12 / 05 / 2024

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların inşaatında kusurlu oldukları öne sürülen müteahhit, mühendis ve bürokratlara yönelik soruşturmalar hız kesmeden sürüyor. Yargıtay’dan bu konuya yönelik emsal niteliğinde bir karar çıktı.



"3194 Sayılı İmar Yasası’nda binanın sahibi ve müteahhidinin, binanın yapımına başlandığı tarih itibarıyla, yürürlükteki kurallara uygun bir inşaat yaptırmak açısından, binanın yapımından sorumlu olduğu ve kendi üzerine düşen dikkat ve özeni göstermemesi yüzünden sanık olarak sorumlu olduğu ifade edilmektedir. Depremde yıkılan binadan alınan karot numunelerinin teknik bilirkişilerce incelenmesi sonucunda; 1997 yılında yayımlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılara İlişkin Yönetmelikte birinci ve ikinci derece deprem bölgelerindeki binalarda C20 ya da daha yüksek dayanımlı beton kullanılmasının zorunlu olmasına karşın, kullanılan betonun Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılara İlişkin Yönetmelikte belirtilen en düşük beton sınıfı olan C16'yı dahi sağlayamadığı belirlenmiştir. Binanın mevcut taşıyıcı elemanlarının donatı ayrıntılandırmasında yetersizlikler olduğu, bilirkişi raporu ile proje verilerine göre kolon boyutları, donatı çap ve adetlerinde de farklılıklar olduğu, parça beton numuneler içerisinde çimento hamuru-agrega arasında aderans çözülmesi olduğu tespitine varılmıştır.

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

BİLİNÇLİ TAKSİR SUÇU İLE YARGILANACAKLAR

Bu yetersizlik ve eksikliklerin binanın yıkılmasına sebep olduğu; sanıkların yıkılan binanın proje sürecinde, yapım sürecinde ve bitimi aşamasında, üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, öngörülebilen bu sonuç bakımından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranan sanıklara ilişkin bilinçli taksirin koşulların oluştuğu anlaşılmıştır. Yapı sahibi ve müteahhitti ile fenni mesul meslek mensupları ve yapı denetim sorumlularının, binanın yapımının başladığı tarihten itibaren, binanın mevcut yasal ve yönetsel mevzuat hükümleri ile teknik koşullarına uygun şekilde yapımdan sorumlu oldukları ortadadır. Bu sorumluluklarını yerine getirmemeleri sebebiyle binanın kanuni, idari ve teknik koşullara uygun inşa edilmemesinin binanın yıkılmasında etkili olduğu, yani binanın yıkılmasıyla faillerin sorumluluklarını yerine getirmemeleri arasında neden bağı bulunduğu, öngörülen sonuç bakımından dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranan faillerin bilinçli taksir derecesinde cezai yönden sorumlu oldukları kanaatine varılmıştır."

EPDK’dan çok konuşulacak akaryakıt açıklaması! Araç sahipleri neye uğradığını şaşırdı!

EYT’lilerin ilk maaş tarihi yine erteleniyor! EYT’liler kulaklarına inanamadı!

Altının dibe vuracağı tarihi bilen o ekonomistten zengin edecek açıklama! Tam bu tarihte altın alan zengin olacak!


Geri Dön