28 / 04 / 2024

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların inşaatında kusurlu oldukları öne sürülen müteahhit, mühendis ve bürokratlara yönelik soruşturmalar hız kesmeden sürüyor. Yargıtay’dan bu konuya yönelik emsal niteliğinde bir karar çıktı.



Türkiye bir taraftan depremin yaralarını sarmaya çalışırken bir taraftan da binaların inşaatında kusurlu oldukları öne sürülen müteahhit, mühendis ve bürokratlara yönelik soruşturmalar hız kesmeden devam ediyor. Depremde yıkılan binalara ilişkin emsal bir karar veren Yargıtay; kalitesiz malzeme kullanımı sebebiyle binanın depremde yıkılmasında, taahhütnameyi veren fenni mesul mühendis, inşaat ustası, bina sahibi ve müteahhitlerin 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme' suçunu işlediğine karar verdi.

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

DEPREM BÖLGELERİN SORUŞTURMALAR DEVAM EDİYOR

Depremle yıkılan binalara ilişkin yüzlerce Cumhuriyet Savcısı depremin yaşandığı 11 kente giderek soruşturmaları titizlikle yürütüyor. Ölüm veya yaralama sonucu yaşanan binaların inşaatında kusurlu oldukları belirlenen yapı sahibi, yapı müteahhitti, fenni mesul meslek mensupları ve yapı denetim sorumlularına ilişkin, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 85’nci maddesinde düzenlenen 'taksirle öldürme suçu' ve TCK 89’ncu maddesinde düzenlenen 'taksirle yaralama suçu' yönünden cezai soruşturma ve kovuşturma devam ediyor.

YARGITAY’DAN EMSAL NİTELİKTE KARAR

2011 yılındaki Van depremi sonrası açılan bir davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 12. Ceza Dairesi emsal nitelikte bir karar verdi. Kararda; yıkılan binanın inşaatında kalitesiz malzeme kullandığı tespit edilen müteahhitin 'Bilinçli taksirle adam öldürme' suçundan ceza alması gerektiği vurgulandı. Karar metninde şu ifadeler kullanıldı.

İşte detaylar...


Geri Dön