17 / 01 / 2025

Yerebatan Sarnıcı'nı en çok yabancılar ziyaret etti!

Yerebatan Sarnıcı'nı en çok yabancılar ziyaret etti!

Tarihi Yarımada'da yer alan ve M.S 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından Büyük Saray'ın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, yabancı ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor...



Sultanahmet'te bulunan ve 1987'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımı yapılarak ve bir gezi platformu yapılmak suretiyle ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı'nı geçen yıl 1 milyon 750 bini yabancı olmak üzere 2 milyonun üzerinde kişi gezdi. 


Yerebatan Sarnıcı Müdürü Celalettin Deniztoker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bizans imparatoru tarafından Büyük Saray'ın su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan sarnıcın, İstanbul'un fethinden sonra durağan suyu tercih etmeyen Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılmadığını söyledi. 


Deniztoker, Yerebatan Sarnıcı'nı ziyaret edenlerin sayısında her yıl artış olduğunu aktararak, şunları kaydetti:


"Yerebatan Sarnıcı, 1987'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışması neticesinde turizm hizmetlerine açıldı. Her sene ziyaretçi sayısını arttıran ve turizme hizmet eden bir turizm merkezidir. Geçen yıl ziyaretçi sayısı 2 milyonun üzerine çıkmış ve her sene kendi rekorunu kıran bir ziyaret merkezi olmuştur. Sarnıç, İstanbul'un en nadide ve gözde turizm mekanlarından biridir. Geçen yılki rekoru itibarıyla ve ziyaretçi sayısıyla Türkiye'de ilk üçe giren bir mekan olmuştur. Ziyaret eden her 5 kişiden 4'ü yabancı ziyaretçi. Geçen seneki ziyaretçi sayımız 2 milyon 100 bin kişi civarındaydı. Bunun 1 milyon 750 bini yabancı, 400 bini ise yerli ziyaretçi."


- Sarnıçtaki Medusalar ve "Gözyaşı Sütunu"


 Roma Çağı heykeltıraşlık sanatının şaheser örneklerinden olan, sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa başıyla ilgili de Deniztoker, şu bilgileri verdi:


"Yunan mitolojisine göre, Medusa yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgonadan biridir. Buradaki Medusa, yılan saçlı olanı, kötü niyetli insanlara baktığı zaman taşa çevirme özelliği olan Medusa. Şöyle ki, Doğu Roma İmparatorluğu zamanında, Romalılar, değerli binaların temel taşlarına veya o binalara, binaya zarar vermek isteyen kötü niyetli insanları taş etme özelliğinden dolayı, koruma amaçlı olarak Medusa başı koyarlarmış."


Deniztoker, sarnıcın içinde diğer sütunlardan farklı olarak sürekli ıslak olan oyma ve kabartmalarla gözyaşı şekillerinin tekrarıyla süslenmiş "Gözyaşı Sütunu"nun da ziyaretçilerin ilgisini çektiğini dile getirerek, sarnıcın yapımı sırasında 7 bin kölenin çalıştığını ve çalışmalarda ölen kölelerin anısına bu sütunun dikildiğinin rivayet edildiğini anlattı. 


Sarnıçta gruplar halinde dolaşan balıkların da ziyaretçilerin dikkatini çektiğini ifade eden Deniztoker, "Balıklar 1994-1995 yıllarında dışarıdan getirildi. Yerebatan Sarnıcı ile uyum sağlayınca her geçen gün sayıları çoğaldı. Şu anda sarnıçta binlerce aynalı sazan ve Japon balığımız var" dedi. 


- Yerebatan Sarnıcı


Yerebatan Sarnıcı, suyun içinden yükselen mermer sütunların arasındaki ihtişamından dolayı halk tarafından "Yerebatan Sarayı" olarak da anılıyor. Yabancı kaynaklarda geçen Basilika isminin ise sarnıcın yakınında bulunan Ilius Basilikası'ndan geldiği rivayet ediliyor. 


Her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütunun bulunduğu sarnıç, 9 bin 800 metrekarelik bir alanı kapsıyor.


Sarnıç kurulduğundan günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iki kez restore edilen sarnıcın ilk onarımı 3. Ahmet zamanında (1723) Mimar Kayserili Mehmet Ağa tarafından yapıldı. İkinci onarım ise Sultan 2. Abdülhamit (1876-1909) zamanında oldu.


Cumhuriyet döneminde de sarnıç 1987'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımı yapılarak ve bir gezi platformu yapılmak suretiyle ziyarete açıldı. Sarnıç, 1994'te yeniden büyük bir temizlik ve bakımdan geçirildi. 


İstanbul gezi programlarının ayrılmaz bir parçası olan sarnıç, bugüne kadar birçok yabancı devlet adamını da ağırladı. 


Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, müze olmanın yanında ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.


Dünyanın en çok okunan yazarlarından Dan Brown'un, "Cehennem" isimli kitabında İstanbul'a kimliğini veren diğer bazı eserler ile Yerebatan Sarnıcı da geniş yer aldı.  


Sarnıçta, bu yıl içerisinde yürüme yolu ve ışıklandırma alanıyla ilgili restorasyon çalışması yapılması planlanıyor. 


Yerebatan Sarnıcı, her gün 09.00-18.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor.


AA


Geri Dön