100 bin TL maliyetle ev inşa etmek mümkün!
Kemal Deniz Demirtaş isimli öğrenci Sapanca'da kendisine tiny house inşa etti. Tiny House için 100 bin TL harcama yaptı.
Kemal Deniz Demirtaş isimli genç eğitim için gittiği Amerika’da gördüğü evleri Türkiye'de inşa etmek için harekete geçti. Demirtaş tiny house inşa sürecini Milliyet'ten Gonca Kocabaş'a anlattı. İşte Kemal Deniz Demirtaş'ın o röportajı...
1.Öncelikle tiny house nedir? Tanım olarak bize ne anlatıyor?
Tiny house, İngilizce kökenli bir kelime. Tiny; Çok küçük , House: Ev yani Türkçe’deki tam karşılığı çok küçük ev olarak tanımlamamız doğru olacaktır. Tiny house, Amerika ve Avrupa’da ev fiyatlarının aşırı pahalı olmasından dolayı insanların alternatif olarak kendileri için ürettikleri taşınabilir nitelikteki evlere verilen isimdir.
Tiny house yapmak için, ülkemizde uygulanan yasal süreçler neler? İlk olarak nereden başlanması gerekiyor?
Tiny house yapmak için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sınırlar dahilinde olması gerekmektedir. Bu azami sınırlar yükseklik:400 en:255 boy:900 santimetreyi geçmemelidir.
İlk olarak başlayacak kişinin evinin boyutuna karar vermesi gerekmekte ve şasisini ona göre temin etmesi gerekli. Ondan sonrası artık kendi zevkine göre dizayn edip, evlerini döşeyip yerleştirmesi yeterli olacaktır.
2.Yasal izinlerin alınması ne kadar sürüyor ve maliyetleri neler?
Tiny house yapımı için yasal süre yok denebilir. Sadece şasinin o2 belgesi için bir süreci var olması gerekli.
Onu da Şasi üreticisi kendi halledecektir. Bunun dışında eğer işletme izni ve belediye ruhsat süreçlerinden bahsetmem gerekirse, evlerin bitmiş olması ve bu süreçten sonra yaklaşık 10-15 gün süren bir süreç var.
Siz tiny house yapmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?
Ben 2016 yılında Amerika’ya öğrenci programıyla çalışmaya gittiğimde bu tarz evler fazla yaygın olmamasına rağmen birkaç örnek gördüm.
Bunları gördüğümde de zaten aile işim olan konaklama işini bu evlere taşımayı planladım. Yaklaşık 4 seneden beri bu tarz evleri yapmak için bekledim. Gerekli maddi ve manevi donanıma sahip olduğumda da ilk işim bu evleri yapmak oldu.
3.Yaşadığımız evlerden farklı olarak tasarım ve altyapıda nasıl değişiklikler var?
Tinyhouseların en büyük farkı minimalist çerçeve içinde bahçesi ve toprağa yakın olması. İnsanları cezbeden en büyük özelliği de bu diyebiliriz.
Büyükşehirlerde 4 duvar hayatından sıkılan insanların artık bu yapılara yönlenmesini sağlayan en büyük etmen diyebiliriz.
Açıkçası evlerin tesisatlarında binadan farklı bir durum fazla söz konusu değil. Su tesisatı ve elektrik tesisatı bu evlerde de normal evlerdeki gibi bulunuyor. Altyapı için ise evinizi konumlandırdığınız arsanın donanımı önemli. Eğer ki elektrik ve su altyapısı yoksa biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz.
4.Evinizin toplam maliyeti nedir?
Evin yapımındaki bütün ustaları, malzemeleri kendim tedarik ettim. Benim yaptığım evin maliyeti yaklaşık olarak 110-120 bin TL civarını buldu.
5.İçinde yaşanılabilecek bir evin minimum tutarı nedir?
Bu fiyat tabi istediğiniz ölçülere ve lüksünüze göre değişmekte. Kendinizle çok orantılı. Tahminimce en uygun tutarlı tinyhouse maliyeti yine yaklaşık 90000tl tutarını bulacaktır.
Bu tarz bir yaşam tarzı beraberinde minimalist hayatı da getiriyor. Sizce herkes bu evlerde yaşayabilir mi?
Açıkçası herkese uygun olduğunu düşünmüyorum. Kişilerin istek ve arzularının tamamını küçük evlerde sağlamak pek mümkün değil.
6.Bu evlerin bir kullanım ömrü var mı? Yapılması gereken periyodik bakımlar neler?
Bu evlerin ömrü elbette var. Sizin evi ne kadar koruduğunuzla alakalı bir durum. Ahşap her ne kadar fırınlanmış olsa da yine de canlı sayılabilir. O yüzden evleri yaparken kullandığınız ahşap türüne göre evlerin ömründe değişiklikler görülecektir.
7.Isı yalıtımı nasıl yapılıyor? Kışın da burada kalabilir miyiz?
Isı yalıtımı için taşyünü malzemesi kullandık. Gayet koruyucu olduğunu söyleyebilirim. Isınma ve soğutmayı klima ile sağlıyoruz(15000lik klima kullandık). Büyük klimanın faydasını oldukça iyi gördük. En büyük tavsiyem büyük klima kullanmaları.
8.Yenilenebilir enerji kaynakları kullanıyor musunuz? Bunun için sizce neler yapılabilir?
Yenilenebilir enerji kaynağı maalesef kullanmadık. Açıkçası elektrik takviyesi için güneş paneli kullanmak istiyoruz fakat bunların hepsi maliyeti arttıran şeyler. İlerleyen tarihler için böyle bir şey planlıyoruz.
9.Güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz?
Bizim bulunduğumuz konum itibarıyla güvenli bir bölge. Buna ek tesisimizde kamera sistemi kullanıyoruz.
Pandemiyle birlikte, büyük şehirlerden daha kırsal alanlara bir göç söz konusu. Apartman dairelerindense bu tarz küçük evlere bir talep yoğunluğu mevcut. Sizce Türkiye’de de mevcut olan bu yönelim kalıcı olacak mı? Türk insanı bu evleri yaşamak için benimsedi mi?
Pandeminin sebep olduğu doğrultuda kalabalık şehirlerdeki insanların böyle bir yaşam talebi oldukça revaçta.
Sanırım kalıcı olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü bu hayatı isteyen kişi profili genellikle minimalist düşünceye sahip ve insanlarla fazla muhatap olmak istemeyen kişiler desek olabilir.
10.Tam zamanlı olarak bu evlerde konaklamak mümkün mü?
Bu evlerde ömür geçer. Çünkü iç donanımını isteğiniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda dayayıp döşerseniz kesinlikle yeterli olacaktır. Bizim evlerimizde mutfakta bütün araç gereç mevcut.
Yalnızca çamaşır makinesi koymadık. Bunun sebebi ise konaklama hizmeti veriyor olmamız. Eğer ki kendim yaşamam için tasarlasaydım kesinlikle çamaşır makinesi de koyardım.
11.Depolama alanları sürekli yaşamak için yeterli oluyor mu?
Evleri koyduğunuz yerin, arsanın veya bahçenin donanımı bu konuda çok önemli. Bizim evlerimizde depo yok. Tamamen her şeyi şebekeden sağlıyoruz.