23 / 12 / 2024

Yerleşime uygun olmayan yerlere konut yapılmamalı!

Yerleşime uygun olmayan yerlere konut yapılmamalı!

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bora Sonuvar son depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 



DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İnşaat Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bora Sonuvar son depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İzmir bu haftaya yine depremlerle uyandı. 30 Ekim’de yaşanan ve 117vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan 6,9 büyüklüğündeki depremin acısını atlatmaya çalışan İzmir’de, Midilli Fayı’ndaki kırılma nedeniyle pazartesi ve salı günleri Richter ölçeğine göre en küçüğü 1,8 en büyüğü ise 5,1 büyüklüğünde olan pek çok sarsıntı meydana geldi. BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; çevre il ve ilçelerde de hissedilen depremle ilgili şu ana kadar bildirilen olumsuz herhangi bir durum kaydedilmedi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2017'de aynı fayda 6,3 büyüklüğünde deprem olduğunu dile getirdi. Sözbilir, “O zaman da can ve mal kaybı yaşanmamıştı. Bu fayın segmentlerinden birisi 6,6 büyüklüğüne varan deprem meydana getirebilir. Fayda ciddi kırılmalar gerçekleşiyor ve deprem fırtınası dediğimiz olaylar yaşanıyor. Şu an ki depremler İzmir için tehlike yaratacak büyüklükte değil. Ancak 6,6 büyüklüğünde bir deprem olursa İzmir’de 30 Ekim’de gerçekleşen deprem gibi yıkıcı etki görülebilir. Bu depremler İzmir’deki fay hatlarını tetiklemiyor. Ancak tetiklenme ihtimali her zaman var. Bu faylar tetiklenirse o zaman ciddi problemler yaşayabiliriz” açıklamasında bulundu.

Sarsıntılar son depremde hasarlı binaların durumunu da gündeme getirdi. Önceki depremde Konak ve Bayraklı’da hasar alan bazı binaların etkilendiği fakat yeni hasarlı bina olmadığı belirtildi. 

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş, “Hasarlı birkaç bina bilgisi geldi. Çalışmalar devam ediyor. Depremden sonra binaların sağlamlığı için zemin yapı ilişkisi çalışmaları, binaların güçlendirilmesi ve doğru kentsel dönüşüm projeleri yapılmaya çalışılıyor. Bunların hızlandırılması lazım. Yapı envanter çalışmaları sürüyor. Bir an önce yapı stoğunun durumunun ortaya çıkartılması gerekir” diye konuştu.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bora Sonuvar’a göre ise bir müddet daha depremler sürecek. Sonuvar, “Burada asıl konu İzmir’in fayında meydana gelmeyen bir depremi kent neden bu kadar şiddetli hissediyor?” diye sorarak, “Bu konunun üzerinde durmamızda fayda var. İzmir’de hareketli fay hatları var. Kendi fay durumlarımızı değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Daha önce yaşanan depremlerden ders alınması gerektiğine dikkat çeken Sonuvar, “Gayrimenkul yatırımlarında ciddi sorunlar var. Maliyetleri düşürüp kârı arttırmaya çalışıyorlar. Bu yüzden sağlıklı yapılar yapılmıyor. Bir de sağlam zemin olmadığından 5 büyüklüğündeki bir depremi şiddetli hissediyoruz. Yerleşime uygun olmayan yerlere hâlâ konut yapmaya devam ediyoruz. Bunlardan vazgeçilmeli” açıklamasında bulundu.

İzmir'de tüm binaların envanteri çıkarılacak!


Geri Dön