28 / 04 / 2024

Yerel yönetim uzmanından emlak vergisi kayıpları uyarısı!

Yerel yönetim uzmanından emlak vergisi kayıpları uyarısı!

Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal yaptığı açıklamada, belediyeleri Organize Sanayi Bölgelerindeki emlak vergisi kayıpları ile ilgili uyardı. İşte Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal'ın açıklamaları...



Türkiye’de tüzel kişilik kazanan toplamda 361 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunuyor. İzmir’de ise 13 faaliyet olacak şekilde, 4’ü altyapı hazırlama, planlama ve kamulaştırma aşamasında olan toplam 17 OSB bulunuyor. Katma değerli üretim alanları olan organize sanayi bölgeleri önemli destek ve teşviklerin dışında bazı muafiyetlerden de faydalanabiliyor.

Söz konusu bu muafiyetlerden bir tanesi olan 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu konusunda belediyelere çok önemli bazı uyarılar yapan Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal, organize sanayi bölgelerinde bulunan taşınmazların inşaatları tamamlandıktan  sonra 5 sene muafiyeti olduğunu fakat 5 senenin sonunda taşınmazın kiraya verilmesi durumunda Emlak Vergisi Yükümlülüğü doğduğunu dile getirdi. Yenigün'de yer alan habere göre belediyelerin denetimler yaparak kira kontratlarını incelemesiyle bunları tespit edebileceğini dile getiren Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal önümüzdeki süreçlerde mali yönden çok zor günler bekleyen belediyeler için önemli bir gelir olabileceğini dile getirdi.

Yerel yönetim uzmanından emlak vergisi kayıpları uyarısı!

BELEDİYELER GERİYE DÖNÜK OLARAK EMLAK VERGİSİ ALABİLİR

Yaptığı açıklamada belediyelerin, organize sanayi bölgelerindeki emlak vergisi kaybı yaşayıp yaşamadığını öğrenmek için organize sanayi bölgelerinde denetim yapması gerektiğine değinen Yerel Yönetimler Uzmanı Mehmet Zeki Fidandal, “Organize sanayi bölgelerinde bulunan taşınmazların inşaat bittikten sonra her koşulda 5 senelik muafiyetleri vardır. Fakat 5. senenin sonunda taşınmaz kiraya verilmişse kira başlangıcından itibaren Emlak Vergisi yükümlülüğü doğmuş olur. Belediyeler organize sanayi bölgelerinde denetim yaparak bunları tespit edebilir. Kira kontratlarını kontrol ederek eğer beyan verilmemişse 5 sene geriye dönük Emlak Vergisi, beyan vermeme ve vergi ziyai cezası uygulayabilirler. Gelirlerinde de ciddi artışlar olur” diye konuştu.

 

VERGİ KAYIPLARINA DİKKAT


Konu ile ilgiliolarak yaptığı açıklamada önümüzdeki süreçlerde mali yönden Belediyeleri çok zor günlerin beklediğine değinen Zeki Fidandal şunları söyledi “Belediyeler gelirlerini artırmak zorunda ve gelir kayıplarını da  önlemek zorundad. Tüm bu görevler belediyelere kanunla verildi. Bunları yapamadıkları halde maaşları bile ödeyemez. Bu tür vergi kayıplarını önleyemedikleri ve tahsil edemedikleri zaman kamu zararına sebebiyet veirker ve böylesi bir durumda da soruşturmalara maruz kalırlar.”

Dolar ve eurosu olanlara müjde! Dolar rekor tazeledi, euro zirveye yakın! İşte son dakika döviz kurları...

Bankalardan sıfır faizli kredi müjdesi! Hangi banka kaç TL kredi veriyor? Tek tek açıklandı! 

İstanbulkartı olanlara kötü haber! Bakiye yüklemeden önce bakın! İşlem ücretleri değişti! 


Geri Dön