02 / 05 / 2024

Yerleri kamulaştırılanların iskanı!

Yerleri kamulaştırılanların iskanı!

Yerleri kamulaştırılanların iskanı nasıl oluyor, diye merak ediyorsanız sorunuzun yanıtı ve konu ile ilgili detaylara ulaşmak için haberimize giriş yapabilirsiniz. İşte Yerleri kamulaştırılanların iskanı...



Yerleri kamulaştırılanların iskanı!

Kamulaştırma sahasında yerleşen ve taşınmaz malı olmayan ailelerin talep etmeleri halinde Bakanlıkça gösterilecek yerlerde iskan ediliyor. İskan Kanunu kapsamında "Yerleri kamulaştırılanların iskanı" başlığı altında konu ile ilgili hükümlere yer veriliyor.


26 Eylül 2006 Salı günü 26301 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İskan Kanunu kapsamında 12. maddede yer alan yerleri kamulaştırılanların iskanı ile ilgili hükümler aşağıda yer alıyor;


MADDE 12 –

 (1) Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak baraj, baraj mücavir alanı, koruma alanı, havaalanı, karayolu, demiryolu, fabrika, ekonomi ve savunma ile ilgili diğer tesislerin inşası, tarih ve tabiat kıymetlerinin korunması gibi amaçlar için veya özel kanunların uygulanması sebebiyle;

             

a) Taşınmaz mallarının kısmen veya tamamen kamulaştırılması sonucu yerlerini  terk etmek zorunda kalan aileler,

             

b) Yapılan iskân planlama etütlerinin başladığı takvim yılı başlangıcından en az üç yıl önce kamulaştırma sahasında yerleşmiş olup da taşınmaz malı olmayan aileler, talep ettikleri takdirde Bakanlıkça gösterilecek yerlerde bu Kanun hükümlerine göre iskân edilirler.

             

(2) Ancak, iskân planlama etütlerinin başladığı tarihten önce yerini terk etmiş olup kamulaştırılacak taşınmaz malı  bulunan aileler iskân edilmezler. Bu tarihten geriye  doğru üç yıl içerisinde, taşınmaz mallarını zorunlu hal olmadan ellerinden çıkaran ve yerine eşdeğerde veya daha fazla değerde taşınmaz mal almayan aileler yerlerini terk etmemiş olsalar dahi iskân edilmezler. Zorunlu haller yönetmelikle belirlenir.

             

(3) Kamu kurum ve kuruluşlarınca kamulaştırılan alanlarda yerleşik olan ve kamulaştırmadan etkilenen ailelerden Devlet eliyle başka yerde iskânını istemeyenler, yazılı başvuruları üzerine, ilgili valiliğin teklifi ve İçişleri Bakanlığının olumlu görüşü alınmak şartıyla Bakanlıkça kendi köy hudutları içinde gösterilecek bir yerde iskân edilebilirler.

             

(4) Bu madde kapsamına giren ve Devlet eliyle iskânlarını isteyen ailelerden; iskân duyurusu tarihinin bitiminden sonra doksan gün içinde müracaat etmeyenler ile aldıkları veya alacakları kamulaştırma bedelinin, Bakanlıkça belirlenen miktarını; kamulaştırma bedelinin Bakanlıkça belirlenen miktardan az olması halinde ise kamulaştırma ve tezyidi bedellerinin tamamını, Bakanlık Merkez Muhasebe Birimi Hesabına yatırmayı taahhüt etmeyenler iskân edilmezler.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön