03 / 05 / 2024

Yerli deprem izolatörü üretildi! Fiyatlar bir anda çakıldı!

Yerli deprem izolatörü üretildi! Fiyatlar bir anda çakıldı!

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından gözler sismik izolatörlere çevrildi. Yakın bir geçmişe kadar ithal edilen, bu yüzden maliyetleri ciddi yükselten deprem izolatörü yerli bir firma tarafından da üretilince fiyatlar ucuzladı.



Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde enkaza dönen binaların ardından en önemli gündem maddelerinden biri de deprem izolatörleri oldu. Herkesin aklında benzer sorular var: Bu sistemin kurulması çok mu masraflı, mevcut bir binaya sonradan izolatör dahil edilebiliyor mu? Türkiye’de deprem izolatörü üreten Teknolojik İzolatör Sistemleri (TİS) Genel Müdürü Uğurcan Özçamur, merak edilen soruları yanıtladı.

SİSMİK İZOLATÖR NASIL ÇALIŞIYOR?

Özçamur, kamuoyunda deprem izolatörü veya sismik izolatör olarak bilinen deprem yalıtımına ilişkin önce genel bir çerçeve çizdi. Sistemin çalışma mantığının aslında çok basit olduğunu ifade ederken, yapının temeliyle kendisi arasına bazı özel cihazlar yerleştirdiklerini anlattı. Özçamur, “Cihazlar binayı temelinden komple ayıracak şekilde yani düşey taşıyıcı kolonların her birine bir tane olacak şekilde uygulanıyor. Bu cihazlar yapının kendi ağırlığını taşıyabiliyor ve yatay yönde de fazlasıyla esnek olabiliyor. “Yaşanan bir sarsıntıda deprem hareketini söz konusu cihazlar kendi içerisinde karşılıyor ve yapının bir nevi ‘deprem savunmasını’ yapıyor. Yalnızca kiriş, kolon gibi yapısal elemanları değil aynı zamanda içerdeki tüm bileşenleri korunuyor” dedi.

Yerli deprem izolatörü üretildi! Fiyatlar bir anda çakıldı!

“DÜNYADA ÜRETEBİLEN FİRMA SAYISI OLDUKÇA AZ”

Özçamur, dünyada deprem izolatörü üretebilen 12 veya 13 firma olduğunu söyledi. Türkiye’de yerli olanaklarla deprem izolatörü üretilmeden önce ithal edilen ürünlerin fiyatları oldukça yüksek olduğunu söyleyen Özçamur, TİS’in yerli üretim adımının ardından yabancı firmalar Türkiye’ye satmak istedikleri ürünlerin fiyatın yüzde 50-60 arasında indirime gittiğini belirtti.

Uğurcan Özçamur, “Türkiye’de biz üretime geçmeden önce de bu sistem kullanılıyordu fakat çok nadirdi. Biz yerli olanaklarla bu sistemi üretip maliyetleri düşürünce süreç farklı ilerlemeye başladı. Daha ulaşılabilir bir teknoloji durumuna geldi sistem. Haliyle kullanım sayısı da yükseldi” ifadelerini kullandı.

İşte detaylar...


Geri Dön