaz sizleri bekliyor. Peki bölgede hem köyde keşfe çıkıp hem de denize girilecek adresler nereler? Uluslararası Turizm Gazetecileri Yazarları Federasyonu üyesi ve aynı zamanda seyahat yazarı Oğulcan Tatar,  İzmir  ve Muğla’da hem tarih hem de deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfine varacağınız dört köyü önerdi.

Her yer zeytinlik: Bademli / Dikili- İzmir

İzmir’in Dikili ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bir zeytin köyü Bademli. Köyde neredeyse her yer zeytinlik. Oğulcan Tatar, Bademli için "Düşük beklentiyle gittiğim ama beni kendine hayran bırakan muhteşem bir sahil köyü" diye konuştu ve şunları söyledi:

“Bademli’de denize yürüme mesafesinde uygun fiyatlı birçok butik otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Ayrıca bu kadar gelmişken tekne turu yapmayı da unutmayın. Garip ve Kalem adaları arasında kalan Akvaryum Koyu’nun o güzel atmosferi halen en büyük seyahat özlemlerimden birisi. Mutlaka oraları da listenize ekleyin. Ayrıca Bademli’de pansiyonlar ortalama 300 liradan başlıyor.”

Bademli / Dikili

“Yerli-yabancı sırt çantalı gezginlerin Fethiye’deki durağı Kayaköy’de gecelik 150 liradan başlayan fiyatlarla kamp alanları, pansiyonlar ve butik oteller bulabilirsiniz.”

Biraz pahalı olsa da keşfetmeye değer: Yeşilüzümlü / Fethiye-Muğla

“Denize arabayla 25 dakika mesafede olan Yeşilüzümlü’de pek fazla pansiyon ve otel seçeneği olmadığı için seyahatinizi önceden planlamalısınız. Gecelik konaklama fiyatları ortalama 700 liradan başlıyor.”

Dünyaca ünlü: Faralya / Fethiye-Muğla

“Küçük bir yer olmasına rağmen farklı bütçelere uygun birçok konaklama seçeneği var. Gecelik fiyatlar ortalama 500 liradan başlıyor. Merkeze uzak olması ve yolunun pek kolay olmamasından ötürü herkes tercih etmese de gidenler hep hayran kalıyor.”

Üçağız Köyü, Bezirgân Köyü, Kundu Köyü, Narlıkuyu

''Yaz ve bahar aylarının hiç bitmediği, kışın sadece şöyle bir selam verip geçtiği yerdir.''

Huzur arayanlara: Üçağız Köyü / Demre-Antalya

''Adını üç farklı yerden denize çıkılabilmesinden alan Üçağız Köyü, Türkiye’de en az bir defa yolunuzu düşürmeniz gereken köylerden biri. Üçağız'da Likya yolunun bir parçası olan Kekova-Kaleköy arasını yürüyebilir, batık şehri de göreceğiniz tekne turlarına katılabilirsiniz. Kaleköy’e vardığınızda mutlaka antik mezarların olduğu noktada da fotoğraf molası vermelisiniz.''

Üçağız

“Köy halkının bir kısmı evinin birkaç odasını pansiyona dönüştürmüş. İki kişilik oda fiyatları gecelik 300 liradan başlıyor. Kaleköy’de kalmak isterseniz fiyatlar biraz yükseliyor. İki kişilik oda fiyatları kahvaltı dâhil gecelik 750 liradan başlıyor. Üçağız’da ayrıca çadırlı kamp yapabileceğiniz alanlar da var. Kamp ücreti kendi çadırınızla kişi başı 50 lira.”

300 yıllık tarihe sahip: Bezirgân Köyü / Kalkan-Antalya

''Bezirgan Köyü, Kalkan’ın turkuaz koylarından çok uzaklaşmadan Akdeniz’in sıcak ve neminden kaçabileceğiniz harika bir noktada yer alıyor. Denizden yüksekliği 850 metre. Yörük ve Türkmen kültürünün izlerini göreceğiniz Bezirgan Köyü, 300 yıllık bir tarihe sahip. Köyün tarihi taş evleri arasında gezinebilir, yemyeşil doğasında yürüyüş yapabilirsiniz.''

“Bungalov ve villalar çevrenin coğrafyasına uygun tasarlanmış. Oda fiyatları gecelik 700 liradan başlıyor.”

İster pansiyonda kalın ister bir haftalık yazlık ev kiralayın: Kundu Köyü / Aksu-Antalya

''Kundu denilince akla hemen 5 yıldızlı konsept oteller geliyor. Aslında Kundu, tipik bir Antalya köyü... Üstelik Aksu Nehri’nin denize döküldüğü yerde, balıkçı teknelerinin bir parçası olduğu manzaranın seyrine doyum olmaz.
Köy çevresinde Kundu-Lara bölgesinde bulunan 5 yıldızlı otellere alternatif çok sayıda uygun pansiyon bulunuyor. Üstelik denize sadece birkaç kilometre mesafede… Köyü çevreleyen çam ormanında ya da hemen yanı başındaki Antalya’nın bakir plajlarından Kumköy’de hiçbir ücret ödemeden sahile çadırınızı da kurabilirsiniz.''

Kundu

“Kundu’da ayrıca haftalık yazlık ev de kiralayabilirsiniz. Köyde haftalık 1500 liradan başlayan fiyatlarla 6 kişiye kadar kalabileceğiniz yazlık evler var.”

Berrak deniziyle büyüleyici: Narlıkuyu / Silifke-Mersin

Sahil boyunca balıkrestoranları sıralanıyor. Gezgin Nurgül Büyükkalay "Kıyıdaki balık restoranlarında mutlaka Lagos’un tadına bakın" diyor ve ekliyor:

“Narlıkuyu civarında yer alan Kızkalesi, Boğsak Adası ve Cennet Cehennem Obrukları mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden. Köy ve yakın çevresindeki otellerde iki kişilik oda fiyatları kahvaltı dâhil 300 liradan başlıyor.”

Yeni trend: Köy evleri ve bungolovlar!

KARADENİZ’İN GÜZEL ÜÇLÜSÜ

Güzelcehisar, Çiftlik Köyü, Çaytepe

''Ülkemizin en özel duraklarından biri Karadeniz… Anlatmakla bitiremeyeceğimiz kadar dolu bir geçmişe ev sahipliği yapıyor. Her bir köşesinden doğal ve tarihi varlık fışkırsa da keşfedilmeyi bekleyen pek çok köyü de barındırıyor. ''

Bartın’ın saklı güzeli: Güzelcehisar /Bartın

''Bartın'ın merkez ilçesine bağlı bir yerleşim yeri olan Güzelcehisar Köyü, merkeze 17 kilometre uzaklıkta, son zamanlarda tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgi çeken merkez köylerinden biri. Dünyanın sadece birkaç yerinde örnekleri bulunan 80 milyon yıllık lav sütunları denize nazır muhteşem bir manzara oluşturuyor. Tabiat Anıtı olarak tescil edilen lav sütunları, seyir terasları, yürüyüş yolları ve platformlarla fotoğraf tutkunları için adeta biçilmiş kaftan…''

Güzelcehisar

“Güzelcehisar’da deniz manzaralı köy lokantasında mevsimine göre Karadeniz’in balık çeşitlerini tadabilir, tertemiz kumsalında denize girebilir, orman içi yürüyüşüyle Güzelcehisar Kalesi’ne gidebilir ve yakın çevrede bulunan Amasra’daki tarihî ve turistik mekânları ziyaret edebilirsiniz.”

Tarihle iç içe: Çiftlik Köyü /Sinop

Erdoğan Gümüş, "Sahile yakın kır bahçeleri ve piknik alanları, keyifle dinlenebileceğiniz ve eğlenebileceğiniz yerler arasında" diye konuştu ve bölgede ailenizle birlikte günlük 300-600 lira arasında konaklama yapılacak bungalov evlerin dışında bir de üç yıldızlı otelin bulunduğunu ifade etti.

Harika iki plajı var: Çaytepe / Perşembe-Ordu

Ordu’nun 'Citta Slow' yani 'Sakin Şehri' Perşembe ilçesine bağlı bir yerleşim yeri olan Çaytepe, merkeze yaklaşık 35 km, Perşembe’ye de 18 km uzaklıkta yer alıyor. Efirli-Bolaman arasında turizm bölgesi olarak ilan edilen ve sahil yolu olarak adlandırılan Ordu-Samsun kara yolu üzerinde kurulmuş, muhteşem doğa-deniz-gökyüzü üçlemesi içerisinde kaybolacağınız bir yerleşim yeri.

Erdoğan Gümüş

“İsterseniz günübirlik Ordu’ya gidip Boztepe’ye çıkıp paraşüt sporunun heyecanını da yaşayabilirsiniz. Konaklama seçeneği az olsa da bölgede yeni başlayan pansiyonculuğun yanı sıra butik bir otel bulunuyor. Ailenizle birlikte 250-350 lira arasında konaklama yapabilirsiniz.”

100 bin TL maliyetle ev inşa etmek mümkün!

Pandemi sonrası ‘Tiny house’ akımı!


Geri Dön