Yeni yılda vergi, ceza ve harçlara yüzde 60 zam geliyor! Zamları duyanlar kulaklarına inanamayacak!
Türkiye, 2024’e zamla girecek. Yeni yılda Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene tutarı, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, ekim ayı sonundaki bir yıllık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında zam yapılacak.
Emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergilerle beraber resmi işlemlerde ödenen çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve bunun yanı sıra, çeşitli idari cezalar yüzde 60’a yakın zamlanacak.
İlgili maktu vergiler ile ceza, harç ve ücretler, Vergi Usul Yasası’nın mükerrer 298’inci maddesine göre her senenin başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar zam yapılıyor. Her sene ekim ayı sonu itibarıyla yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son bir yıllık ortalamasında bir önceki bir yıllık dönemin ortalamasına göre oluşan artış, takip eden yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.
Dünya gazetesinden Naki Bakır’ın haberine göre, üretici enflasyonunun seyrine göre yeniden değerleme oranının son senelerde enflasyonun seyrine göre son derece farklı düzeylerde oluştuğu, yüksek enflasyonlu senelerde mükellefin yükünün ağırlaşması dikkati çekiyor. Bazı senelerde yüzde 3’lerde kalan ve geçen yıl yüzde 36,2’ye çıkan yeniden değerleme oranında bu yıl ise yüzde 122,93’le tarihindeki en yüksek seviyenin uygulandığı ve mükelleflerin yükünün rekor düzeyde arttığı görülüyor.
2024’TE İBRE YÜZDE 58-60 ARASINI GÖSTERİYOR
Yeni yılda çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım tarihinde Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında belli olacak. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yeni yılda geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 bandında olacağını gösteriyor. Bu kapsamda, 2024’te çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler bu yılki kadar olmasa da yine yüksek oranda artacak. Geçen yılın kasım ayında 2026,08 olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeks değeri, bu yılın eylül ayında 2749,98’e çıktı. Bu kapsamda, son 11 aydaki endeks değerlerinin ortalaması 2274,90 olarak gerçekleşti.
Ekimde Yİ-ÜFE artışı sıfır bile olsa son bir yılın ortalaması 2314,49 olacak ve önceki bir yıllık dönem ortalamasında 1463,39 olan endeks değerine göre yıllık artış yüzde 58,16 seviyesini bulacak. Bu da gelecek yıl çeşitli vergi, harç ve cezalara uygulanacak yeniden değerleme oranını verecek.