27 / 04 / 2024

Yeniköy Özgürlük Sokak'ta Deli Dumrul yasağı!

Yeniköy Özgürlük Sokak'ta Deli Dumrul yasağı!

Yeniköy'de Boğaz sırtlarında bulunan ve Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının villalarına giden Özgürlük Sokağı demir kapıyla girişlere kapatıldı



Yeniköy'de Boğaz sırtlarında bulunan ve Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının villalarına giden Özgürlük Sokağı demir kapıyla girişlere kapatıldı. Kapatan ise "Burası benim arsam" diyerek villa sahiplerinden 1 milyon dolar isteyen Kamil Başdal.

2008 yılında Sarıyer Özgürlük Sokak'taki arsa Kamil Başdal tarafından 150 bin TL ödenerek satın alındı. Boğaziçi ön görünümünde olduğu için ticari değeri tartışılan arsanın neden satın alındığı ortaya çıktı. Çünkü bu arsa Özgürlük Sokak'a giden tek yolun geçtiği arazi ve yol da kaçak. Başdal, sokak sakinlerine daha önce bin metrekarelik arsayı bir milyon dolara almamaları durumunda yolu kapacatacağını söyledi. Talebi kabul görmeyen Başdal, önceki gece sokağı demir kapıyla kapattı.

İlginç öykü, 2008 Mart ayında Kamil Başdal'ın, imar planlarında yeşil alan görünen ve ticari değeri olmayan arsayı sahipleri Atika Toros ve Kamil Mahir Toros'tan satın almasıyla başladı. Arsayı satın alır almaz da dozerle araziyi düzledi, sonra da kaldırım yaptı. Son olarak da buraya saksılarla ağaç getirdi ve karavan koydu. Daha sonra da sokağı kapatacağını söyleyerek sokak girişine bir pankart astı. Pankartta ise şu ifadeleri kullandı: "Sayın Özgürlük Sokak sakinleri yol 19.04.2008 tarihinde kapanacaktır, bilginize sunulur. Özel mülktür, girilemez."

Satın alın, geçin!..

Sokak sakinlerinin avukatı Ünal Kaya, 2960 Sayılı Boğaziçi İmar Yasası'na aykırı olarak arsanın dolgusunun yapıldığını ve buraya izinsiz bir çivi bile çakılamayacağını belirterek konunun resmi mercilere aktarıldığını açıkladı: "Arsa sahibi, sokakta oturanlara, arsayı satın alırsanız geçebilirsiniz demiş. Arsayı 150 bin YTL'ye aldığı ve burayı da fahiş fiyata satmak istediğini biliyoruz. Burası için daha önceden alınan mahkeme kararı da var. Ancak mahkeme kararlarının 10 yıl içinde uygulanması gerekiyor. Arkadan geçen yol için de belediyenin devreye girmesi gerekiyor. Çünkü yol yapılması için de Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün izni şart."

Bedeli milyon dolar

Arsanın sahibi Kamil Başdal ise arsaya masraf yaptığını söylüyor: "Arsayı açıklamayacağım bir fiyata aldım. Burası için bedel tespiti yapıldı, en az 1 milyon dolar." Başdal'a 'Ancak buraya kanunlar gereği bina yapamazsınız' dediğimizde ise şu cevabı veriyor: "Burasının manzarası çok güzel. Arkadaşlarımı toplayıp oturup manzaraya bakıyoruz. Mal benim. Sokak sakinleri ile 2008 yılında anlaştık. Yıl sonuna kadar yolu kullanmalarına izin verdim. Bugüne kadar çözüm bulunamadıysa suç benim değil. "

Kimler oturuyor?

Boğaz manzaralı villaların bulunduğu Özgürlük Sokağı'nın geçmişi 50 yıl öncesine dayanıyor. İkiye bölünen sokağın çıkmaz sokak halini alan aşağı kısmının bir kenarında Tuğrul Erkin (Türk Avrasya İş Konseyi Başkanı-Bosphorus Gaz Genel Koordinatörü), Hasan Türkay (İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın kurucusu Fuat Türkay'ın oğlu), Murat Has (İşadamı) ve bir kenarında da Şükrü Topsakal (Topsakal Mühendislik'in sahibi), Tevfik Yamantürk (Güriş Holding'in patronu), Ali Kibar (Kibar Holding Başkan Yardımcısı) ve Faruk Ariti'nin (İstanbul Tekstil Y.K.B.) evleri bulunuyor.
Vatan

Basında yer alan diğer haberler;

Deli Dumrul'dan villa sokağına zincir 
Ünlü isimlerin villalarına giden sokağı kendi arsası olduğu gerekçesiyle demir kapıyla kapatan Kamil Daşdan'a Boğaziçi İmar müdahale etti. Daştan ise rest çekti: Kapı yerine zincir takacağım.

TürkİYe'nİn önde gelen iş adamlarının villalarına giden İstanbul Yeniköy'deki Özgürlük Sokağı'nı kendi arsası olduğu gerekçesiyle demir kapıyla kapayan Kamil Daşdan'a, Boğaziçi İmar Müdürlüğü müdahale etti. Yetkililer, Boğaziçi İmar Yönetmeliği'ne göre 170 cm olan kapının 120 cm'ye düşürülmesini istedi. Daşdan ise bugün sabah saatlerinde kapının yerine zincir takarak araçların giriş çıkışlarına izin vermeyeceğini açıkladı. Daşdan, sokak sakinlerinin kendi arsası yanında bulunan 148 parsellik kadastral yolu kullanmasını isteyerek, "Daha önce savcılığa beni şikayet etmişlerdi. Savcılık ise sizin kadastral yolunuz aşağıdan gidiyor, gidin yaptırın diye takipsizlik kararı vermişti" dedi. Sarıyer Belediyesi'nce hazırlanan Bilirkişi Raporu'nda arsasının metrekaresinin 1.500 TL olduğunu belirten Daşdan şunları söyledi: "Ben arsayı 50 bin TL'ye veya 150 bin TL'ye almış olsam ne olacak ki. Ben bu işi ticari amaçla yapıyorum. Alırım satarım. Rapora göre, arsam imara açık olsa 4 milyon dolar edecek. Kapı yerine zincir takmak için Sarıyer Kaymakamlığı'na başvurdum. Bundan sonra, evlerine gidenler araçlarını yukarıda bıraksınlar. Ben arsamı ekip biçeceğim. Mangal yapacağım ve arkadaşlarımla oturacağım. Çünkü arsamın manzarası çok güzel. Acil bir durum olursa da ben ne belediyeyim, ne de mülki idare amiriyim. Belediye düşünsün bunları." Özgürlük Sokağı sakinlerinin avukatı Ünal Kaya ise Daşdan'ın yolu zincirle kapaması durumunda hem Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne hem de Sarıyer Kaymakamlığı'na şikayette bulunacaklarını belirtti.
Vatan


Geri Dön