05 / 05 / 2024

Yeni Zelanda'da konut piyasası canlanacak!

Yeni Zelanda'da konut piyasası canlanacak!

Yeni Zelanda'da Ekim ayında konut fiyatlarında değişiklik yaşanmazken konut piyasanın, seçimlerin geride kalmasıyla birlite genel olarak daha hareketli olduğu kaydedildi.



Yeni Zelanda'da konut piyasasının seyri yatırımcılar tarafından merakla sorgulanıyor. Peki, Yeni Zelanda'da konut satışları ekim ayında nasıl seyretti? İşte detaylar...

Yeni Zelanda Gayrimenkul Enstitüsü (REINZ) tarafından Foreks Haber ile mail yoluyla aktarılan son rapora göre, konut fiyatları Ekim ayında bir önceki aya göre değişmeyerek ortalama 795 bin Yeni Zelanda Doları(NZD) olarak kaydedildi.

Sabah Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, fiyatlarda geçen senenin aynı ayına göre düşüş hızı yüzde 3,1'den yüzde 2,8'e geldi.

Ortalama konut fiyatları Yeni Zelanda'nın en kalabalık ve kentleşmiş yerleşim yeri olan Auckland'da aylık yüzde 1,7 artışla 1 milyon 40 bin NZD seviyesine ulaştı. Auckland dışında kalan bölgelerde ise yüzde 1,3 gerileme ile 691 bin NZD seviyesinde kaydedildi.

Yeni Zelanda'da konut satışları Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 8,0 düşüşle 5 bin 619 seviyesine ulaştı. Satışlarda 2022 yılına göre de aynı seviyede, yüzde 2,5 düşüş görüldü.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan REINZ İcra Kurulu Başkanı Jen Baird, ülkede seçimlerin geride kalması ve emlak döngüsünde daha aktif aylara girilmesi sebebiyle, Ekim ayının emlak piyasası faaliyetlerinde yavaş ama istikrarlı bir iyileşme gösterdiğini ifade etti.

Yeni Zelanda da konut piyasası canlanacak!

Öte yandan Türkiye genelinde konut satış sayısı Ekim ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 8,7 düşerek 93 bin 761 oldu. Böylelikle 2014 senesinde bu yana en düşük Ekim ayı satış adedi kaydedildi.

Ekim ayında Türkiye'de yabancılara 2 bin 535 konut satıldı. Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları, Ekim'de yıllık bazda yüzde 52,9 geriledi. Söz konusu ayda toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarının payı yüzde 2,7 oldu.

Ülke uyruklarına Rusya vatandaşlarına göre en çok konut satışı yapıldı. Ekim ayında Ruslar Türkiye'den 713 konut satın aldı. Rusya vatandaşlarını 235 konutla İran, 152 konutla Almanya ve 138 konutla Ukrayna vatandaşları izledi.

Bir haftada 3 istinat duvarı çöktü! Uzman isim uyardı! Eski istinat duvarlarını gözlem altına almalıyız

Ege Bölgesi'nde 9 ayda 140 bin konut satıldı! En gözde il ve ilçe neresi? 

Malatya  TOKİ  Yazıhan 2. etap konut kura çekilişi sonuçları isim listesi sorgulama ekranı


Geri Dön