27 / 04 / 2024

Yeni yapılacak konutlar için ‘alüvyon kalınlığı’ uyarısı!

Yeni yapılacak konutlar için ‘alüvyon kalınlığı’ uyarısı!

Deprem bölgesinde yapılacak yeni konutlar için çalışmaların başlatıldığı bu dönemde, uzmanlardan bu kez, ‘alüvyon’ uyarısı geldi.



Deprem bölgesinde yeni inşa edilecek konutlar için düğmeye basılırken, yapılacak bu inşaatlar için uzmanlardan peş peşe yeni uyarılar geldi. Uzmanlar, yeni inşaatların tasarım aşamasında öncelikle zemin yapısı, alüvyon kalınlığı ve alüvyon mühendislik özelliklerinin dikkate alınarak hesaplar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Yeni yapılacak konutlar için ‘alüvyon kalınlığı’ uyarısı!

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından büyük can kaybı ve hasar yaşanan 11 ilde enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlandıktan sonra bölgede yeni binaların inşa edilmesiyle ilgili önemli bir uyarı daha yapıldı.

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şahin Çağlar Tuna, yapı tasarımının, zemin etkisi dikkate alınmadan gerçekleştirilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

“Ne yazık ki, depremin ardından oluşan yıkımların bir kısmı zemin-yapı etkileşimi ile ilgili” diyen Tuna, bölgede yeni inşa edilecek yapıların tasarımında mutlaka alüvyon kalınlığı, zemin yapısı, alüvyon mühendislik özelliklerinin dikkate alınarak hesaplamaların yapılması gerektiğini vurguladı.


Geri Dön