29 / 04 / 2024

Yeni Tüketici Kanunu neler getiriyor?

Yeni Tüketici Kanunu neler getiriyor?

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek Yeni Tüketici Kanunu kapsamında, konut alıcılarının yeni yasal haklarına yer veriliyor. Peki, yeni Tüketici Kanunu neler getiriyor? İşte yanıtı..



Yeni Tüketici Kanunu neler getiriyor?

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek Yeni Tüketici Kanunu kapsamında, konut alıcılarının yeni yasal haklarına yer veriliyor. Kanunda inşaat halindeki projelerde yapılan ön ödemeli konut satış sözleşmesini imzalayan tüketicilere yeni haklar tanınıyor.


Bilindiği üzere, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme "Ön ödemeli konut satış sözleşmesi" olarak tanımlanıyor.


Yeni Tüketici Kanunu ile bu sözleşmeyi imzalayan tüketiciler on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip oluyor.


Bu noktada satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlü oluyor. Bir diğer ifade ile bu hakkından haberi olmayan kimselere, satıcı firma böyle bir hakkı olduğunu belirtmek zorunda kalıyor.


Gayrimenkulün durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. 


Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemez.


Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.


Tüketici hakları kanunu nelerdir?

Yeni Kanunda ön ödemeli konut satış sözleşmesinin yanı sıra, konut finansmanı sözleşmelerine ilişkin hükümlere de yer veriliyor.


Kanun gereğince tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilme hakkına sahip oluyor. 


Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Tüketici kanunu ne zaman çıktı?

6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu, 28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunun yürürlük maddesi gereğince kanun esasları 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.


Tüketici kanunu iade şartları!


Geri Dön