29 / 04 / 2024

Yerinde dönüşüm kredisi nedir?

Yerinde dönüşüm kredisi nedir?

Kentsel dönüşümde riskli binasını yıkan malikler, devletin sunduğu finansal desteklerden de yararlanabiliyor. Bu desteklerin başında kentsel dönüşüm kredisi yer alıyor. Peki, kentsel dönüşümde yerine dönüşüm kredisi nedir?



Yerinde dönüşüm kredisi nedir?

Kentsel dönüşümde, meydana gelmesi muhtemel afetler sonucu bir daha can kaybı yaşanmaması için, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıları, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürme projeleri yapılıyor.


Bu kapsamda riskli binasını yıkan malikler, devletin sunduğu finansal desteklerden de yararlanabiliyor. Bu desteklerin başında kentsel dönüşüm kredisi yer alıyor.


Kentsel dönüşümde yerine dönüşüm kredisi nedir? Yerinde dönüşüm kredisi nasıl kullanılır?


Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında, bir hak sahibine, kullandırılacak finansmanda en fazla 100.000 TL'ye kadar konut yenileme finansmanında yıllık %4, işyeri finansmanında yıllık %3 kar oranı desteği sağlanıyor.


Bir hak sahibi, toplamda 500.000 TL'ye kadar kentsel dönüşüm kapsamında kredi hakkından faydalanabiliyor. Bir adet konut /iş yeri için bu 100.000 TL, güçlendirme kredilerinde ise 50.000 TL olarak sınırlandırılmıştır.


Başvurusu onaylanan ve kredi kullanan vatandaşların kentsel dönüşüm kredisi geri ödemesi ile ilgili esaslar, Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Gelir, Harcama, Kredi ve Kaynak Aktarımı Yönetmeliğinde yer alıyor.


Yönetmelik esaslarına göre, geri ödeme taksitleri, ait olduğu her ayın ilk iş günü ile son iş günü arasında ödeniyor.



Yerinde dönüşüm nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön