21 / 05 / 2024

Yerli deprem izolatörü üretildi! Fiyatlar bir anda çakıldı!

Yerli deprem izolatörü üretildi! Fiyatlar bir anda çakıldı!

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından gözler sismik izolatörlere çevrildi. Yakın bir geçmişe kadar ithal edilen, bu yüzden maliyetleri ciddi yükselten deprem izolatörü yerli bir firma tarafından da üretilince fiyatlar ucuzladı.



“SİSTEM GÖREVİNİ BAŞARIYLA YAPTI”

Kahramanmaraş merkezli on kenti etkileyen deprem çok büyük bir alana yayıldı. O bölgede sismik izolatöre sahip yapıların durumunu sorgulamasını yapıyoruz. Bilindiği gibi başta hastaneler olmak üzere bazı kamu kurumlarında bu sistem zorunlu tutuluyor. Özçamur, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay Dörtyol’daki devlet hastaneleri örneğini anlatıyor:

“Malatya’da depremlerden sonra bölge halkı hastaneye akın etmiş. ‘En güvenli yer burası’ algısı vardı. Bizim depremin olduğu 11 kentte izolatör sistemini kurduğumuz 8 hastane bulunuyor. Hepsinin tek tek incelemesini yaptık. Sistem görevini başarıyla yaptı ve hepsi tam not aldı. 11 kentteki hastanelerde kurulu sismik izolatörlerin verilerini de inceledik. Bazılarında 4-5 santimetre hareket olmuş, bazılarında 25 santimetre. Sistem güçlü sarsıntıya karşın üzerine düşeni yerine getirdi ve kimsenin burnu bile kanamadı.”

Yerli deprem izolatörü üretildi! Fiyatlar bir anda çakıldı!

DEPREM İZOLATÖRÜNÜN MALİYETİ NE KADAR?

Uzman isim, bu sistemin maliyetine ilişkin şunları söyledi:

“Bu sistem projeye özel tasarlandığı için birim fiyatı çok farklı olabiliyor. Fakat biz kaba bir hesapla şunu söylüyoruz. Arsa payını dahil etmezsek, bir binanın yapım maliyetinin yüzde 10’unu aşmıyor bu sistemin kurulması. Arsa payını da dahil ederseniz, zaten bu oradan daha da aşağı düşüyor. Maliyet sorununun yanı sıra en önemli hususlardan biri de zaman. Zemin etüdü bitince proje süresine ortalama 4 ay ilave edilmesi gerek. Şimdi deprem yalıtımlı bir bina projesi yaptırmak istediğiniz zaman tecrübeli proje firma sayısı yok denecek kadar az. Bu işi yapabilecek deneyimli mühendis sayısı da çok kısıtlı. Bu tür yeni teknolojilerin üniversite eğitiminden başlanarak verilmesi zorunlu olması gerekiyor.”

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

EPDK’dan çok konuşulacak akaryakıt açıklaması! Araç sahipleri neye uğradığını şaşırdı!

EYT’lilerin ilk maaş tarihi yine erteleniyor! EYT’liler kulaklarına inanamadı!


Geri Dön