02 / 05 / 2024

Yenilenebilir enerji kaynakları teşviki 2020'ye kadar uzatılacak!

Yenilenebilir enerji kaynakları teşviki 2020'ye kadar uzatılacak!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar, su, termal, biyokütle gibi termal kaynak yatırımlarına 2015 yılına kadar uygulanacak teşviklerin 2020 yılına kadar uzatılacağını açıkladı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Amaud Montebouıg ile bir toplantı yaptı.  Ankara  Palas'da gerçekleşen görüşmenin ardından Bakan Taner Yıldız ve konuk bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldız. konuşmasında. Sinop'taki Nükleer Saııtral'de. hükümetler arası anlaşma ile beraber Fransa'nın da bu projenin ortağı olduğunu belirterek, yaptıkları görüşmede enerji sektörü ile ilgili konuları değerlendirdiklerini anlattı. "Burada siyasi yüklerden arındırılmış. verimli bir görüşme yaptık." diyen Yıldız. Türkiye'nin kurulu gücü kadar nükleer reaktörü bulunan Fransa'nın, bu kültürünü, eğitim seviyeleri ile beraber bütün konuları enine boyuna toplantıda değerlendirdiklerini söyledi. Yıldız, gerek kömür gerekse rüzgar, güneş gibi alanlarda iş birliğinin artacağını bildirdi. 


SANAYİYE ENERJİ TEŞVİKİ 


Programın ardından Bakan Taner Yıldız gazetecilerin sorulanın cevapladı. Bir gazetecinin. Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili değerlendirmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik konusunu sorması üzerine Yıldız. şunları söyledi: 


"Enerji kalemlerinin bir kısmının özendirilmesi ile ilgili açıklama yapıldı. Rüzgar, su. termal, biyokütle gibi termal kaynakların 2015 yılının sonuna kadar işletmeye alınması durumunda. teşvik kapsamında değerlendirileceği ve alını garantisi olacaklarını belirlemişti. Bakanlar Kurulunun kararı ile bunu 2020 yılına kadar uzatma kararı aldık. Bakanlar kuruluna da yazımızı yazdık. Müracatımızı yaptık. Sayın Çağlayan ile konuştuğumuz konuların başında, enerji tasarrufu ve kültürü ile alakalı özendirme çalışmaları geliyordu. Sanayide kendi enerji tüketimlerini daha verimli hale getiren, mevcut İabrikalarda dahil olmak üzere, onların yapacakların işlemlerin 5. Teşvik Bölge işlemlerini göreceği ile alakalı bir mutabakat oluştu. Isı yalıtımı yapanların da benzer teşvik oluşmasından yararlanan ve yine aydınlatmalar ile ilgili de ledleri de sağlayanların da." 


"CARİ AÇIKTAKİ PAYIMIZIN FARKINDAYIZ 2014 FARKLI OLACAK' 


Açıklanan OVFde enerjinin cari açıktaki rolünün ve bu röliın azaltılması noktasındaki çalışmalarının sorulması üzerine de Bakan Yıldız. "Biz enerjinin cari açıktaki rolünün farkındayız. Omuzlarımızda bu konuda ciddi bir sorumluluk hissediyoruz.

 

Yaklaşık 60 milyar dolarlık enerji ithalatının 30-35 milyar doları ulaşım sektöründe ve binek araçlarda kullanılıyor. Belki bu manada tasarruflu kullanarak her vatandaşımızın cari açık için katkı koyacağına inanıyorum. Her birimizin üzerine düşenleri yapması lazım. Yerli kaynaklara daha çok yöneleceğimiz bir yıl olacak 2014." cevabını verdi. 


FRANSA BAKANI: YENİ BİR SAYFA AÇMANIN İRADESİNİ ORTAYA KOYDUK 


Konuk bakan Amaud Moutebourg da konuşmasında Başbakan Erdoğan ile her iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmanın iradesini ortaya koyan bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Görüşmelerde, enerji konulanın ele aldıklarını ve Türkiye'nin bu sektörde patlama yapan bir ülke olduğunu vurgulayan Moutebourg. "Birbirine yapışık hareket etmemiz çok doğal. Çok sıkı olacağız bu konuda." ifadelerini kullandı. 


Fransa'nın. Türkiye'deki enerji yatınııılarma daha da yoğunlaşma yönünde karar aldığını da aktaran Arnaııd Moııtebourg. "Bu Türkiye'deki bireysel enerjinin tüketilmesinden olsun, kömür santrali, yenilenebilir enerji olsun. biz bütün bu alanlarda yatırımlanıııızı arttırmak istiyoruz." dedi. 



Ayrıntılı Haber


Geri Dön